hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Anayasa işi petrol bulmaktan zor"

    Anayasa işi petrol bulmaktan zor
    expand

    Başbakan Vekili, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin eleştirileri yanıtlarken, "Bir anayasa yazmak, bir kira kanunu yazmaktan daha zordur. Tabiri caizse Türkiye'de petrol bulmaktan daha zordur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cemil Çiçek, SKY TÜRK televizyonunda canlı yayınlanan "Gündem Özel" programına katıldı. Programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çiçek, son dönemde yeni anayasa değişikliği konusundaki tartışmalara değindi.
     
    1990'lı yıllardan bu yana Hak-İş, TÜSİAD, TOBB, Türkiye Barolar Birliği gibi sivil toplum örgütleri ile TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin, yeni anayasa konusunda çalışmalar yaptığını hatırlatan Çiçek, son dönemde de sivil toplum örgütlerinin anayasanın değişmesi konusunda talepleri olduğunu ifade etti.
     
    Cemil Çiçek, anayasa değişikliği sürecine katkı yapmak isteyen 7 sivil toplum örgütünün tavrından memnun olduklarını bildirdi. Cemil Çiçek “Kim bu sürece katkı sağlamak istiyorsa biz ona teşekkür ederiz” diye konuştu.
     
    Neden bugüne dek beklendi?
     
    Çiçek, “58 ve 59’uncu hükümetlerin programında yeni anayasa konusuna yer verdik. Fakat o zaman biz yeni iktidar olmuştuk. Bu yeni anayasayı yeni bir rejim tarzında istismar etmeye çalışan çevreler, siyasetçilerimiz çıktı. Bunlar TBMM tutanaklarında var. Önümüzde de Avrupa Birliği gibi belirli bir takvime bağlı çok sayıda yasanın çıkması gereken bir dönem olduğu için o talep bu seçime kadar kaldı” açıklamasında bulundu.
     
    “İnkılap Kanunları muhafaza ediliyor”
     
    Muhalefeti de eleştiren Çiçek "Daha anayasa taslağını görmeden, 'Lozan'ın kazanımları elden gidiyor, filanca kazanımlar elden gidiyor, Atatürk tasfiye ediliyor...' Kendilerinin geçmişte yaptıkları çalışmaları herhalde unuttular bunlar" dedi.
     
    Bakan Çiçek “Anayasa'nın değiştirilemez olan 1, 2 ve 3’üncü maddelerini aynen aldık, hiç değiştirmedik... Ayrıca bunların değiştirilemeyeceğiile ilgili 4’üncü madde var, bunu da muhafaza ettik... Bir de yürürlükteki 174’üncü maddedeki İnkılap Kanunları'nı aynen olduğu gibi biz anayasamıza aldık” diye konuştu.
     
    Çiçek, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, laiklik konusunda TSK'nın taraf olduğu yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de "Laiklik konusunda herkes taraftır. Biz de tarafız. Aynı taraftayız. Farklı taraflarda olamayız. Çünkü bunlar toplumun ortak paydaları" yorumunda bulundu.
     
    "Yeni anayasa metni tamamlanmak üzere"
     
    Yeni anayasa metninin bitmek üzere olduğunu ve kısa bir süre sonra bu çalışmayı kamuoyuna açıklayacaklarını bildiren Cemil Çiçek, sivil toplum kuruluşlarının bu konuda yapacakları çalışmalardan da yararlanabileceklerini ifade etti.
     
    Çiçek, bazılarının ürününün olmadığını ve yönteme takılıp vaziyeti idare etmeye çalıştıklarını ifade ederek,"(Türban) diye orada bir mesele yok, bakınız” dedi.
     
    “Türkiye başka ülkelerle kıyaslanmamalı”
     
    Başbakan Vekili Çiçek, Türkiye'nin başka ülkelerle kıyaslanmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
     
    "Türkiye temel tercihini yapmıştır. Türkiye'nin dış politikada hedefleri belli. Ülkenin Tanzimat'tan bu yana temel tercihleri belli.Türkiye, AB ile müzakere yapan bir ülke. AB üyesi olup da demokrasi ile yönetilmeyen, demokratik standartları belli bir yere gelmemiş olan bir ülke var mı?”
     
    Yeni bir anayasa yapmanın çok zor olduğunu ancak altından kalkılamaz olmadığını anlatan Çiçek, "Bir anayasa yazmak, bir kira kanunu yazmaktan daha zordur. Tabiri caizse Türkiye'de petrol bulmaktan daha zordur" dedi.
     
    “Teröre karşı ABD'den daha aktif bir çaba bekliyoruz”
     
    Orgeneral Başbuğ'un, terörle mücadele konusunda ABD'ye yönelik sözlerini de değerlendiren Çiçek, "Zaman zaman biz de bunu hükümet olarak dile getirdik. Tabiatıyla müttefik dediğimiz uzun yıllar çok sorumluluğu birlikte taşıdığımız, ilişkilerimizde her zaman özen gösterdiğimiz ABD'den daha aktif bir çaba bekliyoruz. Terörle mücadele konusunda daha ileri bir noktada bir gayret ve çaba bekliyoruz" saptamasını yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow