Erdoğan yine rektörlere çattı

Erdoğan yine rektörlere çattı
expand

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa taslağını henüz tartışmaya açmadıklarını, buna rağmen yapılan tartışmaların "doğmayanı boğmaya yeltendiğini ve mahsurlu olduğu"nu söyledi. Başbakan kaygılarını dile getiren rektörlere de "Herkes kendi işine baksın" diye çıkıştı, türban konusunda ise, "Bu AKP'nin simgesi değil" dedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, sivil anayasa tartışmalarına değindi.
 
Başbakan, basında çıkanın taslağın son hali olmadığını belirtti ve "Biz AK Parti anayasası yapmıyoruz. Bir Türkiye Cumhuriyeti anayasası için bu yola koyulduk. Erken başlayan bu tartışmalar manipülatif olduğu, yeni anayasa çalışmalarını mahkum etmeye, adeta doğmayanı boğmaya yeltendiği için mahsurlu buluyorum" diye konuştu.
 
REKTÖRLERE YANIT
Erdoğan, Rektörler Komitesi'nin bugünkü "sivil anayasa girişimine ara verilmeli" talebine sert yanıt verdi.
 
Erdoğan, "Rektörler kendi işine baksın. Buna hakları yok. Buna Rektörler Kurulu karar veremez. Bu, hukuki temel oluşturmaya yönelik bir çalışma (...) Anayasa yapma görevi rektörlerinse TBMM'nin bir anlamı yok. Herkes yerini, konumunu bilecek" dedi.
 
Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
 
"Biz üniversitelerin bu noktada katkılarına açığız ama kalkar da siyaset kurumunun yasama görevini kendilerinde görürlerse, "orada durun" deriz, herkes yerini, konumunu görecek. Yasa yapma yeri parlamentodur. Kalkıp da böyle durumdan vazife çıkarma anlayışını önümüze çıkarırlarsa kusura bakmasınlar herkes yerini bilecek"

Başbakan bu tür açıklamaların ülkeyi germeye yönelik olduğuna da dikkat çekti.

Başbakan, "Toplum olumlu karar verirse bunu yok mu sayacağız? Millet burada kendisi karar verecektir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyeceksiniz ama seçkinci takım çıkıp diyecek ki bizim istemediğimizi halka götürmeyeceksiniz. Demokrasilerde böyle şeyler olmaz. Başta sivil toplum örgütleri olmak üzere hepsiyle bunları konuşup katkılarını alacağız. Katkıların ardından nihai metni çıkaracağız" ifadesini kullandı.
 
Başbakan Erdoğan, ülkenin 22 Temmuz seçimlerinden yeni çıktığını belirterek, "Milletimiz seçimlerde ortaya bir irade koydu. Bu iradeye saygılı olmak gerekir.
Partimizi ve düşüncelerini paylaşmayabilirler ama biz partimize anayasa yapmıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti'ne anayasa yapıyoruz" şeklinde konuştu.
 
TÜRBAN 
Başbakan, üniversitelerde türban yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda da, "Biz bunu uzun zamandır istiyoruz. Benim anlayışıma göre başörtüsü, onlar türban diyor. Bu bir partinin, AKP'nin simgesi değil, bir tek bizde mi var. Dert başka dert... Onu bana söylettirmeyin" diye konuştu.
 
Erdoğan, "Başı açık kadınlar geleceklerinden kaygı duymalılar mı? Üzerlerinde baskı hissedebilirler mi?" şeklindeki bir soruya karşılık, "5 yıl AK Parti iktidarı oldu. Nerede, ne sıkıntı oldu? Burada başörtü takanı toplumda baskı unsuru olarak ifade etmek din ve vicdan özgürlüğüne saygısızlık olur" dedi.
 
ANAYASA'NIN DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİ
Anayasa tartışmalarını tek bir konuya indirgemeye çalışanlar olduğu değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, "Bu çok çirkin. Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri belli. Bunlar üzerinde ne öğretim üyeleri, ne partinin farklı bir çalışması yok" dedi.
 
UZLAŞI
Anayasanın en geniş mutabakatla hazırlanacağını kaydeden Başbakan, bunun birçok merhalesi olan demokratik bir süreç olacağını belirterek, "Henüz yolun başındayız. Aceleye getirmeden, herkesin görüşü alınarak, olgunlaştırılarak TBMM'ye sevk edilecek" dedi.
 
Erdoğan, parlamento içindeki siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, öğretim üyeleri ve medyaya da bu hazırlıkları sunacaklarını, ayrıca partinin internet sitesinde de kamuoyuna sunulacağını söyledi.

KURUCU MECLİS
Başbakan, Kurucu Meclis tartışmaları için de, "Böyle bir kayıt mı var? Nereden çıktı bu? (...) Atanmıştan oluşana eyvallah,  seçilmişe hayır" eleştirisinde bulundu.

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI
Başbakan Erdoğan milletvekili dokunulmazlığına ilişkin soruları da yanıtladı ve
"Arkadaşlar ben milletvekillerinin dokunulmazlıkları olduğunu düşünmüyorum. Milletvekillerinin yargılanma sürecinin ertelenmesi vardır. Burada milletimizi aldatıyorlar. Milletvekili, milletvekilliğinin bittiği gün yargılanma süreci başlar. Milletvekili için zamanaşımı da yoktur ama diğerleri için zamanaşımı da vardır" açıklamasında bulundu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow