"Yönetim dışı yollarla silah yollanmış"
Terör örgütü PKK'nın elinde bulunan Amerikan silahlarından "yolsuzluk" çıktı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın başlattığı soruşturmada "yönetim dışı" yollarla PKK'ya silah ulaştırıldığının tespit edildiğini söyledi.
CNN TÜRK Ankara temsilcisi Yavuz Oğhan'ın sorularını yanıtlayan Bakan Gül, "Savunma Bakanlığı'nda soruşturma açtılar. Maalesef bazı yolsuzlukların olduğu, bazı askerlerin de buna karıştığı yönünde bilgi var" dedi.
Gül "yönetim dışı yolla PKK'ya silah ulaştırılması" konusunda da, "Bununla ilgili zaten soruşturma açtılar ve ilk intibaları bazı yolsuzlukların bu konuyla ilgili olduğu yönünde" ifadesini kullandı.
Abdullah Gül, terör örgütü PKK'nın Avrupa Sorumlusu olarak adlandırılan Rıza Altun'un Avusturya'dan Irak'a gitmesine izin verilmesinin Avrupa ülkeleri için bir skandal olduğunu söyledi.
Gül, "Bunun hesabı soruluyor, şiddetli bir şekilde protesto ettik" dedi.
Gül, Türkiye ve İran arasındaki doğalgaz anlaşmasına tepki gösteren ABD'nin tavrını da eleştirdi ve "Müttefikler arasında her konuda yüzde 100 herşey aynı olmayabilir" dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi
Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde de "uzlaşma" kelimesinin yanlış tarif edildiğini söyledi. Gül, "Ben aday olduğumda 361 kişi Meclis’te vardı, 357 oy aldım. 6 kişi daha gelip otursaydı ‘hayır’ deseydi uzlaşma mı sağlanmış olacaktı” dedi.
“Seçimden sonra Cumhurbaşkanı’nı Meclis’in mi, yoksa halkın mı seçeceği” konusunda bir soru üzerine Bakan Gül, “Hepsi de mümkün teorik olarak. Ama Meclis açılınca, Meclis’in ilk işi, Meclis Başkanı’nı, Meclis Başkanlık Divanı’nı oluşturunca, cumhurbaşkanını seçebilir veya Meclis hep beraber karar alabilir, halk seçsin diyebilir” dedi.
Bakan Gül, bu konunun, genel seçim bittikten sonra oturup konuşacakları bir iş olduğunu söyledi.
“En doğrusu bütün bu tartışmaları bir kenara bırakmak için halkın seçmesi” diyen Gül, “Niye Türk halkının Cumhurbaşkanı’nı seçmesinden korkalım. Fransızlar kendi cumhurbaşkanlarını hem de iki tur yaptılar ve seçtiler. Halk seçsin, nasıl istiyorsa versin, uzlaşma falan deniyor, halk uzlaşsın, halk karar versin” diye konuştu.
Gül, Meclis’teki siyasi partilerin uzlaşması konusunda da, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde uzlaşma kelimesinin yanlış tarif edildiğini savundu. Gül, "Ben aday olduğumda 361 kişi Meclis’te vardı, 357 oy aldım. 6 kişi daha gelip otursaydı ‘hayır’ deseydi uzlaşma mı sağlanmış olacaktı” diye sordu.
Tek parti iktidarının önemi
İstikrar konusundaki görüşlerini de açıklayan Gül, “Türk halkı istikrarın, tek parti iktidarının Türkiye'ye neler kazandırdığının farkında” ifadelerini kullandı.
“Dört buçuk yıl önce o günkü enflasyonu, o günkü faizleri, o günkü işsizliği, o günkü koalisyon hükümetlerinin birbiriyle iç çekişmelerini, bütün bunları biliyor” diyen Gül, sözlerini “Eğer tek parti iktidarı olursa istikrar oluyor ve doğrular yapılıyor. Daha önce de böyle oldu, Atatürk zamanında böyle, Turgut Özal zamanında böyle” diyerek sürdürdü.
“Sayın Cumhurbaşkanı uygun görmedi”
Gül, MGK Genel Sekreterliği’ne atama yapılması noktasında Dışişleri Bakanlığı ile Çankaya Köşkü arasında 'diplomatlarla ilgili' bir sorun olup olmadığının sorulması üzerine, “Dışişleri Bakanlığı’nın cumhurbaşkanıyla bir problemi söz konusu olamaz. Cumhurbaşkanı bütün Türkiye'yi temsil ediyor” cevabını verdi.
Büyükelçi Alpogan'ın yerine atanacak yeni MGK Genel Sekreterliği için Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun ismini Çankaya'ya önerdiğini, Burcuoğlu’nun “bu işi en iyi yapabilecek kişi olduğunu” düşündüklerini belirten Gül, "Sayın Cumhurbaşkanı uygun görmedi. Şimdi başka bir arkadaşımızı kendisine önereceğiz" şeklinde konuştu.
Şu anda Dışişleri Bakanlığı’nda 5 tane müsteşar yardımcısının Sezer'in onay vermemesi nedeniyle olmadığını kaydeden Gül, "Oraya önerdiğimiz arkadaşlarımızın hepsi de Türkiye'yi yurtdışında şerefle temsil etmiş büyükelçilerimizdir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın tayin ettiği insanlardır ama uygun görmediler. Dolayısıyla şimdi böyle yürütüyoruz” diye konuştu.
“Maliki’ye seçimden sonra gel dedik”
Bir soru üzerine de Bakan Gül, PKK terörüyle mücadele konusunda tüm diplomatik yolların kullanıldığını belirterek, "Diplomatik yollar kullanılmıyor diyenler bu işleri seçime alet ediyorlar" dedi.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi Türkiye'ye davet ettiklerini kaydeden Gül, “Başbakan bu hafta gelmek istedi aslında. Biz seçimden sonra gel dedik. Seçimden sonra gelecek, görüşeceğiz. Daha önce de açıkladık, ya onlar üstlerine düşenleri yapar veyahut da biz yaparız. Bu, bu kadar açık” ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı