hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Su kesintisi tasarruf sağlıyor mu?

    Su kesintisi tasarruf sağlıyor mu
    expand

    Ağustos ayında Ankara'da başlayacak olan su kesintileri vatandaşları kara kara düşündürüyor. Ancak, bazı uzmanlar tasarruf sağlayacağı belirtilen kesintileri "ekonomik" bulmuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu, "Sular kesikken açık unutulabilen musluktan, bilinmeyen bir vakitte gelerek taşan sular, daha fazla su sarfiyatına neden oluyor" dedi.
     
    Prof. Dr. Ağıralioğlu, bazı vatandaşların, saklama amaçlı doldurdukları küvet veya bidonlarını, sular geldikçe boşaltıp, tazesiyle doldurarak, daha fazla su harcanmasına sebep olabildiklerine dikkat çekti.
     
    Zira Ağıralioğlu, kesintiler sırasında su kalitesinde düşüş olduğunu, uygulama sırasında boşalan büyük borulara, dışarıdan gelen kirli suların karışabildiğini belirtti.
     
    Prof. Dr. Ağıralioğlu, "Bu bağlamda, su kesintileri kısa süreliyse ve zamanı belliyse, bu kayıp belki yaşanmayacak ancak saatleri belirli olmayan su kesintilerinin, tasarruf açısından bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Günde 5-6 saatlik kesintiler yerine, saatleri belirli, ortalama 2 saatlik kesintilerin, hijyen açısından da önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
     
    Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin de, başkentteki su kesintilerinin kuraklıkla ilgili olmadığını, kesintilerin 1995'te yapılan revize planda belli olduğunu, ancak bir önlem alınmadığını söyledi.
     

     
    KIZILIRMAK DERE GİBİ...
    Türkiye'nin en uzun nehri olan Kılırmak'ın su seviyesi, yağış azlığı ve sıcak havalar nedeniyle düştü. Ankara'nın da içme suyu ihtiyacını karşılaması planlanan Kızılırmak'ın Sivas bölümü, bugünlerde dere görünümünü andırıyor.
     
    Bin 150 kilometre uzunluğunda olan ve üzerinde 7 baraj bulunan Kızılırmak'ın su seviyesinin düşmesi, hem Kızılırmak havzasındaki, hem de barajlardaki ve Kızılırmak deltasındaki tarımı ve canlı hayatını tehdit ediyor.
     
    Kızılırmak'ı besleyen dere ve ırmakların suyunun da, son yıllarda yapılan barajlar ve sulama göletleri nedeniyle tutulduğunu belirten yetkililer, ırmağın su seviyesinin düşüşünde bu faktörün de etkili olduğunu ifade etti.
    Suyun geri plana atıldığını ve köprü-yol çalışmalarına önem verildiğini söyleyen Ali Çetin, su sıkıntısının da DSİ'ce planlanan Gerede Sistemi'nin devreye girmemesi nedeniyle yaşandığını belirtti.
     
    Son günlerde vatandaşların da evlerine bidonlar alarak, su depolamaya hazırlık yaptıklarını söyleyen Çetin, "Vatandaşlar sular gelince de eski suları yenisiyle değiştiriyor" diyerek, beklenen su tasarrufunun gerçekleşemeyeceğini kaydetti.
     
    Psikolog İlkim Öz Tan ise, kişinin sahip olduğu şeylerin değerini elinde olduğu süre içinde bilmediğini söyleyerek, "Ne zaman ki o şey, bir süreliğine elinden alınıyor, tıpkı insan ilişkilerinde olduğu gibi kaybetme korkusu ortaya çıkıyor. Bu tür davranışlar, su kesintisi dönemlerinde de ortaya çıkıyor ve vatandaşlar, biriktirme ve depolama gibi davranışlara yöneliyorlar" dedi.
     
    Sular yeniden gelmeye başladığında ise biriktirilen suların döküldüğünü ifade eden Tan, "Kişi, kaybetme korkusuyla biriktirdiği suyu dökerek, korku ve kaygısını attığını düşünüyor. Bu durumda su kesintilerinin ekonomik olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.
     
    Tan, Ankara'da yapılacak su kesintisinin, son günlerde terapilerinde en fazla karşılaştığı konulardan biri olduğuna da dikkati çekerek, kendisine başvuran kişilerin, bu kaygısını sıkça dile getirdiğini, özellikle de hijyen konusunda endişe duyulduğunu kaydetti.
     
    Birçok insanın, ev veya sitelerine oldukça yüklü paralar ödeyerek, su deposu yaptırma yoluna gittiğini söyleyen Tan, "Bu depoların bakımı, temizlenmesi gibi sorunlar da eklenince, su kesintisi yine ekonomik görünmüyor. Ancak toplumlara bu tür kısıtlamalar sunulduğu zaman, insanların bu tepkileri vermesi normal bir davranış" dedi.
     
    Su deposu talepleri arttı
     
    Barajlardaki doluluğun azalması nedeniyle su kesintilerinin başlayacağı yönündeki açıklamalar, vatandaşları su depolarına yönlendirdi.
     
    Kesintiler başlamadan önce su stoku yapmak isteyenler, su depolarına olan talepleri de artırdı. Depo satışı yapan İbrahim Uzun, geçen sene yaz boyunca sattığı depoları bu yıl bir ayda sattığını belirtti.
     
    Geçen yıl çok az su deposu satışı olduğunu anlatan Uzun, satışların geçen yıla göre bu yıl yüzde 50 oranında arttığını ve günde ortalama 3-4 adet su deposu sattıklarını ifade etti.
     
    Farklı ebatlarda pek çok su deposu bulunduğunu belirten Uzun, apartman sakinleri, müstakil evleri olanlar ve bahçe sahiplerinin de bu depolardan aldıklarını kaydetti.
     
    En küçük deponun 100 litre olduğunu ifade eden Uzun, 10 tona kadar depoların bulunduğunu söyledi. Uzun, özellikle 1, 2 ya da 3 tonluk depoların daha çok satıldığını bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow