Eski DEP'li Doğan hayatını kaybetti
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedavi altında bulunan eski DEP milletvekili Orhan Doğan, "kardiyojenik şok" ve "çoklu organ yetersizliğine bağlı solunum ve dolaşım yetmezliği"nden hayatını kaybetti.
Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tuncer, 52 yaşındaki Doğan'ın saat 06.30 sıralarında hayatını kaybettiğini, ancak tıbbi işlemin saat 07.00 sıralarında sona erdirildiğini bildirdi.
"Doğan, kardiyojenik şok ve çoklu organ yetersizliğine bağlı solunum ve dolaşım yetmezliğinden hayatını kaybetti" diyen Tuncer, gerekli tedavinin uygulandığını, ancak Doğan'ın hayata geri döndürülemediğini belirtti.
Doğan'ın tedavi gördüğü sırada, yakınlarının başka ile sevk edilmesi yönünde talepleri bulunduğunu, bu taleplerin de uygun olmadığını belirten Tuncer, Doğan'ın yakınları tarafından dün İstanbul'dan getirilen doktorların da Doğan'ın geri dönüşünün olmayacağı yönünde görüş bildirdiklerini kaydetti.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen Doğubayazıt Kültür, Sanat ve Turizm Festivali'ne katılan Orhan Doğan, burada yaptığı konuşma sırasında geçirdiği kalp krizinin ardından 24 Haziran gecesi Van'a getirilerek YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı.
Doğan hakkındaki suçlamalar
DEP'in eski milletvekili Orhan Doğan'ın yargılanma süreci 13 yıl sürdü. Cezası infaz edilen Doğan, 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili seçimleri için Şırnak'tan bağımsız milletvekili adaylığı başvurusunda bulunmuştu.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Doğan'ın seçilmeye engel mahkumiyeti bulunduğu için aday olamayacağına karar vermişti.
TBMM Genel Kurulu'nda, kapatılan DEP'li Leyla Zana, Ahmet Türk, Hatip Dicle, Sırrı Sakık ve bağımsız milletvekili Mahmut Alınak ile birlikte dokunulmazlığı kaldırılan Orhan Doğan, 4 Mart 1994 tarihinde gözaltına alınmış, 17 Mart 1994 tarihinde tutuklanarak, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konulmuştu.
Ankara 1 No'lu DGM'de eski Diyarbakır milletvekilleri Zana, Dicle ve eski Şırnak milletvekili Sadak ile birlikte yargılanan Orhan Doğan, "terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimatlar doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları" gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "yasadışı örgüt üyeliği" fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun "ceza artırımını" öngören 5'inci maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi.
DEP'lilerin temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi kararı onadı.
Kamuoyunda "2'nci Uyum Paketi" olarak bilinen 4793 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, Resmi Gazete'de yayımlandığı 4 Şubat 2003 tarihinde, Orhan Doğan ve kapatılan DEP'in eski milletvekilleri, avukatları aracılığıyla yeniden yargılanma isteminde bulundu, mahkeme de bu talebi kabul etti.
AİHM'ne başvuru
Eski DEP milletvekilleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10'uncu, örgütlenme hakkıyla ilgili 11'inci, ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14'üncü ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6'ncı maddesinin ihlal edildiği iddiasıyla 1996 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.
AİHM, 2001 yılının Temmuz ayında başvuruyu sonuçlandırarak, DGM'nin tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6'ncı maddesinin ihlal edildiğini, diğer maddelerden yapılan şikayetleri incelemeye gerek görmediğini açıkladı.
Mahkeme, Türkiye'nin şikayet başvurusu yapanlara kişi başına 25 bin ABD doları ve mahkeme masrafı için ise toplam 10 bin ABD doları ödemesine karar verdi.
4793 sayılı Kanun ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) "muhakemenin iadesi" başlıklı 327'nci maddesine yeni bir bent eklendi. Söz konusu bentte, "ceza hükmünün, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme'nin veya eki protokollerin ihlali suretiyle verildiğinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kesinleşmiş kararıyla tespit edilmiş olması" yeniden yargılanmayı gerektiren durum olarak hükme bağlandı.
Yeniden yargılama
Ankara 1 NO'lu DGM, yeniden yargılama talebini Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'in muhalefeti nedeniyle oyçokluğuyla kabul etti, ancak tahliye istemlerini reddetti.
Orhan Doğan ve diğer DEP'li milletvekillerinin yeniden yargılanmasına 28 Mart 2003 tarihinde başlandı. Yeniden yargılama 14 duruşma sürdü ve 21 Nisan 2004 tarihinde sona erdi.
Yeniden yargılama sürecinde DEP'liler ve avukatları tahliye talebinde bulundular, ancak tahliye talepleri mahkeme tarafından reddedildi. Ankara 1 No'lu DGM, 21 Nisan 2004 tarihindeki karar duruşmasında, DEP'lilerin hakkındaki eski hükmün Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun "yeniden yargılamada verilecek hükmü" düzenleyen 341/1'inci maddesi gereğince oybirliğiyle tasdik edilmesine karar verdi.
İnfaz süresi 2 Mart 2005 tarihinde biten Doğan, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin kararı doğrultusunda cezasının infazının bitmesinden önce 2004 yılında tahliye edildi.
Yeniden yargılanan kapatılan DEP'in eski milletvekili Orhan Doğan hakkında daha önce verilen 15 yıl ağır hapis cezası, daha lehe hükümler içeren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'na uyarlandı.
Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, DEP'in eski milletvekili Doğan hakkında daha önce Ankara 1 No'lu DGM tarafından verilen karar Yargıtay tarafından onandı ve onanan karar doğrultusunda, Orhan Doğan'ın cezası, daha lehe hükümler içeren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 314/2, 53 ve Terörle Mücadele Yasası'nın 5'inci maddesine uyarlandı ve Doğan'ın yeni yasa hükümlerince 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildiği açıklandı.
Orhan Doğan kimdir?
Orhan Doğan, 25 Temmuz 1955 yılında Mardin'in Dargeçit ilçesinde doğdu. İlkokula Mardin Kızıltepe'de başlayan Doğan, babasının mesleği nedeniyle eğitimini değişik illerde sürdürdü.
1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptıran Doğan, 1975-1981 yılları arasında Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü'nde muhasebe memuru olarak çalıştı.
Doğan, 1983 yılında ise Cizre'de avukatlık yapmaya başladı. Evli ve 5 çocuk sahibi Doğan, 1989 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) Cizre Şubesi'ni kurdu.
Halkın Emek Partisi'nin (HEP) kurucu üyeliğini yaptıktan sonra 1991yılında SHP listelerinden Şırnak milletvekili olarak meclise giren Doğan, DEP'in kuruluşu ile birlikte bu partiye geçti.
Demokratik Toplum Hareketi Kurucu Üyeliği ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapan Doğan, 22 Temmuz genel seçimleri için Şırnak'tan bağımsız milletvekili adaylığı başvurusunda bulunmuştu.
Yüksek Seçim Kurulu, Doğan'ın seçilmeye engel mahkumiyeti bulunduğu için aday olamayacağına karar vermişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bugün cuma namazı saat kaçta? 29 Kasım 2024 cuma namazı vakti Diyanet!
Görür görmez polisi aradı! Gerçek bambaşka çıktı
HABER || Veliler, öğrenciler dikkat! Resmi Gazete'de yayımlanarak değiştirildi
HABER || İzmir'de kız meselesi kavgası! 3 kişiyi katletti
MİT tuzağı böyle bozdu! Nokta operasyonun adım adım detayları