hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Meclis erken seçim kararı alamaz"

    Meclis erken seçim kararı alamaz
    expand

    TBMM'nin erken seçim kararı almak istemesi yeni bir tartışmayı başlattı. 'Meclis böyle bir karar alabilir mi?' 367 tartışmalarını Türkiye'nin gündemine sokan eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'na göre bu Anayasa'ya aykırı. Kanadoğlu, "Meclis seçim kararı dışında her türlü faaliyetine devam eder" dedi.

    Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili kararının ardından Ankara, 'Meclis ne yapabilir, ne yapamaz?' sorularının yanıtını arıyor.
     
    İlk soru Meclis'in cumhurbaşkanı seçim sürecinde bir erken seçim tarihi belirleyip belirleyemeyeceği.
     
    'Cumhurbaşkanlığı seçimi için Meclis'te 367 milletvekilinin olması gerekir' fikrini ilk ortaya atan ve ilk tur oylamanın iptalinin önünü açan eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Meclis'in cumhurbaşkanlığı seçimi sürerken böyle bir karar alamayacağı görüşünde.
     
    Kanadoğlu, "Bu süreç yürürken herhangi bir şekilde erken seçim kararı da alamaz. Çünkü 102'nci madde cumhurbaşkanlığı seçimin sonuçlanmaması halinde seçime gidileceği hükmünü taşımaktadır. Siz erken seçim kararı alırsanız 102'nci maddenin öngördüğü koşulların dışına çıkarsınız" dedi.
     
    Kim vekalet edecek?
     
    CNN TÜRK'ün yayınına katılan Kanadoğlu, Meclis'in seçim kararı almasının cumhurbaşkanlığı makamına yeni isim seçilene kadar kimin vekalet edeceği açısından belirleyici olacağını söyledi.
     
    Peki Meclis seçim kararı dışında faaliyetlerine devam edebilir mi? Kanadoğlu, tıpkı Adalet Bakanı Cemil Çiçek gibi, Anayasa değişikliği başta olmak üzere diğer yasama faaliyetlerinin devam edebileceği görüşünde.
     
    Uzmanların görüşleriyle ortaya çıkan, Meclis'in yasama faaliyetlerinin cumhurbaşkanlığı seçim sürecinden etkilenmeyeceği yönünde. Ancak erken seçim kararı alıp alamayacağı tartışmalı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow