Yüksek Mahkeme '367 gerekli' dedi

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 367 konusundaki iptal başvurusunu yerinde bularak, cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunu oyçokluğuyla iptal etti. Mahkeme ilk 2 turda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiğini belirtti.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yüksek Mahkemenin toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Milletvekili Önder Sav ile 132 milletvekilince 11’inci cumhurbaşkanının seçimi konusunda TBMM'deki oylamaya ilişkin yapılan itirazı görüşerek, karara bağladığını bildirdi.
Kılıç, kararı şu sözlerle açıkladı:
"11’inci Cumhurbaşkanı’nın seçimine ilişkin ortaya çıkan cumhurbaşkanı seçiminde gözetilmesi gereken toplantı yeter sayısı ile ilgili TBMM'nin 27 Nisan 2007 günlü 96’ıncı birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü, bunun da Anayasa’ya aykırı olduğu, Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın karşı oyu ve oyçokluğuyla, içtüzük değişikliği niteliğinde görülen TBMM'nin söz konusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir."
Yüksek Mahkeme’nin kararı, bundan sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerini de doğrudan etkiliyor.
Mahkemenin gerekçeli kararını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.
"367 ilk iki tur için şart"
Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kararını açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kılıç, kararın gerekçesinde de açıklanacağı üzere, 367 sayısının birinci ve ikinci turlar için öngörüldüğünü belirterek, "Toplantı yeter sayısı bu. Ortaya çıkan kararda arkadaşlarımızın iradesi, birinci ve ikinci turlarda 367 oy olması gerektiği yönündedir, toplantı nisabı olarak" dedi.
"Kılıç, "Bundan böyle yoklama yapılmadan cumhurbaşkanlığı seçimine geçilemeyecek mi?" sorusuna ise "Geçilemeyecek, evet" yanıtını verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, Anayasa Mahkemesi’nin kararını “AK Parti olarak kararın gereğini yaparız” açıklamasını yaptı.
Karar mali piyasaları da anında etkiledi. Bankalararası piyasada YTL 40 kuruş değer kazandı.
MUHALEFET NE DEDİ?
Baykal: "Erken seçim şart"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın, partisinin başvurusu ile ilgili kararın açıklamasını parti genel merkezinde televizyondan izledi.
Bu arada, genel merkezde bulunan bazı parti yöneticileri ve milletvekilleri, odasına girerek Baykal'ı kutladılar.
Baykal'ın odasına giren Genel Sekreter Önder Sav da "Gözümüz aydın, Türkiye'nin gözü aydın" dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin 367 kararını değerlendiren CHP lideri Deniz Baykal “Artık hiçbir siyasi parti Türkiye’ye cumhurbaskanı dikte edemez” dedi.
Baykal’a göre, genel seçimler yapılmadan parlamentonun cumhurbaşkanı seçmesi de mümkün değil.
Deniz Baykal, turların devam edebilmesi için yeni bir takvime ihtiyaç duyulduğunu ve bunun da 16 Mayıs’a kadar yetişmesinin mümkün olamayacağını ifade ederek, “Yapılması gereken bu Meclis'in cumhurbaşkanı seçimini gerçekleştiremediğini derhal kabul etmek ve en erken tarihte seçim kararını almak ve erken seçim kararının yaratabileceği olumsuzluklar varsa, o konuda gereken düzenlemeleri yapmaktır” dedi.
“Erken seçim kararı alınır, 25 yaş konusuna sonra bakılır” diyen Baykal, hükümetin erken seçim konusunda pazarlık yapmaması gerektiğini söyledi.
Diğer partilerin tepkileri
ANAVATAN: Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile yeni bir potansiyel krizin ortaya çıktığını söyledi. Çözümün Anayasa değişikliğine gitmek olduğunu belirten Mumcu, yarın yapılacak genel kurula katılıp katılmama kararını hükümetin tavrını belirleyeceğine dikkat çekti.
DYP: DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, "Keşke mahkeme kararından evvel bir inisiyatif kullanılıp seçim kararı şimdi alınacağına o zaman alınsaydı" dedi. "Türkiye'nin kutuplaşmayı, zıtlaşmayı büyüten ikili siyaseti reddettiği ortadır" görüşünü dile getiren Ağar, "milletin sağduyusu ve makuliyetinin çözüm bulacak yegane güç olduğunu" vurguladı. Ağar, cumhurbaşkanlığının halk tarafından seçilmesi önerilerine ise "Biz, halkın hakem olduğu her yerde varız" dedi.
MHP: MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesi’nin, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptal etmesi ve yürürlüğünü durdurması kararına ilişkin, "Bu sonuçtan AKP sorumludur.Türk demokrasisini bir rejim krizine sürüklemişlerdir" dedi. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı da "Hükümet, ülkeyi daha fazla germeden sağduyuyla seçime ulaştırmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
DSP: DSP Başkanlık Kurulu, AK Parti'nin, cumhurbaşkanı adayını "derhal geri çekmesi" gerektiğini savundu. DSP açıklamasında, “AKP yönetimi, TBMM'nin saygınlığına ve ülke istikrarına biraz önem veriyorsa, cumhurbaşkanlığı seçiminden vazgeçip derhal genel seçim tarihini ilan etmelidir" dedi.
DİĞER YORUMLAR
Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği görüşünü ilk gündeme sokanın kendisi olduğunu hatırlattı.
Sabih Kanadoğlu, "Ülkemize hayırlı olacağına inanıyorum. Huzur içerisindeyim. Birinci tur yapılmamış demektir, tekrarlanması gerekir.Benim görüşüm Anayasa ilkelerine uygundur. Benim anayasal yorumumun Anayasa Mahkemesi tarafından da paylaşıldığını görmekten mutluyum" dedi.
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, "Anayasa'nın yorumlanmasında duraksamalar, başka türlü düşünceler olsa bile, karara katılsak da katılmasak da uymak zorunluluğu vardır. Bu karar herkese ışık tutmuştur" diye konuştu.
Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Anayasa Mahkemesi'nin toplantı yeter sayısını yeterli bulmadığını, sürecin yeniden başlayacağını ifade etti. Anayasa Mahkemesi'nin kararını yanlış bulduğunu belirten Selçuk, "Yorum kurallarının çiğnendiği kanısındayım. Bu karar, yorum disiplinin olmadığını gösteriyor. Kesin bir şey söylemek için gerekçeli kararı beklemek gerekir ama ben yorum kurallarına uyulmadığı kanısındayım" diye konuştu.
Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk ise Anayasa Mahkemesi'nin kararının hukuki bakımdan doğru olmadığını savundu. Anayasa'da TBMM toplantı yeter sayısının tarif edildiğini ifade eden Türk, "Anayasa Mahkemesi, Türkiye'nin sürüklendiği çıkmazdan çıkış için CHP'nin istemi doğrultusunda karar vermiştir" diye konuştu.
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu Anayasa aykırı bularak yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin kararıyla demokrasinin algılanması açısından tarihsel bir rol oynadığını söyledi.
ABD'NİN YORUMU
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından, Türkiye'nin anayasal süreçlerine, laik demokrasisine inandıklarını ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili siyasal sorunların, Türk yasaları ve Türk Anayasası çerçevesinde çözüleceğine tam güvenlerinin bulunduğunu söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD DEPREM HARİTASI YENİ: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Yeni Hafta ile Sıcaklıklar Artıyor: İstanbul’a Yağmur Uyarısı ve Toz Taşınımı Detayı
Eski eşini yakarak katletmişti, duruşma öncesi hayatını kaybetti
Mart ayı yağışı, 35 yılın en düşük seviyesinde
"Türk polisinden kaçılmaz" demişti: Son 1 yılda 3'üncü kez yakalandı!