hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Dilovası tıbbi afet bölgesi ilan edilsin"

    Dilovası tıbbi afet bölgesi ilan edilsin
    expand

    TBMM Dilovası Araştırma Komisyonu, İzmit'in Gebze ilçesine bağlı Dilovası'ndaki çevre kirliliğiyle ilgili raporunu tamamladı. Komisyon, rapora "Dilovası tıbbi afet bölgesi ilan edilsin" notunu düştü. Beldede sanayi kuruluşları konut alanlarıyla iç içe üretim yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, Dilovası Organize Sanayi Bölgesi içindeki Yeni Yıldız ve Fatih mahallelerinin boşaltılması önerildi.
     
    Kanser hastalığı konusunda aktif kayıt sistemine acilen başlanması ve kamulaştırma maliyetinin sanayicilerden alınması istenen raporda, Dilovası'nda öncelikli müdahale edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olabileceği uyarısı yapıldı.

    Raporda, "Dilovası'ndaki fabrikaların önemli bir kısmının üretim ve girdilerinde kanserojen maddeler kullanıldığı da bilinmektedir" denildi.
     
    Dilovası raporunda, mevcut tesislerin kapasite artırma taleplerinin mümkün olduğu ölçüde sınırlandırılması istendi.
     
    Ayrıca, bölgedeki sanayicilerin, tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi konusunda duyarlı olmadıkları suçlamasında bulunuldu.

     
    DİLOVASI'NDAKİ KİRLİLİK 
    Belde halkını kanser vuruyor
    Sağlık, Sanayi ve Çevre Bakanlığı raporları Dilovası'ndaki çevre kirliliğinin insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne sermişti.
     
    Buna göre Dilovası'da ölümlerin 32.3'ünün nedeni kanser. Ölümlerin yüzde 44'üne akciğer kanseri, yüzde 19.5'ine mide kanseri neden oluyor.
     
    Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Murat Tuncer, hava kirliliği ve zehirli atıkların etkisiyle bölgede kanserden ölüm oranının kalp ve damar hastalıklarının önüne geçtiğini belirtmişti.
     
    Fabrikaların ruhsat durumu

    2005 yılı verilerine göre,  Dilovası bölgesindeki fabrikaların yüzde 44'ü ruhsatsız. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların yüzde 76'sının deşarj izinleri bulunmuyor ve bu fabrikalardan yüzde 72'sinin de hava emisyon izinleri yok.
    Gebze'nin Dilovası beldesindeki sanayi atıklarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, raporunu son toplantının ardından Meclis Başkanlığı'na sunacak.

    Dilovası'ndaki zehir AB sınırının 30 katı

    Dilovası beldesinde yapılan ve geçtiğimiz mayıs ayında sonuçları açıklanan bir araştırma, bölgedeki kirlilik oranının Avrupa Birliği ölçülerinin 30 kat üzerinde olduğunu ortaya çıkarmıştı.
     
    TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nce yapılan araştırmaya göre, havadaki zehirli kadmiyum ile bunun bileşikleri olan yüksek derecede zehirli maddelerin oranı 7 bin 170 miligram.
     
    Bu maddelerin AB ölçeğindeki tehlike sınırı ise 239 miligram. Yani, Dilovası'ndaki kirlilik oranı AB ölçülerinin 30 kat üzerinde.
     
    Zehirli kadmiyum elementi ve bileşiklerinin çevre kirliliğinin en önemli nedenlerinden olduğu kaydedilen bilimsel araştırmada, bu maddelerin organizmaya solunum, besin ve içme suyu yoluyla alındığında karaciğer fonksiyonlarında değişimlere neden olduğu belirtildi.
     
    Bu kimyasal maddeler ayrıca, böbrek bozuklukları ile 'itai-itai' olarak bilinen kemik hastalığına da yolaçıyor.
     
    Dilovası'nda özellikle metal, kağıt ve kimya sanayi kuruluşlarının yol açtığı çevre sorunlarının yanında gürültü ve görüntü kirliliği de endişe verici boyutlarda.

    "Kirlilik sınır değerlerini aşmıyor" denilmişti
     
    Nisan ayında beldede incelemelerde bulunan Meclis Araştırma Komisyonu, iki gün süren çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada 'Dilovası'ndaki hava kirliliğinin ortalamanın üzerinde olduğunu ancak sınır değerleri aşmadığı'nı bildirmişti.
     
    Komisyon Başkanı AKP Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, ''bölgedeki hava kirliliği sınır değerleri aşmış değil ama ortalamaların üzerinde. Burada hem denizin, hem de Dilderesi'nin kirliliği söz konusu. İzmit Körfezi'ndeki kirliliğinin yaklaşık yüzde 25'inin, Dilderesi'nden kaynaklandığı söyleniyor. Hereke, Dilovası, Gebze'de arıtma tesisi yok. Sanayi ve konutlardan çıkan atıklar denize deşarj ediliyor. Düzenli çöp alanı yok. Vahşi depolama dediğimiz yöntemle depolanıyor'' demişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow