hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arslan Cumhuriyet'e de saldırmış

    Arslan Cumhuriyete de saldırmış
    expand

    Danıştay üyelerine saldıran Avukat Alparslan Arslan'ın, Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırıda da, bomba atanların arasında olduğu tespit edildi. Arslan ayrıca, Gazi Üniversitesi'ndeki Ermeni Konferansı'nı protesto eden grubun içinde yer almış.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Alparslan Arslan'ın Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorgusu sürüyor.
     
    Soruşturma ilerledikçe Avukat Arslan'ın daha önce karıştığı olaylar da açığa çıkmaya başladı.
     
    Avukat Arslan, geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet  Gazetesi'ne yapılan bombalı saldırı da da yer almış. Polis, Arslan'ın gazeteye bomba atanlardan biri olduğunu tespit etti.
     
    Soruşturmada ayrıca, Arslan'ın Ankara'da Ermeni Konferansı'nı protesto ettiği de belirlendi.
     
    Arslan, Gazi Üniversitesi'ndeki Ermeni Konferansı'nı protesto eden grubun içinde yer almış. Arslan'ın Emniyet'te pazartesi gününe kadar sorgulanacağı belirtiliyor.
     
    Cumhuriyet gazetesinin binasına 5 ve 11 mayısta saldırılar düzenlenmişti.
     
    Düzenlenen üç saldırıda da binaya el bombası atılmış ve patlamayan el bombası polis ekipleri tarafından imha edilmişti.
     
    10 kişi gözaltında
     
    Danıştay'daki saldırı olayıyla ilgili olarak, İstanbul'da 4, Eskişehir ve Nevşehir'de de birer kişi daha gözaltına alındı. Böylece, Avukat Alparslan Arslan ile birlikte gözaltına alınanların sayısı 10'a yükseldi.
     
    Avukat Alparslan Arslan'ın olaydan önce telefonla görüştüğü üç ismi tespit eden polis, biri öğrenci bu üç kişiyi, ifadesine başvurmak üzere gözaltına aldı.
     
    Olayla ilgili gözaltı sayısı artarken, olayla bağlantısı olduğu kaydedilen bir kişiye yurtdışına kaçma olasılığı üzerine 'tahdit' konuldu.

    Gözaltına alınan Sinan B., Mehmet A. ve Sait Ö., sabaha kadar aralıksız sorgulandı.
     
    Bugün de, Eskişehir'de Osman Y. adlı kişi gözaltına alındı. Mehmet A. ile birlikte daha sonra yakalanan Osman Y.'nin poliste çok sayıda kaydı bulunuyor.
     
    Hırsızlık, yaralama, kapkaç olaylarından kaydı bulunan 37 yaşındaki Osman Y.'nin sorgulamasının sürdüğü belirtildi.
     
    İstanbul'da da, Avukat Alparslan Arslan'ın Üsküdar'daki evine gelen 4 kişi, polis tarafından gözaltına alındı.
     
    Gözaltına alınan kişiler, ifadelerinin alınması için Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Gözaltına alınan kişilerin olayla ilgili olup olmadığı araştırılıyor.
     
    Bu arada, Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay'daki silahlı saldırıyla ilgili olarak, Anadolu'da Vakit gazetesi hakkında açtığı davanın iddianamesini, ‘gazete yöneticilerinin azmettirici olup olmadığı' yönünden inceleme yapması amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yolladı.
     
    Emniyet yetkilileri, soruşturma çerçevesinde gözaltı sayısının artırılabileceğini bildirdiler.  
     
    Arslan'ın ifadesi
     
    Arslan'ın, ifadesinde 'olayla ilgili herhangi bir örgüt bağlantısının olmadığını belirterek, kendi inisiyatifiyle eylemi gerçekleştirdiğini' söylediği bildirildi.
     
    Avukat Arslan'ın, 'salıyı çarşambaya bağlayan gece herhangi bir otel ya da evde kalmadığını, geceyi arabada geçirdiğini' söylediği öğrenildi.
     
    Avukat Arslan'ın Cumhuriyet gazetesine düzenlenen saldırıyla ilgisi olmadığı, ancak olayın her boyutunun araştırıldığı belirtildi.
     
    Arslan'ın araç aramasında 'hayalet tabanca' olarak bilinen Glock marka iki tabanca daha bulundu. Arslan, tabancaları kendisinin aldığını söyledi. Zanlının silahları Aksaray'dan aldığı tahmin ediliyor.
     
    "Ağabeyimin Hizbullah ile bağlantısı yok"
     
    Alparslan Arslan'ın kız kardeşi Ayşe Arslan, ''ağabeyimin Hizbullah bağlantısı olduğu haberleri tamamen asılsızdır'' dedi.
     
    Ayşe Arslan,  ‘Alparslan Aslan'ın herkesten daha fazla vatanına ve milletine bağlı
    olduğunu, yaşanan olaya inanamadıklarını' söyledi.
     
    Ayşe Arslan, ''Bazı gazetelerde ağabeyimin Hizbulllah bağlantısı olduğu haberleri var. Bunlar tamamen asılsızdır ve bu haberler bizi çok üzüyor. Ağabeyim dindar ve ülkücüdür, asla radikal biri değildir. Ağabeyim kesinlikle kötü biri değildir'' diye konuştu.
     
    Alparslan Arslan'ın annesi ile kardeşlerine sakinleştirici iğneler yapıldığı öğrenildi.
     
    Anne Arslan, basın mensuplarının görüşme taleplerini kabul etmiyor.  Alparslan Arslan'ın ilköğretim müfettişi babası İdris Alparslan olayın ardından dün Ankara'ya gitmişti.

    Yaralıların sağlık durumları iyi
     
    Bu arada dünkü saldırıda yaralanan üç Danıştay üyesi ile bir tetkik hakimin sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı.
     
    Karnından giren kurşunla dalak, karaciğer ve midesinden yaralanan İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden hala yoğun bakımda tutuluyor.
     
    Hastane yetkilileri, geçirdiği ameliyatın Birden'in 3-4 gün daha yoğun bakımda kalmasını gerektirdiğini belirterek, hastanın hayati tehlikesinin bulunmadığını bildirdi.
     
    Dirseğinin üstündeki kemikte bulunan kurşun dün geçirdiği ameliyatla çıkarılan Danıştay İkinci Daire üyesi Ayla Gönenç ve yine dün çene, diş ve ağız kenarından aldığı yaralar nedeniyle ameliyat edilen tetkik Hakim Çobanoğlu ile el bileğinde yumuşak doku zedelenmesi bulunan üye Ayfer Özdemir'in sağlık durumlarının da iyiye gittiği belirtildi.

    Saldırgan olayı nasıl gerçekleştirdi?
     
    Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olduğu belirlenen ve İstanbul Barosu'na kayıtlı olan avukat Alparslan Arslan, 1977 Bingöl doğumlu. Aslan'ın saldırı planı şöyle işledi:

  • Saldırıdan hemen önce İstanbul plakalı aracını Danıştay binasının 40 metre arkasında bulunan Necatibey caddesine park etti
  • Danıştay binasındaki X-Ray cihazı kontrolünden avukat kimliğini göstererek geçti
  • Üyelerin bulunduğu ek binaya çıktı
  • Saldırıyı gerçekleştirdi ve tekbir getirerek dışarı çıktı
  • Arslan, Danıştay'daki güvenlik görevlisi tarafından etkisiz hale getirildi
  • Üzerinde 'hayalet tabanca' olarak bilinen ve X-Ray cihazında uyarı sinyali vermediği bilinen Glock marka tabanca bulundu
  • Olay yerinde 11 adet mermi kovanı tespit edildi
  • Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusunun ardından Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü
  • Alparslan Arslan'a ait otomobil trafik ekiplerince çekiciyle alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü
  • İncelemede 14 milimetre çapında ikinci bir silah daha ele geçirildi
  • Arslan'ın üzerinde özel bir televizyon kanalına ait kartvizit bulundu.  
     
    Saldırgan Arslan kimdir?
     
    Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı'ndaki dosyasında kayıtlı bilgilere göre Alparslan Arslan, 1977 yılında Bingöl'ün Kığı ilçesinde doğdu. 1982 yılında başladığı ilk, orta ve lise eğitimini 1993 yılında tamamlayan Arslan, 1994 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi.
     
    1998 yılında Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra stajını tamamlayan Arslan, 2001 yılında İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak Üsküdar ilçesinde avukatlığa başladı.
     
    Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu'ndaki dosyalarında üniversite öğrenimi öncesindeki bilgilerine yer verilmeyen Arslan'ın, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki kayıtlarında Elazığ Kovancılar Lisesi'nden mezun olduğu bilgisini verdiği belirtildi.  
     
    Hizbullah izi

    2001'de avukatlığa başlayan Arslan, 'agresif' ve 'başına buyruk' bir kişi olarak tanınıyor. Bu arada Arslan ve çalıştığı Yeditepe Hukuk Bürosu'nun polis tarafından Hizbullah soruşturması kapsamında takip altına alındığı ortaya çıktı.
     
    İstanbul istihbarat polisi tarafından takip edilen avukat Arslan'ın Hukuk Fakültesi'ndeki öğrencilik yıllarından dini motifli radikal örgütlerden kişilerle bağlantılı olduğu iddia ediliyor.
     
    Polis takibi sırasında, Arslan'ın Hizbullah söylemlerini oldukça fazla kullandığı ve Vakit gazetesine sürekli giriş-çıkış yaptığı da belirlendi. Arslan'ın Vakit gazetesi abonesi olduğu da belirtiliyor.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow