hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Türkiye için yeni bir şart olamaz'

    Türkiye için yeni bir şart olamaz
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'nın 'Kıbrıs tanınmalı' baskısıyla ilgili olarak "biz 3 ekim müzakerelerinden başka hiçbir şey düşünmüyoruz" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'in dile getirdiği, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın da desteklediği 'Kıbrıs tanınmalı' şartına ilişkin soruları yanıtladı.
     
    AB sürecindeki Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını belirten Başbakan Erdoğan, "müzakere süreci ile ilgili karar 17 aralıkta verilmiştir ve
    bunun dışında herhangi bir başka şart söz konusu değildir. Nitekim
    bizim için olması gereken diğer 10 ülke ile alakalı Gümrük Birliği'ne
    yönelik bir teşmil olabilir. Bunu da zaten Türkiye olarak ek
    protokolle yerine getirmiş vaziyetteyiz" dedi.
     
    'Fransa'nın açıklamaları üzücü'
     
    Fransa başbakanı ile cumhurbaşkanının açıklamalarını 'üzücü' olarak değerlendiren Erdoğan, müzakere kararının verildiği 17 aralıkta Chirac'ın kendisine telefon ettiğini belirterek "Chirac, 'bu bir siyasi tanıma değildir, ben de dönem başkanı Lüksemburg, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosa'ya katılıyorum' demiştir. Şimdi maalesef bu tür açıklamalar yapılıyor" diye konuştu.
     
    Erdoğan, 3 ekim müzakere süreci ile ilgili olarak Türkiye'nin
    herhangi bir yeni şart düşünmesi ve konuşmasının söz konusu olmadığını belirterek, "biz 3 ekim için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Gerek uzman arkadaşların çalışmaları, gerekse eylülde yapılması planlanan AB Dışişleri Bakanları toplantısı, bu toplantılarda yapılacak olan görüşmeler süreci daha da hızlandıracaktır" dedi.

    de Villepin'in açıklamaları
     
    Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs'ı tanımaması halinde, AB ile müzakerelerin düşünülemeyeceğini söylemişti.
     
    Fransız Başbakan Villepin, Türkiye-AB arasında 3 ekimde başlaması öngörülen müzakerelerin ertelenebileceğini savunarak, AB'nin 25 üyesinden her birini tanımayan bir ülkeyle müzakere yapılmasının düşünülemeyeceğini belirtmişti. 
     
    Fransız Le Figaro gazetesi de dünkü sayısında, Fransa başbakanının 'Kıbrıs tanınmalı' yönündeki açıklamalarının Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından da desteklendiğini yazmıştı.
     
    Gazete, Chirac’ın 'başbakanın da ifade ettiği gibi, AB üyelerinden birini tanımaksızın, bir ülke ile  müzakere açılması düşünülemez' dediğini yazmıştı. 
     
    Haberde, cumhurbaşkanının bakanlar kurulu oturumunda sarfettiği sözlerinin birçok bakan tarafından teyit edildiği de vurgulanmıştı.
     
    Deklarasyonda 'tanıma' yok
     
    AB dönem başkanı İngiltere'nin Türkiye'ye gönderdiği ek protokol metni, Brüksel'deki Türk daimi temsilcisi Büyükelçi Oğuz Demiralp tarafından geçtiğimiz cumartesi imzalandı.
     
    Türkiye, protokole imza atarken, Kıbrıs cumhuriyeti'ni tanımadığını da yayınladığı bir
    deklarasyonla ilan etti.
     
    Deklarasyonun içeriği:
     
     

  • Türkiye siyasi çözüm için kararlılığını sürdürmektedir
  • Bu protokoldeki Kıbrıs Cumhuriyeti 1960'daki ortaklık devleti değildir
  • Türkiye için Rum tarafı Kıbrıs Türk tarafını temsil etmemektedir
  • Türkiye bu protokolle Kıbrıs Cumhuriyeti'ni herhangi bir şekilde tanımış olmayacaktır
  • Türkiye KKTC ile ilişkilerini değiştirmeyecektir
  • Kapsamlı çözümle birlikte Türkiye yeni oluşacak devlet ile ilişkiler tesis etmeye hazırdır
     
    AB'nin deklarasyonun kısa olması ve limanların Rum kesimine açılmayacağı cümlesinin yer almaması taleplerini dikkate alan Ankara deklarasyonun hem giriş hem de sonuç bölümünde çözüme yönelik mesajlar verdi.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow