'AKP teröre karşı aktif olsun'
AB üyesi ülkelerin büyükelçileri, Türkiye'de terörle mücadele konusunda herşeyin askere bırakılmasından duydukları rahatsızlığı belirterek hükümetten daha aktif olmasını istedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün akşam Ankara'da yemek yiyenAB üyesi ülkelerin büyükelçileri, yemekte konuşulanlar ilgili olarak bugün yaptıkları yorumlarda, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu vurgulayarak bu konuda hükümetin 'daha görünür' olması gerektiğini söyledi.
Hükümetin nasıl 'daha görünür' olacağı konusunda net açıklama yapmayan büyükelçilerin konuyla ilgili verdiği iki örnek ise şöyle:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha fazla doğuya gitsin
"PKK terör örgütü ama askeri çözümler sürdürülebilir değil" diyen büyükelçilere göre bu durum bölge halkındaki geleceğe dair umutları azaltıyor.
Kopenhag kriterleri
Sivil-asker ilişkisi konusunu değerlendiren AB büyükelçileri bu konuda reformların donduğunu ancak bu konuda yapılacak daha çok şey bulunduğunu ifade etti.
AB için Kopenhag kriterlerinin karşılandığı yönündeki açıklamaları da değerlendiren büyükelçiler, bu kriterlerin 'müzakerelerin başlamasına yetecek kadar' olan bölümünün gerçekleştirilmiş olduğunu ifade etti. Büyükelçilere göre Türkiye 'yüzde yüz uyumu' gerçekleştirmedi
|
Yemekte Erzurum'da Atatürk Üniversitesi'nde yaşanan 'türban sorunu'nun da gündeme geldiğini ifade eden AB büyükelçileri, olayı 'suni gündem' olarak yorumladı.
Büyükelçiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşinin türbanlı olduğunun tartışılmasını da 'bireysel konuların siyasete çekilmesi' olarak değerlendirdi.
Eğitim-Sen kararı
|
Başbakan'ın verdiği yemekte Vakıflar Yasası ile ilgili sorunlar ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın parlamento'da yaptığı misyonerlikle ilgili açıklamalar da gündeme geldi. Büyükelçiler Başbakan'ın Brüksel'deki zirveye katılmama kararını ise 'zirvenin gündemini dikkate alan doğru bir adım' olarak niteledi.
Erdoğan, AB'ye mesajını dün verdi
AB büyükelçilerini dün akşam Başbakanlık Konutu'nda verdiği yemekte ağırlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB süreciyle ilgili olarak ''müzakerelere giden yolda ne yapmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz. Yarım adımlar atmak yerine reformların gerçek anlamda kök salmasını tercih ediyoruz'' demişti.
Erdoğan, Fransa ve Hollanda'da yapılan AB Anayasası referandumlarında 'hayır' sonucunun çıkmasının nedenleri sıralandığında, Türkiye'nin üyeliği konusunun ilk sıralarda yer almadığına dikkat çekmişti.
Başbakan, AB Anayasası ile Türkiye'nin üyelik sürecinin birbirinden ayrı konular olduğunu belirterek, ''bu nedenle her iki konu kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Bu gerçek birçok Avrupalı lider tarafından da kabul edilmiştir'' demişti.
Kıbrıs konusunda destek arayışı
Başbakan Erdoğan, KKTC'ye uygulanan kısıtlamaların kaldırılması konusunda uluslararası toplumun artık somut ve görünür adımlar atmasını beklediklerini de büyükelçilere ifade etmişti.
Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin üyeliği için gerekli olan kriterler arasında yer almamasına rağmen, Ada'daki atmosferi olumlu yönde değiştirme konusunda her türlü gayreti gösterdiklerini kaydeden Erdoğan, ''tüm bu adımlara rağmen Kıbrıs Türk tarafı ambargo ve izolasyonlar yoluyla cezalandırılmaya devam edilmektedir. Bunun ne denli adaletsiz bir manzara olduğunu artık sizlerin takdirine bırakıyorum. Kıbrıs Türk tarafına uygulanan kısıtlamaların kaldırılması konusunda uluslararası toplumun artık somut ve görünür adımlar atmasını bekliyoruz'' diye konuşmuştu.
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti