Tuncel Kurtiz "usta oyuncu" ödülünü aldı

15'inci Altın Koza Uluslararası Film Festivali kapsamında "Türk Sinemasında Bir Usta Oyuncu" ödülü, Tuncel Kurtiz'e verildi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen ödül töreni, Kurtiz'in sinema hayatının ve çalışmalarının anlatıldığı sinevizyon gösterisiyle başladı.
Sinevizyon gösterisi sırasında Kurtiz gözyaşlarını tutamazken, eşi Menend Kurtiz ile salonu dolduran sinema sanatçıları ve sanatseverler, Kurtiz'i uzun süre ayakta alkışladı.
Sahneye çıkan Kurtiz, 14 yaşında Mersin'in Silifke ilçesine geldiğinde Çukurova'yı tanıdığını ifade ederek, "Daha sonra Yılmaz Güney'le tanıştım ve onunla Çukurova'da filmler yaptık. Türkiye'yi dolaştım. Türk insanını seviyorum" dedi.
Daha sonra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Kurtiz'e "Türk Sinemasında Bir Usta Oyuncu Ödülü" ile sinema tarihçisi ve yazarı Burçak Evren'in Kurtiz'in sinema yaşamını anlattığı ve festival kapsamında yayınlanan kitabını sundu.
"Adana benim için önemli"
Kurtiz, törenin bitiminde yaptığı açıklamada, Adana'nın kendisi için çok önemli olduğunu ifade ederek, "Çünkü oynadığım en önemli filmler bu toprakların hikayeleridir, yapmak istediğim hikayeler de Orhan Kemal'in, Yaşar Kemal'in hikayeleridir.
Bu topraklardan, Yılmaz Güney gibi çok önemli bir dostum oldu. Hayatımda, şair Orhan Kibar ve Yılmaz Güney iki kanat olmuşlardır. Maalesef erken kaybettik" dedi. Altın Koza Film Festivalini "harikulade" olarak nitelendiren Kurtiz, şöyle devam etti:
"Zamanla daha da gelişecek. Adana gibi bir şehrin böyle bir festivale ve daha iyisine sahip olması lazım. Sinemacı olmak isteyen gençler, çok okumalı, çalışmalı, birbirlerine güvenmeli ve kendilerine inanan arkadaşlar bulmalılar. Fotoğraf makinesi ve kamera herkesin elinde. Artık hikayeyi anlatabilmek için, yeteneğin olması, çalışmak ve çok okumak lazım.Yılmaz Güney, dünya edebiyatını çok iyi takip ederdi, yabancı dili de kendi kendine öğrenmişti, ama yetenek de vardı. Gençler, yakın tarihlerini deiyi bilmek zorundalar. Omurgasız bir toplumda yaşıyoruz, her şey unutuluyor. Sinemamızın da, geçmişini bilmek lazım, nasıl başladı ve nereye gidiyor. Bir Yılmaz Güney'in, Lütfü Akat'ın, Atıf Yılmaz'ın hikayeleri boş değildir."
Bu arada, festival boyunca, Kurtiz'in oynadığı Reis Çelik'in "İnat Hikayeleri", Zeki Ökten'in "Sürü" ve Yılmaz Güney'in "Umut" adlı filmleri gösterildi ve Kurtiz hakkında Mehmet Eryılmaz'ın çektiği belgesel film "Bedr" de sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.
Törene, Mahsun Kırmızıgül, Rutkay Aziz, Şemsi İnkaya, Süleyman Turan, Demir Karahan, Şerif Sezer, Selda Alkor ve Yetkin Dikinciler'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sinema sanatçısı katıldı.