Zülfü Livaneli'ye "onur ödülü"

13'üncü Alman-Türk Film Festivali Almanya'nın Nürnberg kentinde başladı.
Festivalin açılışına, Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Ulrich Maly, Bavyera eyaletinin medyadan sorumlu Devlet Bakanı Eberhard Sinner, Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Türkiye'den de Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını yapan festival organizatörü ve Başkanı Adil Kaya, Almanya'da bugüne kadar çok kültürlülük alanında önemli bir yol katedildiğini belirterek, bu yolda sorunlara karşı mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.
Belediye Başkanı Maly ise, Türkler ve Almanlar arasında uyum ve asimilasyon konularının yoğun şekilde konuşulmaya başlandığını ifade ederek, "Çoğu zaman yanlış sorular soruluyor, yanlış cevaplar veriliyor.
Halbuki kültürel kimlik, başka kimlikleri taşıyabilecek, kaldırabilecek bir olgudur. Polemiklerle bir yere varamayız, ancak el ele vererek doğru cevapları bulabiliriz" dedi.
Devlet Bakanı Eberhard Sinner de, Türk-Alman Film Festivali'nin, Türkler ile Almanlar arasındaki karşılıklı anlayışın geliştirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
Türkler ile Almanlar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda büyük ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, bu alanda hala yapılacak çok iş olduğunu belirten Sinner, filmlerin de iki toplum arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesine büyük katkı sağladığını kaydetti.
Karşılıklı anlaşmanın temel unsurlarından birinin de Almanca öğrenmek olduğunu ifade eden Sinner, bu amaçla ana okullardaki Almanca ders saatlerini 160 saatten 240 saate çıkarttıklarını sözlerine ekledi.
Başarılı entegrasyon örneklerine de ihtiyaçları olduğunu belirten Sinner, bu amaçla 8 Mart'ta festival çerçevesinde düzenlenecek bir panelde de, yabancı oyuncularla uyum konusunu konuşacağını söyledi.
Sinner, Türk-Alman Film Festivali'nin, gösterime girecek yaklaşık 60 film ile Almanya ve Türkiye arasındaki kültür ilişkilerine de önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.
Genel Müdür Abdurrahman Çelik ise, festival organizatörlerini kutlayarak, "Eşit sayıda Türk ve Alman filminin her yıl yarışıp ödüllendirilmesi önemli. Türk sinemasını her yönüyle tanıtan bu organizasyon önemli hizmette bulunuyor" dedi.
Zülfü Livaneli
Konuşmalardan sonra festivale "onur konuğu" olarak davet edilen Zülfü Livaneli sahneye çağrıldı.
Livaneli, burada yaptığı konuşmada, Almanya'ya geldiği geçen 35 yıl içinde uyum konusunun en fazla konuşulan konulardan biri olduğunu belirterek, "Kimlik meselesi tüm dünyanın en önemli meselesi haline geldi. Biz de Türkiye'de kendi kimliğimizi tartışıyoruz. Hepimiz artık tek bir kimlik peşinde koşmalıyız. Hepimizin birden fazla kimliği olduğunu kabul etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Livaneli'nin ardından sahneye davet edilen Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth tarafından, Livaneli'ye yaşam boyu sanatı için "Onur Ödülü" verildi.
Roth da burada yaptığı konuşmada, Livaneli'nin bir şarkıcı ve yönetmen olarak sanatçı kimliğini överek, "Kendisi duvarları yıkan, sınırların üzerine giden bir sanatçı. Büyük kalpli ve büyük beyinli bir insan" dedi.
Livaneli'nin bir sanatçı olarak dünyayı daha yaşanılır kıldığını ifade eden Roth, "Livaneli, demokratik bir Türkiye'nin Avrupa'ya ait olduğunun bir simgesidir" şeklinde konuştu.
Festival daha sonra, yönetmenliğini Livaneli'nin yaptığı "Yer Demir, Gök Bakır" adlı filmin gösterimiyle başladı.
Festivalde yarışacak olan 5 Türk ve 4 Alman filmi arasında Zülfü Livaneli'nin senaryosunu yazdığı ve Abdullah Oğuz'un yönettiği "Mutluluk" filmi de yer alıyor.
Festival çerçevesinde ayrıca, Berlin'de yaşayan Amerikalı caz şarkıcısı Jocelyn B. Smith de 1 Mart'ta vereceği konserle, festivale onur konuğu olarak katılan Livaneli'nin şarkılarını yorumlayacak.
Nürnberg kentinde 9 Mart'a kadar sürecek olan festivalde, yaklaşık 60 kısa ve uzun metrajlı film ile belgesel filmler gösterilecek.