Barok karnavallar ve Osmanlı şenlikleri

36'ncı Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında, "Müsenna: Barok Karnavallar ve Osmanlı Şenlikleri" başlıklı gösteri, 24 Haziranda Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki "Bab-üs Saade"de yapılacak.
Tasarım ve yönetmenliğini müzikolog Çimen Seymen'in, sahne ve kostüm tasarımını Osmanlı minyatürlerinden esinlenerek Hüsamettin Koçan'ın yaptığı gösteride, 17. yüzyılda Avrupa ve Osmanlı saraylarındaki şenlik ve karnavallar, başta müzik ve dans olmak üzere birçok görsel sanatın bir araya geldiği bir bütünlükle sahneye konuyor.
Gösteri, Fransız-Türk müzikolog ve müzisyenler arasında ortak çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla, Çimen Seymen öncülüğünde kurulan Akdeniz Ülkeleri Müzikleri İnceleme ve Uygulama Derneği-Agora Musiques'in yürüttüğü kapsamlı projenin de parçasını oluşturuyor.
Adını, Osmanlı hat sanatında, aynı metni sağdan sola ve soldan sağa karşılıklı yazma tarzı olan "Müsenna" tekniğinden alan gösteri, bu teknikten esinlenerek, sahne tasarımı, barok müzik ve danslarıyla Osmanlı saray müziği ve geleneksel danslarını karşılıklı sergiliyor.
Gösteride, Osmanlı Sarayı'nda hizmet veren Polonyalı müzisyen Ali Ufki'nin saray müziğini batı notalarıyla kaleme aldığı kıymetli el yazması eserleri, 350 sene sonra Barok dans grubu ve geleneksel Türk dansları eşliğinde türkü, murabba, semai, barok kanzonet ve aryalarla, ışık enstalasyonu eşliğinde sunulacak.
Müzikleri, 17. yüzyıl üzerine uzmanlaşmış Türk ve Fransız müzisyenlerin bir araya geldiği "Cevher-i Musıki" ve "La Turchesca" müzik topluluklarının yorumlayacağı gösteride, Avrupalı seyyahların Osmanlı'ya dair gözlemleri ve Evliya Çelebi'nin renkli tasvirleri, seyirciyi o dönemin şenliklerine ve karnavallarına doğru bir yolculuğa çıkaracak.