Bayburt Bayburt olalı böyle konser görmedi

Senfoni orkestrasının kente gelmesinin fıkralara konu edildiği Bayburt, tarihinde ilk kez bir senfoni orkestrasını ağırladı.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın Bayburt konserinde salonda büyük coşku yaşandı. Şef Rengin Gökmen yönetimindeki orkestra Bayburt 23 Şubat İlköğretim Okulu öğrencilerinden oluşan bir saz ekibine de konserde türkü söyletti.
Konserin sonunda Bayburt Valisi Kerim Al şef Rengin Gökmen'e bir buket çiçek, teşekkür plaketi ve Bayburt'u anlatan bir hatıra panosu verdi. Orkestra sahneyi terk etmeye hazırlandığı bir sırada seyircilerin ayakta alkışlarıyla bir kez daha dönerek bir parça seslendirdi.
Bu sahne, yoğun alkışlar arasında 5 kez tekrarlandı. Son kez sahneye gelen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, seyircilerin de isteğiyle notaları olmamasına rağmen 10'ncu Yıl Marşı'nı ezberden seslendirdi. Salonu dolduran izleyiciler de marşa alkışlarıyla destek etti.
Şef Rengin Gökmen, marşın ardından konserin düzenlenmesinde öncü bir rol oynayan Ercan Saatçi'yi sahneye davet etti ve katkılarından dolayı teşekkür etti. Ercan Saatçi de hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadığını ifade ederek, konsere katılan herkese teşekkür etti.
Saatçi: "Bu kadarını beklemiyordum"
Saatçi konserin ardından yaptığı açıklamada ise, "Açıkçası, bu kadarını beklemiyordum. İnanılmaz keyif aldım. Çalan bütün müzisyen arkadaşlarımız da keyif aldı.
Bugün Bayburt'taki bu salon komple bir orkestraydı. Şefimizle de konuştum ve 'inanamadım böyle bir seyirci olduğuna' dedi. Bu sözleri de sizi ayrıca gururlandırdı. Bayburt bu zulmün devam etmesini istiyor. Yedinci bis olsaydı "Senfoni senfoni olalı, böyle zulüm görmedi' bile diyecektik" ifadesini kullandı.
Gökmen: "Beklentilerin ötesinde bir konserdi"Konserin ardından DHA'nın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Rengin Gökmen, Bayburt konserinde seyirciden çok iyi bir elektrik aldıklarını vurgulayarak,"Çok heyecan verici bir konserdi. Orkestra üyelerinin de heyecanla ve şevkle çaldıklarını düşünüyorum.
İzleyiciler de orkestra kadar heyecan duydu. Muazzam bir elektrik oldu. Zaten canlı konserlerde bu tür elektrikler çok nadir olarak oluşabiliyor orkestra ile seyirci arasında. Kolay bir şey değil.
Gerçekten de oluştuğu zaman orkestra da coşuyor. Bayburt gerçek bir kültür sanat kenti. Bunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Bayburt'ta, sanatın çok sevildiğini ve böyle bir misafirperverliği beklediğimi söylemiştim.
Ancak beklentilerimin de ötesinde umulmadık bir reaksiyon, umulmadık bir coşku yaşandı. Orkestra üyeleriyle biz de çok şaşırdık. Bizim için onur verici bir akşamdı" dedi.
Konseri izleyen vatandaşlar ise, "Zulüm değildi, bizim için keyifti. Her zaman gelmelerini bekliyoruz" dediler.
Ünlü fıkra
Sanatçı Ercan Saatçi'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Köşk'te anlattığı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın Bayburt konserini Türkiye gündeminin ilk sıralarına taşıyan fıkra şöyle:
"Bir gün Bayburt'a bir senfoni orkestrası gelir. Tüm Bayburt halkı konseri izlemek için davetlidir. Konseri merak eden Bayburtlular salonu hıncahınç doldurur. Konser sonunda bir gazeteci Bayburtlu'ya konseri nasıl bulduğunu sorar.
Bayburtlu da, 'Bayburt Bayburt olalı, böyle zulüm görmedi' yanıtını verir."
Konseri izlemeye gelen kentin ileri gelenleri ise fıkranın anlatıldığı gibi bitmediğini belirterek, şu eklemeyi yapar:
"Bayburtlunun sözü üzerine gazeteci tekrar sorar; 'Beğenmediniz mi?'. Bayburtlu cevabı yapıştırır: 'Beğendim aslında ama bütün fa diyezleri fa natural çalmasalardı daha çok beğenirdim."