hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CSO'dan Brahms'a 175'inci yaş armağanı

    CSOdan Brahmsa 175inci yaş armağanı
    expand

    Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), tüm dünyada doğumunun 175'inci yıldönümü kutlanan efsane besteci Johannes Brahms'ın "Serenad"ını seslendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konserde, sanat yaşamını Almanya'da sürdüren Claudio Bohorquez de seyirciyle buluşacak. Sanatçı, konserde Anton Dvorak'ın "viyolonsel konçertosu"nu yorumlayacak.

    Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'ndaki konserde, orkestrayı konuk şef Alexander Schwinck yönetti. K onserde, Brahms'ın 1757inci doğum yıl dönümü anısına ünlü yapıtı "Serenad Nr.1 op.11" yorumlandı.

    Konserde, sanat yaşamını Almanya'da sürdüren Claudio Bohorquez de seyirciyle buluştu. Sanatçı, konserde Anton Dvorak'ın "viyolonsel konçertosu"nu yorumladı.

    Genç sanatçı başarılı yorumuyla ilgi toplarken, eseri seslendirdikten sonra büyük alkış aldı.

    Konuk sanatçı tekrar sahneye gelerek izleyiciyi selamladı ve bis yaptı. Müzik tarihindeki en iyi oda müziği bestecilerden biri olan Brahms; bunun yanında, 4 senfoni, 2 piyano konçerto, 1 keman konçertosu, 1 keman ve viyolonsel için ikili konçertosu, piyano ve org için birçok bestesi ile Schubert'ten etkilenerek yazdığı 200'ü aşkın lied ve çeşitli koro müziği eserlerini bugünlere bıraktı.

    Dünyada kutlanıyor

    Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müdürü Çağatay Akyol, bu haftaki konserlerinde klasik müzik tarihine damgasını vuran Brahms'ın en önemli yapıtlarından "Serenad"a yer verdiklerini söyledi.

    Brahms'ın 175'inci yaşgünü dolayısıyla Mart ayı programlarında sanatçının eserini seslendireceklerini anlatan Akyol, konserde sanat yaşamını Almanya'da sürdüren Bohorquez'i de ağırlayacaklarını ifade etti.

    Konser programında daha önce viyolonsel sanatçısı Daniel Müller Schott'un yer aldığını aktaran Çağatay Akyol, sanatçının rahatsızlığı nedeniyle Bohorquez ile izleyici karşısına çıkacaklarını belirtti.

    Gelecek hafta da seçkin bir programla seyirciyle buluşacaklarını anlatan Akyol, konserde keman sanatçısı Anna M. Staskiewicz'i konuk edeceklerini, şef J. Maria Florencio yönetimindeki orkestranın Rachmaninov'un "Ölüm Adası", Anton Dvorak'ın "8'inci Senfoni"si ile ve Karol Szymanovski'nin "keman konçertosu"nun yorumlanacağını ifade etti.

    Brahms, fakir bir ailenin oğluydu

    Alman besteci ve piyanist Johannes Brahms, 7 Mayıs 1833 tarihinde fakir bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.

    Yoksulluklarına rağmen evlerinde müzik aletleri bulunan aile, Brahms'a keman ve viyola dersleri aldırdı. Brahms, piyanoda da uzmanlaştıktan sonra Eduard Marxen ile kompozisyon çalıştı.

    Macar kemancı Remenyi ile 1853'te çıktığı Avrupa turnesinde ünlü kemancı Joachim ve Schumann ile tanışması Brahms için bir dönüm noktası oldu.

    Onun eserlerini inceleyen Schumann, genç bestecinin bir "deha" olduğu kanısına vardı. Oldukça prestijli bir eleştirmen olan Schumann, yazdığı yazılarla Brahms'ın tanınmasını sağladı.

    Ailesinin ekonomik durumu iyi olmadığı için, 12 yaşında barlarda ve randevu evlerinde keman çalarak çalışmaya başlayan Brahms, hayatı boyunca aşka ve evliliğe soğuk baktı.
     
    Brahms'ın bilinen tek aşkı, Schumann'ın eşi, kendisinden 12 yaş büyük Clara idi. Ancak Brahms, bir besteci olarak Schumann'a hayrandı ve desteğinden dolayı ona minnet duyuyordu. Schumann'ın hastalığında hep yanında olan Brahms, o öldükten sonra da Clara'ya evlenme teklif etmedi.
     
    Çift ömür boyu arkadaş olarak yaşadı. Brahms, bestelerini herkesten önce Clara'ya göndererek yorumunu alırdı.

    Brahms, 19. yüzyılda romantik akımın etkisinde yaşamasına rağmen, 18'inci
    yüzyıl klasik Dönemine hayran bir besteciydi. 18'inci yüzyılın formlarına ilgi duyan Brahms, Wagner ve Lizst'in "geleceğin müziği" olarak tanımladıkları eserlerden hiç hoşlanmıyordu. Brahms, romantik dönem armonik yapısını, klasik formlar ve barokla birleştirmeyi başarmıştı.

    Sonbahar bestecisi olarak da tanınan Brahms'ın, neredeyse bütün eserlerinde hüzün ve melankolik duygular dikkati çekti. Çok ağır ve titiz çalışan bir besteci olan Brahms, ilk senfonisini ancak 43 yaşındayken tamamlayabildi.

    Beğenmediği eseri hemen yırtıp atan Brahms'ın kalan besteleri, tüm yazdıklarının dörtte biri kadardı. Bu nedenle kötü bir eserine rastlamak neredeyse imkansız olan besteci, opera dışındaki her müzik formunda ustalığıyla tanındı.

    Müzik tarihindeki en iyi oda müziği bestecilerden biri olan Brahms, bunun yanında, 4 senfoni, 2 piyano konçerto, 1 keman konçertosu, 1 keman ve viyolonsel için ikili konçertosu, piyano ve org için birçok bestesi ile Schubert'ten etkilenerek yazdığı 200'ü aşkın lied ve çeşitli koro müziği eserlerini bugünlere bıraktı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow