hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihin ses veren sessiz tanıkları

    Tarihin ses veren sessiz tanıkları
    expand

    Radyo tamircisi Muammer Güngör ile arkadaşı Servet Özcan'ın yıllardır biriktirdikleri 230 antik lambalı radyonun yer aldığı "Antik Lambalı Radyo Sergisi", ziyaretçilerine bugünde dünü yaşatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Sergi Salonu'nda 16 Haziran'da açılan sergide 2. Dünya Savaşı, 1960 ihtilali, Başbakan Adnan Menderes'in idama mahkum edildiği haberleri ve Zeki Müren'in şarkıları ile daha nicelerini duyuran, 1932 ile 1970 yılları arasında kullanılan antik radyolardan 230 tanesi yer alıyor.

    Gaziantep'in Nizip ilçesinde yaşayan 61 yaşındaki 51 yıllık radyo ustası Muammer Güngör, radyo tamircisi olarak başladığı işini daha sonra hobiye dönüştürmesinin ardından, bu hobisine 50 yaşındaki Servet Özcan'ı da ortak etti. 
     
    İkilinin, Türkiye'nin çeşitli illerinden, bu arada Suriye, Almanya, Fransa, İngiltere ve Yugoslavya'dan da topladıkları radyoların sayısı 200'ü geçti. 1932-1970 yılları arasında üretilen ve kullanılan ürünleri toplayan ikiliden radyo ustası olan Muammer Güngör, yaşları 38 ile 76 yıl arasında değişen radyoları tamir etti.

    Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, radyolara merakı olduğunu, 1958 yılından beri radyo tamirciliği yaptığını ve hala mesleğe devam ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:

    "Bir türlü lambalı radyoların sevgisini içimden çıkaramadım. Elimde kalan lambalı radyoları hobi olarak sakladım. Arkadaşım Servet Özcan'ın da elinde vardı. 16 yıl önce, bu radyoları toplamaya karar verdik.

    Geçmişe sahip çıkmak istedik. İlk başladığımızda elimizde 25 tane vardı, şimdi 230'u geçti. Bunların hepsi lambalı radyolar.

    Radyo bende bir aşktır, sevgidir. Elimizdeki radyolar çoğalınca insanlarla paylaşmak istedik. Tabii ki yer sıkıntımız var. Nizip Kaymakamlığı tarafından radyolarımızı sergileyip, bakımlarını yapabileceğimiz bir yer tahsisi yapıldı. burası halka açık olacak. Nostaljik değerlerini korumak adına başka radyoları parçalayarak iyi durumdaki radyoların çalışmasını sağlıyoruz."

    "Lambalı radyo insana huzur veriyor"

    Muammer Güngör, özellikle lambalı radyoya büyük ilgi duyduğunu, transistörlü radyoyu benimseyemediğini dile getirerek, sergiyi, "O dönemdeki hantal teknolojiyi göstermek, lambalı teknolojiyi ve ses kalitesini göstermek için" açtıklarını söyledi.
     
    Güngör, "Lambalı radyodaki ses düzeni ve frekansı insana huzur veriyor. Bu huzur veren sesi tanıtmak, hantal teknolojiyi göstermek için lambalı tip radyoya ağırlık verdik" diye konuştu.

    Servet Özcan ise imal tarihleri 1932-1970 yılları arasında değişen ve başta Gaziantep olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden topladıkları antika lambalı radyoları tamir edip çalışır hale getirdikten sonra günümüze ulaşıncaya kadar muhafaza ettiklerini söyledi.

    Sergi sırasında, antika radyoları satın almaya gelen meraklılara şartlı satış yapabileceklerini ifade eden Güngör ve Özcan, radyoların tarihi birer belge konumunda olduğunu ve gelecek yıllara taşınmasının büyük önem taşıdığını söylediler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow