hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teknoloji ile hat sanatını birleştirdi

    Teknoloji ile hat sanatını birleştirdi
    expand

    Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet İpçioğlu, teknoloji ile hat sanatını birleştirerek "teknohat" adını verdiği "yeni bir sanat dalı ortaya çıkardığını" söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İpçioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990'lı yıllarda başlayan dijital sanat uygulamalarının, bilgisayarlarla tuvaller üzerine baskı yapılmasıyla 2000'li yıllarda daha da yaygınlaştığını söyledi.

    Bu sanat çalışmalarının Türkiye'de de çok yaygın olduğunu ancak bugüne kadar Türk-İslam el sanatlarına uygulanmadığını dile getiren İpçioğlu, "Türkiye'de bu konuda ilk kez farklı bir çalışma yaptım. Türk-İslam medeniyetine ait güzel yazı sanatı olan hat ile teknolojiyi birleştirerek teknohat adıyla yeni bir sanat dalı ortaya çıkardım" dedi.

    İpçioğlu, Türk-İslam sanatlarından olan ebrudan da benzetme yaparak çalışmalarına farklı bir arka fon oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    "Ünlü hattatların eserlerini yorumlamış olduk. Büyük üstatların eserleriyle farklı bir konsept yarattık. Özellikle genç kesimin dikkatini çekmek için çalışmalarımda kırmızı tonlara ağırlık verdim.
     
    Bugüne kadar hazırladığım 65 eseri, açtığım 4 sergide sanatseverlerin beğenisine sundum, 5. sergimi de Konya'da Sarraflar Çarşısı'nda açtım. Beklenenin üzerinde ilgi ve beğeni topladı. Gelecek ay Ankara, Bursa ve Hırvatistan'da da sergi açmayı planlıyorum."

    İpçioğlu, Sarraflar Çarşısı'ndaki sergisinin "Bir Şehri Lalelerle Yaşamak" adını taşıdığını ifade ederek, "lalenin ömrü kısa oluyor. Bu eserlerle laleleri ölümsüzleştirmek istedim. Sergim cuma gününe kadar açık kalacak" dedi.
     


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow