hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şair Nurettin Özdemir'e saygı toplantısı

    Şair Nurettin Özdemire saygı toplantısı
    expand

    Ömrünün 50 yılını dizelere adayan şair Nurettin Özdemir'in sanatı, doğumunun 80'inci yılında bir toplantıyla gündeme geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şairliğinin yanı sıra eski bir milletvekili de olan Gümüşhaneli Nurettin Özdemir'in şiirleri hem yakınlarının ve edebiyatçıların hem de kendisinin yorumlarıyla değerlendirildi.
     
    Şairin şiirlerinden bestelenen şarkılar da gecede seslendirildi.
     
    1961 yılında Gümüşhane'den CHP milletveki olarak TBMM'ye giren Özdemir'in hayatının büyük bölümüne şiir hâkim oldu. Duygularını sadece şiirle ifade etmeyen Özdemir, çok sayıda makale de yazdı.

    Nurettin Özdemir kimdir?
     
    1927 yılında Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde doğdu. Hüseyinbeyoğlu ailesine mensup, ilçenin yerel yöneticilerinden Fikri Özdemir ile Kezban Rukiye Hanımın dört çocuğundan biridir.
     
    İlk ve ortaokulu Kelkit ve Gümüşhane’de, liseyi Trabzon ve Haydarpaşa Liselerinde okudu. 1948’de kendisine ilham kaynağı olduğunu beyan ettiği ve gerçekten usta bir şair olan çocukluk arkadaşı Hikmet Odabaşıoğlu ile evlendi.
     
    1951 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Çalışma hayatına serbest avukat olarak başladı. 1961’de Gümüşhane’den Milletvekili seçildi ve bu görevini 1972 yılına kadar sürdürdü.
     
    Bu arada TBMM Başkanlık Divanı’nda “İdare Amiri” olarak görev yaptı. 1980’de Kültür Bakanlığı Müşavirliğine atandı. Bu görevinden milletvekili statüsünden emekli oldu. 1988 yılında Kızılay Derneği Genel Merkez Kurulu üyeliğine, 3 yıl sonra da Başkan Vekilliğine seçildi.
     
    İlk şiiri 1944’te Trabzon Halkevi dergisi İnanç’ta yayınlandı, 1945’ten itibaren Tarbzon’da Halk ve Yeni Yol gibi gazeteleri ile kendi yönettiği Boztepe’de şiirlerini yayınlamaya devam etti. Daha sonra şiirlerini Varlık, İstanbul, Şadırvan, Hisar ve Çağrı dergilerinde yayımladı. Şiirlerinde Fikri Nur ve Tanrıdağlı adlarını da kullandı.
     
    Şiirlerini kalbinden başka hiçbir şeyin emrine vermeyen Nurettin Özdemir’in şiiri, bir bakıma Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar ve R.M. Rilke sentezidir.
    Çeşitli gazete ve dergilerde siyaset, sanat, ahlâk konuları ile ülkenin ekonomik sorunları üzerine makale ve mektupları yayımlanan şair birçok radyo ve televizyon programında da konuşmaları yapmıştır.
     
    1981’de Yugoslavya’da yapılan Ştruga Şiir Akşamları Festivalinde ve 1992 yılında 12. Dünya Şairler Kongresinde Türkiye’yi temsil etmiştir.
     
    Şiirlerinde Türkiye sevgisini, Türk insanının yaşama sevincini dile getiren Sayın Özdemir’in şiirlerinin bir bölümü Yusuf Mardin ve Talat Halman tarafından İngilizce’ye çevrildi. Bazı şiirleri de Şekip Ayhan Özışık, Selahattin İçli, Erol Sayan ve Faruk Şahin tarafından bestelendi.
     
    Hakkında Atatürk ve Fırat Üniversitelerinde mezuniyet tezleri hazırlandı. İLESAM üyesi olan ve elli yılı aşkın bir süre şiirle uğraşan Nurettin Özdemir beş çocuk babasıdır.
     
    Yayınlanmış Şiir Kitapları: Hayat Şiiri (İst.1949), Yağmur Sonrası (İst.1955), Yitik Sevgi (Ank.1959), Vakit Geçti Yorgunum (1981), Zaman ve Aşk (1997). Özdemir bütün şiirlerini “Zaman ve Aşk” isimli son kitabında toplamıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow