Beyoğlu Şiir Festivali'nin 3'üncüsü başladı

Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü (TTBE) ile Beyoğlu Belediyesi iş birliğiyle bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Beyoğlu Şiir Festivali" başladı.
Festivalin başlaması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'nun kültür ve sanatın başkenti olduğunu söyledi.
Demircan, kentlerin altyapı çalışmalarını bitirdikten sonra kültür ve sanat yoluyla insanların içinde bulundukları kente uyum sağlayabilecekleri bir ortam oluşturmaları gerektiğini belirterek, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin de hedefinin bu olduğunu dile getirdi.
Beyoğlu Belediyes'nin birçok festivalin ortağı olduğunu ifade eden Demircan, "Beyoğlu'na kültür ve sanat çok yakışıyor. Bu zaten onun hamurunda var. Beyoğlu, İstanbul ve Türkiye'nin küçültülmüş sanat üssüdür, hatta dünyanın sayılı önemli kültür merkezlerinden biridir" dedi.
Demircan, 4 yıldır Beyoğlu'nun kültür ve sanatla anılmasını hedeflediklerini belirterek, seçimle iş başına geldiklerini ve bu nedenle kendilerine oy verenlerin yol, su ve kanalizasyon işleri kadar sanat ihtiyaçlarını da karşılama misyonlarının olduğunu söyledi.
Kültür ve sanat etkinliklerini mümkün olduğu kadar kapalı alanlardan açık alanlara taşımayı amaçladıklarını anlatan Demircan, bu anlamda ilk açık mekan şiir festivalinin düzenlendiğini kaydetti.
Demircan, festivalin Beyoğlu'na çok yakıştığını dile getirerek, 3 yılda çok mesafe katedildiğini ve aktivite alanlarının okullara kadar ulaştığını belirtti.
Ahmet Misbah Demircan, yurt dışından festivale katılan şairlerin de burada gördüklerini ülkelerinde anlatmaları bakımından birer kültür elçileri olduğunu da sözlerine ekledi.
Komite Başkanı Tombak
Festival Komitesi Başkanı Salih Zeki Tombak da geçen yıllara göre festivale katılan kadın şair sayısında önemli bir artış olduğuna işaret ederek, katılımcı şairler arasında kendi ülkelerinde şiir festivalleri düzenleyenlerin olduğunu kaydetti.
Tombak, "Türkiye'de ilk defa birkaç bin kişinin şiir dinlediği bir etkinliğe tanık olacağız" dedi.
Salih Zeki Tombak, festivalin Türkiye'den yurt dışına çağrılan şair sayısını artırma gibi bir sorumluluğunun da olduğunu vurgulayarak, bu amaçla hazırlanan ve Türk şairlerinin şiirlerinin çevirilerinden oluşan dosyanın yabancı şairlere verileceğini kaydetti.
Festival
Festivale, 43 Türk şair ile 24 ülkeden 30 şair katılıyor. Ermenistan'dan Henrik Edoyan, Irak'tan Şerko Bekes, Fransa'dan Prof. Dr. Philippe Tancelin, İrlanda'dan Nuala Ni Dhomhnaille'nin de aralarında bulunduğu şairlerin katılacağı festivalde, Türkiye'den de Vedat Türkali, Cevat Çapan ve Ahmet Oktay gibi isimler yer alacak.
Bu yıl içeriğinin belirlenmesine PEN Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve Adana Özgür Pencere Edebiyat Sanat Derneği gibi yazar örgütleri ve edebiyat kurumlarının katkıda bulunduğu festival, başta Beyoğlu olmak üzere İstanbul'un tarihi mekanlarında, sokaklarında ve meydanlarında gerçekleştirilecek.
Festival kapsamında bu yıl ilk kez, 6 lisede edebiyat kulüpleri ve edebiyat öğretmenlerinin iş birliğiyle ve konuk şairlerin katılımıyla şiir okumaları ve söyleşiler düzenlenecek.
Festivalde, Dostlar Tiyatrosu Nazım Hikmet'in şiirlerinden oyunlaştırılan "İnsanlarım" ile Düzce Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Üç Garip Şair" adlı oyunları sergileyecek.
Festival kapsımında verilen "Sevda Ergin Şiir Ödülü" ise yayımlanmış kitap dalında Nur Saka'ya, dosya dalında ise Özcan Öztürk'e verilecek.
Eylül Deniz ise yayımlanmamış dosyasıyla "Jüri Özel Ödülü"nü alacak. Festival, 27 Nisan tarihine kadar devam edecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak