"Divan-u Lugati't-Türk" yeniden vitrine çıkıyor

17 Ağustos depreminde gördüğü ağır hasar nedeniyle restore edilerek yenilenen Fatih Millet Yazma Eser Kütüphanesi Şubat'ta yeniden hizmete açılacak.
Kütüphane Müdürü Melek Gençboyacı, 1916 yılında Ali Emiri Efendi tarafından Fatih'teki Feyzullah Efendi Medresesi'nde kurulan kütüphane binasının, 17 Ağustos depreminden ağır hasar aldığını, depremden sonra kütüphanede bulunan eserlerin Beyazıt Devlet Kütüphanesine taşındığını söyledi.
Gençboyacı, kütüphane binasının tekrar tarihi kimliğine kavuşabilmesi için başlangıcı 2000 yılı olan restorasyon işleri ve gerçekleştirilen modernizasyon çalışmalarının sonuna gelindiğini belirterek, binada bugüne kadar zemin ve yapının güçlendirilmesi, cephe restorasyonu, kalem işi ve altın varak süslemeleri çalışmaları ile el yazmalarının dijital ortama geçirilmesi gibi işlemlerin yapıldığını bildirdi.
Melek Gençboyacı, kütüphanede, 30 bini aşkın el yazması, kıymetli eski harfli matbu eser, padişah fermanları, tıp kitapları, minyatürlü tek nüsha eserler bulunduğunu da ifade ederek, bakım ve onarım çalışmaları için bugüne kadar yaklaşık 3 milyon YTL harcandığını kaydetti.
"Divan-u Lugati't-Türk"
Fatih Millet Yazma Eser Kütüphanesinin bir araştırma ve ihtisas kütüphanesi olduğunu dile getiren Gençboyacı, kütüphanedeki en önemli eserin de Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı "Divan-u Lugati't-Türk" adlı eseri olduğunu söyledi.
Eserin, Türk dilinin ilk sözlüğü olması yönüyle büyük önem taşıdığına belirten Gençboyacı, Kaşgarlı Mahmud'un eserini yazarken o devrin Türk illerini tek tek dolaştığını ve doğrudan doğruya kendi derlediği dil malzemesine dayandığını anımsattı.
Gençboyacı, eserin içerisinde yer alan haritanın, ilk Türk dünyası haritası olması bakımından büyük değeri olduğunu da belirterek, eserin kütüphaneye kazandırılması sürecini de şöyle anlattı:
"11'inci yüzyılda Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı Divan-u Lugati't-Türk'ün varlığı 14'üncü yüzyıldan bu yana bilinmekteydi. Eser, II. Meşrutiyet'in ilanını takip eden yıllarda tesadüfen Ali Emiri Efendi tarafından İstanbul'da Sahaflar Çarşısı'nda bulunmuş ve 30 altına satın alınmıştır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın ilk 'gülücük' emojisine 1 ayda 10 bin ziyaretçi
Mardin'de Rus Avangard'ı
'Erzincan'ın incisi' Kemaliye tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor!
Zamanda yolculuğun adresi! Tarihi ilçe Safranbolu 46 yıldır özenle korunuyor
Bir Bulut Olsam, Sıla gibi dizilere ev sahipliği yaptı! Mardin'in tarihi Dereiçi Mahallesi turizme kazandırılacak