Ahmet Hakan'a saldıranlardan 100 bin lira iddiası
Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'a saldırıda mahkeme, delillendirmeyi yetersiz buldu. 7 şüpheliden 1'ini "kasten yaralama" suçlamasıyla tutuklayan mahkeme, Ahmet Hakan'a yönelik saldırıyı"gazetecilik mesleği ve görüş bildirme özgürlüğü kapsamında ve hukuk düzeni tarafından kabul edilmez nitelikte" değerlendirdi ancak dosyada yeterli delillendirme yapılamadığı gerekçesiyle "örgüt kurma ve üye olma", "silahla tehdit", "hakaret" ve "mala zarar verme" suçlarından şüphelilerin tutuklanmaları için yeterli görmedi. Bu arada şüphelilerden Kamuran Ergin, avukatların verdiği bilgiye göre saldırı için 100 bin TL teklif edildiğini iddia etti.
"100 bin TL karşılığı dövülecek adam var"
Şüpheli Kamuran Ergin, avukatların verdiği bilgiye göre saldırı için 100 bin TL teklif edildiğini iddia etti. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki sorgusunda saldırının tüm ayrıntılarını anlatan Fuat Elmas, saldırı talimatını aldığı emekli polis memuru Yahya Kemal Gezer’in kendilerine “Dövülecek bir adam var” diyerek verdiğini öne sürdü.
Kamuran Ergin, ifadesinde şunları söyledi:
“Kurban Bayramı arefesinde, Uğur Adıyaman gece beni aradı. Evde nişanlımlaydım ‘Geliyoruz’ dedi. Kısa sürede Fuat Elmas ile geldi. Arkalarından Ahmet Şengüler, bir süre sonra da Soner ve Dehşet isimli arkadaşlarım geldi. Uğur, kısa bir süre önce Fuat’la ikisini Kayışdağı’nda bir yere götürdüklerini, gözünü bağlayıp kendisini mahzenimsi bir yere indirdiklerini söyledi. Kendisini şube müdürü olarak tanıtan bir kişi, Ahmet Hakan ile sıkıntıları olduğunu, bu adamı dövüp bırakmaları gerektiğini, bu işin karşılığında 100 milyar lira vereceklerini, ayrıca Osmanlı Ocaklarının ilçe başkanlığını sana Nezir isimli bir şahıs ayarlayacak dedi, Nezir isimli şahsı tanımam ne iş yaptığını da bilmem. Fuat ve Ahmet teklifi kabul etti. Soner ve Dehşet kabul etmedi. Bu konuşma sırasında alkol ve uyuşturucunun etkisindeydim. Durumum kötü olduğu için ve sadece darp edeceğimiz için kabul ettim.”
Emniyet'te söylediklerini reddettiler, baskı gördüklerini ileri sürdüler
Edinilen bilgiye göre İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'nce sorgulanan şüphelilerden bazıları emniyette baskı gördüklerini, bu nedenle emniyetteki ifadelerini kabul etmediklerini söylediler.
"Özel harekat polislerinin talimatıyla örgüt" iddiasına ret
Eski özel harekat polisi Yahya Kemal Gezer ve yine eski polis olan Nezih Özbirinci'nin talimatıyla örgüt kurdukları iddiasını reddeden şüpheliler, Ahmet Hakan'a karşı "hakaret", "tehdit" ve "mala zarar verme" gibi suçları da işlemediklerini söylediler.
Hiyerarşik yapı delillendirilmediği gerekçesiyle örgütten tutuklama yok
Mahkemenin kararında, "örgüt kurma ve üyesi olma" suçuna ilişkin dosyaya yansıyan hiyerarşik bir yapı, bu yapı içerisinde emir verme, emir alma, süreklilik gibi Yargıtay uygulamalarında aranılan unsurların tüm ayrıntılarıyla ortaya konulup delillendirilmediği gerekçesiyle şüphelilerin tutuklamasına yeterli görülmediği belirtildi.
"Fotoğraflarla dosyaya yansıtılmadı, hangi şüpheli olduğu açıkça belirtilmedi"
"Mala zarar verme" suçundan Ahmet Hakan Coşkun'un aracına, gözlüğüne verilmiş bir zararın fotoğraflarıyla birlikte dosyaya yansıtılmadığı, böyle bir durum varsa hangi şüpheli tarafından gerçekleştirildiği açıkça belirtilmediği ve bu suçun takibinin şikayete bağlı olduğu kaydedilen kararda, cezanın alt ve üst sınırı dikkate alınarak tutuklamanın ağır bir tedbir olacağını belirtti.
"Hakaret ve tehditin delili yok"
"Hakaret, silahla tehdit, birden fazla kişiyle tehdit" suçlarına yönelik ise şikayetçi beyanından başka dosyaya sunulmuş, bu aşamada delil olmadığı belirtilen kararda, "silahla tehdit suçunda unsur olarak gösterilen silahın bir adet bira şişesi olup bu şişenin de suçta kullanıldığına dair beyan ya da sağlık raporu bulunmadığı, bu haliyle atılı suçlardan tutuklama talebinin mevcut haliyle ağır bir tedbir olacağı görülmektedir" denildi.
"Örgüt yoksa, yöneticilikle suçlananların eylemde sorumluluğu da yok"
Kararda, "Kasten yaralama" suçu yönünden ise örgüt yöneticiliğiyle suçlanan Yahya Kemal Gezer ve Nezih Özbirinci'nin örgüt kurma eylemi delillendirilmediğinden sorumlu tutulamayacakları ifade edildi. Diğer şüphelilerin de Ahmet Hakan'a doğrudan eylemde bulundukları yönünde tutuklamayı gerektirir ölçüde delil bulunmadığı ifade edilen kararda, şüphelilerden Ahmet Şengüler'in şikayetçi ve mağdurlar tarafından net olarak teşhis edildiği vurgulandı.
"Gazetecilik mesleği yönünden saldırı hukuk düzeni tarafından kabul edilemez nitelikte"
Kararın devamında yaralama eyleminin basit yaralama kapsamında kaldığı ancak "demokratik toplumun vazgeçilmez unsurlarından olan gazetecilik mesleği ve görüş bildirme özgürlüğü kapsamında yapılan saldırının hukuk düzeni tarafından kabul edilmez nitelikte olduğu", vurgulanarak mevcut delil durumu ve dosya kapsamına göre Şengüler'in tutuklanmasına karar verildiği belirtildi.
3 kişi adli kontrolle serbest
Şüpheliler Kamuran Ergin, Uğur Adıyaman ve Fuat Elmas'ın ise her hafta iki gün en yakın karakola imza verme koşuluyla serbest bırakılmalarına karar verildi. Diğer şüpheliler Soner Arık, Yahya Kemal Gezer, Nezih Özbirinci'nin ise serbest bırakılması kararlaştırıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Meteoroloji'den 3 ile sarı kodlu uyarı! Kar, sağanak, fırtına...
Bursa için uyarı! '40 günlük su kaldı'
Nüfus Müdürlükleri kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor, hafta sonu açık mı? 2024 Nüfus Müdürlüğü çalışma saatleri!
HABER || Narin davasının seyrini değiştirebilecek 'ısırık izi' detayı! Uzman isimden çarpıcı yorum
HABER || 8 il için "sarı" uyarı: Karla karışık yağmur ve sağanağa dikkat