hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Koordinatör değil özel elçiyim"

    Koordinatör değil özel elçiyim
    expand

    ABD yönetiminin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston, kendisine 'PKK Koordinatörü' denmesinden rahatsız. CNN TÜRK'e konuşan Ralston, "ben PKK'ya karşı özel elçiyim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ateşkes sözünün yarattığı rahatsızlığı anlıyorum" diyen Ralston, "PKK'nın açıklamalarının güvenilir olup olmadığını görmek için bekleyeceğiz" diye konuştu.
     
    Röportajın tam metni:

    Yasemin Çongar: General, CNN Türk'e zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Bu sabah Washington'da yabancı basına verdiğiniz brifingte koordinatör olmadığınızı, PKK ile görüşmeyeceğinizi, koordinatör teriminden hoşlanmadığınızı ve ABD hükümetinin PKK'ya karşı özel elçisi olduğunuzu kesin bir dille ifade ettiniz. Ancak Türkiye'de halen ne yapacağınız, görevinizin ne olduğu konusunda bazı karışıklıklar var. İlk olarak size sorumluluk alanınızın ne olduğunu sormak istiyorum. Buna herhangi bir şekilde Türkiye içerisindeki PKK varlığı, PKK'nın Türkiye içerisinde yaptığı eylemler, ya da  Kürt sorunu dahil olacak mı?
    Joseph Ralston: Daha önce söylediğinize dönecek olursak, ben PKK'ya karşı özel elçiyim. Ve şimdiki odak noktamız Kuzey Irak'taki PKK varlığı. Bana verilen görev de bu sorunu çözmek için ABD hükümetinin, Türk devletinin ve Irak hükümetinin bir arada alabileceği önlemlerin ne olabileceğini tespit etmek. Bana Türkiye'nin iç işlerine karışma görevi verilmedi. Türkiye demokrasi ile yönetilen bir ülke ve Türkiye sınırlarının içerisinde ne yapılmasının gerektiğine Türk halkı ve Türk hükümeti karar verir. Ben Irak'ta olan ve ortadan kaldırılması gereken PKK üzerinde yoğunlaşıyorum.

    Yasemin Çongar: Yani eğer sizi doğru anlıyorsam, sizin göreviniz  Irak'taki PKK ile ilgili.
    Joseph Ralston: Benim görevim PKK'yı ortadan kaldırmak. Ve şu anda da önümüzdeki en büyük sorun Irak içerisinde bulunan PKK.

    Yasemin Çongar: Bu kapsamda brifing esnasında Türkiye'de PKK'yı ortadan kaldırmak konusunda söyleyecek bir şeyleri olduğu takdirde, kanuna saygılı Türk vatandaşları ile de bir araya gelebileceğinizi belirttiniz. Türkiye'de herkesin aklındaki soru sizin DTP liderleri ile, Türkiye'deki Kürt liderler ile bir araya gelip gelmeyeceğiniz...
    Joseph Ralston: Türk hükümetinin atamış olduğu General Başer ile ve Türk hükümeti ile kesinlikle birlikte çalışacağım. Aynı şeyi Irak'ta da yapacağım. Türkiye'deki siyasi partilerle bir araya gelmek konusunda herhangi bir planım yok. Ancak, yapmamız gerekenler ile ilgili ise, herhangi bir ülkede kanuna saygılı vatandaşlar ile bir araya gelmeye karşı değilim.
     
    Yasemin Çongar: Devlet Başkanı Talabani'nin Newsweek'e yaptığı açıklamaya dönecek olursak, kendisi PKK'yı ateş kes konusunda ikna ettiğini, Türkiye'ye karşı yapılan saldırıları durduracağını iddia etti, burada yanlış anlaşılabileceği için 'ateşkes' sözcüğünden hoşlanmamamızdan dolayı saldırıları durdurma terimini kullanıyoruz. İlk olarak Talabani'nin PKK'nın saldırıları durduracağına dair açıklamasını inanılır buluyor musunuz? İkinci olarak da saldırıların durdurulmasını görüşmek Irak'taki gündeminizin bir parçasını oluşturuyor mu?
    Joseph Ralston: İlk olarak, görevimiz PKK'yı ortadan kaldırmak. Eğer PKK silahlarını bırakıp şiddet eylemlerini durdurursa, bu bizim için iyi bir şeydir. Herhangi bir yerde herhangi bir terörist grubunun bunu yapması iyiye işarettir. 'Ateşkes' sözcüğünün yarattığı rahatsızlığı anlıyorum, çünkü o zaman savaş içinde olan iki ülke ima edilmiş oluyor, ancak burada durum böyle değil. Burada silah bırakmaktan ve sivil halka karşı yürütülen cinayetlerin durdurulmasından bahsediyoruz. Bu iyi bir şey olur, bunun inanılır olup olmadığını görmek için ise bekleyeceğiz.

    Yasemin Çongar: Geçici olarak bile olsa, saldırıların şu anda durdurulması sizin eforlarınıza yararlı mı olacaktır?
    Joseph Ralston: Kesinlikle bu yararlı olur, herşeyden çok da Türk halkına yararlı olur.
     
    Yasemin Çongar: Türkiye'de bir çok insanın aklını kurcalayan konu da şöyle: Biz gazeteciler olarak, Kuzey Irak'taki PKK liderlerinin yerlerini biliyoruz. Onlarla görüşme yapmak istediğimiz zaman gidip görüşebiliyoruz. Yaşadıkları yerleri, adreslerini, telefon numaralarını biliyoruz. Onları göz altına almak neden bu kadar zor, Kuzey Irak'ta PKK liderlerini göz altına almak konusunda siyasi bir zorluk mu var?   
    Joseph Ralston: Benim ziyaretimin nedenlerinden biri de bu zaten. Irak'taki tüm yetkililer ile görüşerek Irak'taki PKK varlığının ortadan kaldırılmasının Irak'ın iyiliği için olduğu konusunda onları ikna etmek. Bu Irak'ın menfaati için iyi değil. Türkiye Irak'ın bulabileceği en iyi dost. Irak ve Türkiye arasında çok büyük ekonomik bağlantılar var. Zamanla bunlar daha da büyüyecek. Terör eylemleri ekonomik şartların gelişmesi için olumlu bir ortam yaratmıyor. Bizim yapmamız gereken Türk ve Irak vatandaşlarının ekonomik şartlarını iyileştirmek, bunu yapmak da ticaretten, ekonomik bağlardan geçiyor. Ancak, ortada terör eylemleri olduğu ve masum insanlar  havaya uçurulduğu zaman, ekonomik şartlar için son derece olumsuz bir ortam oluşuyor. Ben Iraklı liderlere bunu anlatmaya gittim.
     
    Yasemin Çongar: Kuzey Irak'ın PKK teröristleri için bir sığınak olmaması açısından, Mahmur Kampının kapatılmasına taraftar mısınız?
    Joseph Ralston: Kesinlikle. BM Mahmur Kampının kapatılması gerektiğini söyledi. Bunun yapılması için belli adımların atılması gerekli. Iraklı yetkililer ile konuşacağımız konuların biri de bu.

    Yasemin Çongar: Yakın zamanda Mahmur Kampının kapatılacağını söyleyebilir miyiz?
    Joseph Ralston:  Bunu söyleyip söyleyemeyeceğinizi bilmiyorum. Bunun yapılması için gerekli belli aşamalar var. Niyetimiz en kısa zamanda Mahmur Kampını kapatmak.

    Yasemin Çongar: Söylediklerinizden anladığım kadarıyla, PKK üyelerini Kuzey Irak'tan çıkartmak ve Türkiye'ye geri dönmelerini sağlamak sizin hedeflerinizden biri. Askeri harekatın dışında, onların Türkiye'ye dönmeleri için zorlanmaları veya teşvik edilmeleri için yapılabilecek bir şeyler var mı?
    Joseph Ralston:  General Başer, ben ve Iraklı meslektaşımız bu konu üzerinde çalışacağız. PKK'yı ortadan kaldırmak, bir terör örgütü olmaktan çıkartmak için neler yapılması gerektiği konusunda bir araya geleceğiz.

    Yasemin Çongar: Türkiye ile yaptığınız görüşmeler içinde af konusu yer alıyor mu?
    Joseph Ralston: Hayır. Türkiye ile yaptığımız görüşmeler içinde bu konu yer almadı. Bu Türk halkının karar vermesi gereken bri konu.

    Yasemin Çongar: Türkiye'de şu sıralar hüküm süren endişelerden biri de Irak Anayasasında bir değişiklik yapılacağı, ve bundan sonra suçluların, teröristlerin sınırdışı edilerek Türkiye'ye iade edilmesinin çok zorlaştırılacağı. Böyle bir değişiklik duruma yararlı olur mu?
    Joseph Ralston:  Kendi görevimle ilgili, Irak Anayasasına girmeden, yeterli derecede güçlüklerim var. Bu yüzden o konuya hiç girmek istemiyorum.

    Yasemin Çongar: Irak ve Türkiye, Bağdat ile Ankara, ayrıca Kuzey Irak Kürt lidereri ve Ankara arasındaki diyalog düzeyinden memnun olmalı mıyız?
    Joseph Ralston: Bence ABD ve Ankara, ABD ve Bağdat, Bağdat ve Ankara arasındaki diyaloğun da iyileştirilmesi gerekli. Bu üç hükümetin de aralarındaki anlayış ve işbirliği düzeyini iyileştimesi gerekiyor.

    Yasemin Çongar: Türkiye'nin doğrudan Barzani ile konuşması yararlı olur mu?
    Joseph Ralston: Bu gene Türk ve Irak hükümetlerinin aralarında çözmesi gereken bir konu.

    Yasemin Çongar: Bölgeye ne zaman geri döneceksiniz?
    Joseph Ralston:  İki haftadan az bir zaman içerisinde bölgeye geri döneceğim.

    Yasemin Çongar: Türkiye'ye ondan sonra Irak'a mı gideceksiniz?
    Joseph Ralston:  İlk etapta sadece Türkiye'ye gideceğim.

    Yasemin Çongar: Güvenlik konularında PKK hakkında ne zaman üçlü bir toplantı bekleyebiliriz?
    Joseph Ralston:  Bilmiyorum. Ne zaman şartlar uygun olursa. Bu konuda yeterli hazırlık yapmalıyız. Zamanı gelince bunu yapacağız.

    Yasemin Çongar: Zamanı henüz gelmedi diyorsunuz...
    Joseph Ralston:  Hayır zamanı gelmedi.

    Yasemin Çongar: Askeri müdaheleden bahsettiniz. Tüm opsiyonların masada olduğunu, ancak askeri harekatın en son çare olması gerektiğini söylediniz. PKK'nın artan saldırıları karşısında Türkiye'nin sizin çabalarınızın meyvelerini görmek için yeterli sabrı  göstereceği ve askeri müdahaleye başvurmayacağı konusunda güvenli misiniz?
    Joseph Ralston: Türkiye egemen bir devlettir ve Türkiye kendi kararlarını kendisi verecektir. Ben şunu söylemiştim: bütün opsiyonlar masada, geniş bir aralıkta tüm seçenekleri incelememiz gerekli, bu önlemlerden biri de askeri opsiyon. Eski bir asker olarak, ben şu sözleri sarfettim, üniforma altında görev yapan herkes de aynı şeyi söyleyecektir; hepimiz güç kullanımının en son çare olmasını, ilk çare olmamasını isteriz. Bu benim askeri operasyona karşı konuştuğum anlamına gelmiyor. Tam aksine, bazı durumlarda askeri harekat gereklidir. Gerekli olduğu zaman askeri opsiyonları kullanmak konusunda da isteksiz davranmadım. Ancak ilke olarak, askeri seçenek tüm diğerlerinin arkasından gelmelidir.

    Yasemin Çongar: Zamanınız konusunda çok cömert davrandınız. Sizin için son bir sorum var. Bu hafta bir cenaze vardı. Bildiğiniz üzere son zamanlarda Türkiye'de bir çok cenaze yapılıyor. PKK'nın öldürdüğü Türk askeri toprağa veriliyordu. Onun babası oğlunun ölümünden ABD'nin sorumlu olduğunu öne sürdü. Suç doğrudan ABD'ye aittir dedi. Bu gece bizi izlemekte olabilecek olan bu baba ile konuşmakta olsanız, ona ne derdiniz. ABD hükümetinin bölgede yapacakları konusunda ne gibi bir söz verebilirdiniz?
    Joseph Ralston:  İlk olarak, sadece bu babaya değil, PKK'nın terör eylemlerinin tüm kurbanlarının ailelerine en derin başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Dünyadaki her ülkede terör sorunu var. ABD'de de var, Türkiye'de de var. Bu yüzden ben bu görevi kabul ettim, kendime yapacak iş aradığımdan değil. Bana bu görev teklif edildiği zaman, terörün ortadan kaldırılması çocuklarımız, torunlarımız, gelecek nesiller için son derece önemli olduğu için kabul ettim. Terörizm nerede olursa olsun, ortadan kaldırılması için hiç bir çabadan sakınılmamalıdır.

    Yasemin Çongar: General Ralston, size çok teşekkür ediyoruz ve iyi şanslar diliyoruz.
    Joseph Ralston:  Ben teşekkür ederim...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow