hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Havasızlıktan öldüler, araziye atıldılar

    Havasızlıktan öldüler, araziye atıldılar
    expand

    İstanbul Küçükçekmece'deki Kayabaşı Mahallesi'nde kırsal alanda bu sabah yabancı uyruklu 13 kişiye ait cesetler bulundu. Cesetler Pakistanlı ve Burmalı kaçaklara ait... Ölüm nedeni ise "havasızlık"...

    İstanbul Valisi Muammer Güler, "Bugün insan kaçakçılığı denilen sorunun acı bir örneği yaşanıyor" dedi.
     
    Olaya ilişkin bilgi veren Güler, "İran'dan aldıkları Pakistan ve Burma uyruklu 80'e yakın kişiyi bir konteynerde Van'a getirip, burada bir süre bir yerde kaldıktan sonra tekrar yola çıkmak suretiyle İstanbul'a kadar getirmişler. Ancak yolda balık istifi gibi insanların dizilmiş olması bir çoğunu sıkıntıya sokmuş ve artık dayanılmaz hale gelince şoför mahallini yumruklayarak müdahale etmişler. Şoförün de durması sonucunda konteyner içinde 13 kişinin öldüğü, 4 kişinin oksijensizlikten şuurunu kaybettiği, 63 kişinin de hayatta olduğu tespit edilmiştir" dedi.
     
    Şoförün kaçtığını belirten Vali Güler, "Kaçmış, ama takip ediliyor, yakalanması ihtimaldir. Bu insanların da şu anda tedavileri sürüyor. Tercümanlar aracılığıyla diğer bilgileri alıyoruz, ama maalesef kaçak göçmen konusunda yurdumuzu transit ülke olarak kullanıyorlar. Üzücü, kötü, insanlık dışı bir olay" dedi.

    Olay yerinde incelemelerde bulunan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da, "Maalesef burada bir insanlık dramı var. Sabah saat 04.30 sıralarında Van'dan çıktığı ifade edilen yaklaşık 140 civarında göçmeni taşıyan bir TIR'ın bölgemize gelip 13 ölü göçmen ile diğerlerini bırakarak kaçtıkları noktasında bilgi var" dedi.

    Yeniay, sabah saat 07.30 civarında olayı öğrenen emniyet güçleri ve savcılığın olay yerine intikal ettiğini kaydetti.
     
    Yeniay, "Geldiklerinde 13 göçmenin öldüğünü tespit etmişler. Yaklaşık 10 civarında göçmenin de bitap ve halsiz oldukları görülmüş. Bunların çevre hastanelere sevk işlemleri tamamlanmış durumda. 50 civarında göçmen bölgeden toplanarak gözetim altına alındı. Bir o kadar göçmenin de havadan ve karadan aramalarla toplanmasına çalışılıyor" açıklamasını yaptı.

    Ölen kişilerin cinsiyet ve yaşlarıyla ilgili bilgisinin bulunmadığını belirten Yeniay, "13 göçmenin insanlık dramı neticesinde hayatlarını kaybettiğini biliyorum" dedi.

    Göçmenlerin çoğunluğunun Pakistan ve Burma vatandaşı olduğunu bildiren Yeniay, ölümlerin havasızlıktan kaynaklandığını söyledi.

    Bu arada cesetler, Adli Tıp Kurumu'na ait araçlara konulurken, göçmenlerin eşyası üzerinde çalışma yapılıyor.
     
    6 kişinin tedavisi sürüyor
     
    Küçükçekmece'de insan kaçakçıları tarafından boş arazide bırakılan ve yaralı olarak hastaneye kaldırılan kaçaklardan 6'sının tedavisi sürüyor.
     
    Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 13 kaçak getirildi. Bu kişilerden, ellerinde muhtelif kesikler bulunan 7'si tedavilerinin ardından taburcu edildi.
     
    Acil dahiliye bölümünde tedavileri süren 6 kaçağın ise susuzluğa bağlı böbrek fonksiyonlarında sorunlar olduğu, sıvı tedavisine başlandığı ve bir süre daha hastanede kalacakları belirtildi.
     
    Polis güvenlik çemberi oluşturdu
     
    Kaçakçılar tarafından araziye bırakılan yabancılardan tamamının bulunabilmesi amacıyla bölgede arama çalışmaları başlatıldı. Bir polis helikopterinin de havadan destek verdiği aramalar kapsamında, 2'si kurban ve adak satış yerinde gizlenmiş, diğerleri de açık alanda ve değişik yerlerde olmak üzere çok sayıda kaçak bulundu.
     
    Polis ekipleri, cesetlerin bulunduğu alanın etrafında güvenlik çemberi oluşturarak, sivillerin bu alana girişine izin vermedi. Küçükçekmece Cumhuriyet Savcısı da olay yerinde inceleme yaptı. Yabancı uyruklu 13 kişinin cesetleri, cenaze araçlarıyla Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.
     
    Polis su ve yemek verdi
     
    Halkalı Şehit Ahmet Zehir Polis Merkezi'ne getirilen yabancıların
    işlemleri yapıldı.
     
    Yabancılara polis tarafından kahvaltı, bir yemek şirketinden getirtilen yemek ve su verildi. İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait 2 ambulanstaki sağlık çalışanları kaçakların tedavilerini yaparken Küçükçekmece Belediyesi görevlileri de de battaniye dağıttı.
     
    Bu arada kaçaklardan bazılarının, taşınma sırasında uzun süre kapalı ortamda kaldıkları için baygınlık geçirdiği öğrenildi.
     
    Bu kişilerin, Yabancılar Şube Müdürlüğü'nden gelen tercümanlar aracılığıyla kimlik tespitleri yapılarak ifadeleri alındı.
     
    İstanbul'da insan kaçakçılığı
     
    İstanbul'da güvenlik güçlerinin son 3 yılda yaptığı operasyonlarda, çok sayıda insan kaçakçısı ile yasadışı yollardan Türkiye'ye gelen ya da suça karıştıkları anlaşılan yaklaşık 35 bin kaçak yakalandı.

    İstanbul'da jandarma operasyonları hariç, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü tarafından "insan kaçakçılığı" yapanlara yönelik gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında, 2005 yılında 38, 2006 yılında 34, 2007 yılında da 42 olmak üzere toplam 114 kişi gözaltına alındı.

    Emniyetin diğer birimlerince de izlenen kişilere ilişkin Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce düzenlenen operasyonlarda da "göçmen kaçakçılığı olayını organize ettikleri" gerekçesiyle 2005 yılında 50, 2006'da 119, 2007 yılında da 103 olmak üzere toplam 272 kişi yakalandı.

    Operasyonlarda, çok sayıda sahte pasaport, kimlik kartı, ehliyet, ruhsat, vergi kimlik kartı ve vize mührünün yanı sıra sahte belge yapımında kullanılan malzemeler, nakillerde kullanılan çalıntı araçlar, şişme bot, bot şişirme pompası, kürek ve can yelekleri ile silah, cep telefonu, şarjör ve mermi de ele geçirildi.

    Kaçak yabancılar
     
    Güvenlik güçlerinin kentte yaptığı çalışmalarda, 2005 yılında 9 bin 851, 2006 yılında 10 bin 989, 2007 yılında ise 14 bin 138 yabancı gözaltına alındı. Toplam 34 bin 978 yabancı uyruklunun yakalandığı bu 3 yıllık dönemde gözaltına alınan kişilerin 106 ayrı ülke vatandaşı olduğu belirlendi.

    Bu kişilerden 5 bin 518'inin Moldova, 5 bin 147'sinin Türkmenistan, 4 bin 913'ünün Pakistan, 2 bin 219'unun Afganistan ve 2 bin 201'inin Irak uyruklu olduğu bildirildi.

    Bunların dışında Burkina Faso, Kuveyt, Letonya, Norveç, Slovakya, Yemen, Endonezya, Finlandiya, Güney Afrika, Guatemala, Hırvatistan, Japonya, Kolombiya, Kostarika, Gambia, Brundi, Eritre, Burma, Komor, Sierra Leone, Ruanda, Tanzanya, Sri Lanka, Çad, Uganda, Ekvator, Tanzanya ve Kosova'nın da aralarında bulunduğu 101 ülkeden kaçaklar yakalandı.

    Polis tarafından haklarında yasal işlem yapılarak birçoğu sınır dışı edilen yabancı uyruklular arasında bulunan 22 kişi ise polis kayıtlarına "vatansız" olarak geçti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow