hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İnsan hakları devletin güvenliği için tehdit"

    İnsan hakları devletin güvenliği için tehdit
    expand

    Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) yaptığı araştırma, hakim ve savcıların yarısından fazlasının insan haklarını devletin güvenliği için tehdit olarak gördüğünü ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakim ve savcıların yine yarısından fazlası yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünüyor.
     
    "Yargıda algı ve zihniyet kalıpları" başlıklı rapor 51 hakim ve savcı ile görüşülerek hazırlandı. Rapora göre hakim ve savcıların yüzde 51'i insan haklarını, devletin güvenliği açısından tehdit olarak görüyor, "tehdit oluşturmaz" diyenlerin oranı yüzde 28.
     
    İfade ve düşünce özgürlüğünü düzenleyen 301'inci maddenin değiştirilmemesini isteyenler çoğunlukta. "Madde değiştirilmemeli" diyenlerin oranı yüzde 24, "tamamen kaldırılmalı" diyenlerin oranı yüzde 16.
     
    Yüzde 25'lik bir grup, metindeki "Türklük" kelimesi "Türk milleti" olarak değiştirilirse maddenin anlamının değişeceğini düşünüyor. "Anlam değişmez" diyenlerin oranı ise yüzde 24.
     
    Rapor, hakim ve savcılarda AİHM kararlarına güvensizlik olduğunu ortaya koyuyor. Hakim ve savcıların yüzde 63'ü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'ye karşı önyargılı olduğunu düşünüyor. Yüzde 49'luk bir grup, AİHM kararlarından dolayı yargılamanın yenilenmesini olumsuz buluyor.

    Hakimlerin yüzde 53'ü karar verirken temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası anlaşmaları gözönüne almadığını ifade ediyor.

    TESEV'in raporuna göre, hakim ve savcıların yüzde 71'i "Avrupa Birliği'ne uyum için çıkarılan yasaların uygulanmasında sorunlar var. Ama bunlar zamanla aşılabilir" diyor.

    Hakim ve savcıların yüzde 67'si yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow