hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dışişleri Türkiye Raporu'ndan rahatsız

    Dışişleri Türkiye Raporundan rahatsız
    expand

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nde oylanan Türkiye raporunda 'sağduyu ve nesnellikten uzak unsurlara ağırlık verildiğini' söyleyerek, Genel Kurul'daki oylamada bu durumun düzeltilmesini beklediklerini söyledi.

    Sözcü Tan, konuyla ilgili açıklamasında, Hollandalı Hristiyan Demokrat parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye Raporu'nu değerlendirdi.
     
    Sözcü Tan, raporun dün Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi'nde oylanarak, 25-28 eylülde toplanacak Genel Kurul'a gönderildiğini hatırlattı.
     
    Tan raporun yazım aşamasında olduğunu belirterek, ''ancak alınan bilgiler çerçevesinde Türkiye-AB ilişkilerinin yönelimiyle ilgili olmayan ve bu ilişkilere katkıda bulunmayacağı aşikar olan, sağduyu ve nesnellikten uzak unsurlara ağırlık verdiği anlaşılan söz konusu raporun bu haliyle bir anlam ifade etmesi beklenmemelidir'' dedi.
     
    'Gerçeklikten uzak unsurlar'
     
    Tan, raporda 'gerçekçilikten uzak ve siyasi saiklerle kaleme alınmış bazı unsurların AP'nin itibar ve ciddiyetiyle bağdaşmadığını düşündüklerini' söyleyedi.
     
    Namık Tan, ''AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun da ifade ettiği gibi 'emrivaki yaratmak suretiyle' Ermeni soykırımı gibi ciddi bir akademik disiplin gerektiren konularda dahi objektiviteden uzak koşullar getirme arayışı tarafımızdan büyük üzüntüyle karşılanmıştır'' diye konuştu.
     
    Sözcü Tan, Parlamento'nun Türkiye-AB ilişkilerini teşvik eden bir yaklaşım içerisinde olmasının temel beklentileri olduğunu ifade ederek, bu çerçevede Genel Kurul'da yapılacak görüşme ve oylamada bu durumun düzeltilmesi için AP milletvekillerinin gerekli sağduyu ve ileri görüşlülüğü göstermelerini beklediklerini ifade etti.
     
    Eurlings: "Olumlu mesaj vermek isterdim"
     
    Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Camiel Eurlings ise, Gümrük Birliği'nin 25 ülkeyi kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören Ek Protokolün Türkiye tarafından uygulanmamasının, AB kurumlarının itibarının sorgulanmasına neden olacağını savundu.
     
    Türkiye raporuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Eurlings, Ek Protokol ile birlikte KKTC'ye yönelik izolasyonlara da dikkati çekerek, Kıbrıslı Türklerle ticari ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduğunu belirtti ve bunun için gerekli düzenlemelere destek verdi.
     
    Kabul edilen değişikliklerin, 'raporun ruhunu çok fazla değiştirmediğini' ifade eden Eurlings, bununla birlikte raporun 'tonunun sertleştiğini' kabul etti ve "Türkiye'ye daha olumlu bir mesaj vermek isterdim" diye konuştu.
     
    Ermeni soykırımının AB üyeliğinden önce Türkiye tarafından tanınmasına ilişkin dün kabul edilen değişiklik önergesiyle ilgili bir soru üzerine Hollandalı parlamenter, bu konunun AB üyeliği için bir kriter olarak getirilmesini istemediğini belirtmekle birlikte, Türkiye'nin soykırım iddialarını tanınmasının 'gerekliliğinden' söz etti.
     
    Türkiye'de demokratik reformlar konusunda bir yavaşlama gözlendiğini savunan Eurlings, bunun 'üzüntü verici olduğunu' söyledi.
     
    Rapora tepkiler
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'yi Ermeni soykırımı iddialarını tanımaya davet eden raporu için, "bağlayıcılığı yok, bizden böyle bir şey istemek hayalle uğraşmaktır" dedi.
     
    Erdoğan, Türkiye'nin Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak tavır değiştirmeyeceğini de belirtti.
     
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye aleyhine aldığı kararı üzüntüyle karşıladığını belirterek, ''bu karar, Türkiye'nin ve dünyanın gerçeklerine aykırıdır. Türkiye'ye yüklenemeyecek bir takım ithamlarla doludur. Bu kararların bağlayıcılığı yoktur'' dedi.
     
    Arınç, ''Avrupa Parlamentosu ve Komisyonu'nda dün alınan kararı üzüntüyle karşılıyorum. Avrupa Parlamentosu'ndaki görüşmeler sırasında umut ediyorum ki bu yanlışlıklar ve hatalar mutlaka düzeltilecektir. Yoksa bu haliyle kaldığı takdirde, Türkiye ve AB ilişkileri bundan büyük zarar görebilir" dedi.
     
    KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca raporula ilgili olarak, 'Türkiye'den, Kıbrıs sorununu Kıbrıslı Türkler aleyhine etkileyecek bazı taleplerde bulunulmasının büyük bir çelişki olduğunu' söyledi.
     
    AP'nin önemli bir kamuoyu yaratma gücü bulunduğunu söyleyen Erçakıca, "olumsuz bir gelişmedir. Raporun tümünü görüp değerlendirmek lazım. Her şeyden önce Türkiye'nin bu değerlendirmeyi yapması lazım'' dedi.
     
    Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk'ın, 'AB'nin Kıbrıslı Türklere yönelik taahhütlerini de yerine getirmesi çağrısında bulunduğunu' hatırlatan Erçakıca, çıkış yolunun, Türkiye'nin Kıbrıs Eylem Planı'nda gösterildiğini, soruna bir bütün olarak yaklaşılması gerektiğini vurguladı.
     
    Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn adına yapılan açıklamadaysa, raporun Türkiye tartışmasına katkı sağladığı vurgulandı.
     
    Türkiye'nin, AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır,
    raporun Türkiye-AB arasındaki ilişkilerine zarar verecek unsurlar taşıdığını söyledi.
     
    Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk da, 'raporun dilini ağır bulduğunu' belirtti.
     
    AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso da, soykırım iddialarının ön şart haline getirilmesini reddettiğini açıkladı.
     
    Rapor dün oylandı
     
    Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nun dün akşam yapılan oturumunda, Hollandalı Hristiyan Demokrat üye Camiel Eurlings’in hazırladığı Türkiye Raporu kabul edildi.
     
    Türkiye raporu, verilen değişiklik önergeleriyle sertleştirilirken, Yunan ve Rum parlamenterlerin önerisiyle Türkiye'nin Ermeni soykırımı dışında, 'Pontuslu Rumlara ve Süryanilere de soykırım yaptığı' iddia edildi.
     
    Raporda, özellikle ifade özgürlüğü, dini ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar, kültürel haklar ve yargının bağımsızlığı gibi alanlarda reform sürecinin hızlandırılması isteniyor.
     
    Hollandalı Hristiyan Demokrat Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye Raporu, 25-28 eylül tarihlerinde toplanacak AP Genel Kurulu'nda ele alınacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow