hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Çocuk yuvalarına nitelikli personel gerek"

    Çocuk yuvalarına nitelikli personel gerek
    expand

    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nca, Malatya Çocuk Yuvası'ndaki olayların ardından hazırlanan raporda, yurtlarda çalışacak nitelikli personel sayısının artırılması önerildi.

    Komisyonun bugünkü toplantısında ele alınan raporda, olaydan sonra görevden alınan Malatya Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Güler ile Yuva Müdürü Niyazi Yıldız'ın, yetersiz oldukları ve partizan nedenlerle görevlerine atandıkları iddialarının incelendiği belirtildi.
     
    Güler ve Yıldız'ın, yıllarca öğretmen ve idareci olarak görev yaptıkları, sicillerinde ceza almadıklarının görüldüğü kaydedilen raporda, her iki müdür hakkındaki bu iddiaların doğru olmadığı ifade edildi.

    Malatya Çocuk Yuvası'nın fiziki mekan ve personel açısından yetersizliğine işaret edilen raporda, ''özellikle müdür yardımcısı, psikolog yoktur. Hizmet alımı şeklinde istihdam edilen geçici personel niteliksizdir. Bakıcı anne olarak görevlendirilen kişiler, ilkokul mezunudur, sadece okur-yazardır. Halbuki bu çocukların özel bir bakıma ve özene ihtiyaçları vardır. Bu da ancak yeterli ve nitelikli personelle sağlanabilir'' denildi.
     
    Raporda, çocuk yuvalarının kapasitesinin 8 bin 736 iken, 9 bin 935çocuk barındırıldığı; yetiştirme yurtlarının kapasitesinin ise 8 bin 853 olmasına rağmen, 10 bin 242 kişinin kaldığı vurgulandı.
     
    Raporda şu tespit ve önerilerde bulunuldu:
     
  • Çocuk yurtları, yuvaları, rehabilitasyon merkezlerinin sayısı artırılmalı. Fiziki şartları yetersiz olan bu kurumlar, yeterli hale getirilmeli.
  • Çocukların öncelikle ailelerinin yanında kalmaları veya aile ortamında kalmaları projelerine öncelik verilmeli.
  • Hizmet alımı şeklindeki personel istihdamında, nitelikli personel alınmalı. Uzman personelin yapacağı hizmetler, niteliksiz personele yaptırılmamalı.
  • Personelin çalışma şartları ve saatleri, insan haklarına uygun olarak düzenlenmeli.
  • Denetimler daha ciddi ve sistemli olarak yapılmalı, sosyal aktiviteler artırılmalı
  • Halkın ve sivil toplum örgütlerinin bu kurumlara, daha fazla maddi, manevi katkıda bulunması için çalışılmalı.
  • Bu kurumların bozulan imajları düzeltilmeli.  

    Malatya'daki dayak skandalı
     
    Çocuk yurtlarında yaşananlar, 25 ekim 2005'te Star TV'deki 'Deşifre' programında yayınlanan Malatya 0-6 Yaş Çocuk Esirgeme Kurumu'ndaki kimsesiz çocuklara dayak ve şiddet görüntüleriyle Türkiye gündemine oturmuştu.
     
    Programın ardından Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü üç personel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturma kapsamında dokuz kişi görevden uzaklaştırılmıştı. 
     
    İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 81 ildeki valililik ve kaymakamlıklara bir genelge yollayarak, devlete sığınan bu insanların rencide edilmemesi ve Malatya'da yaşanan olayın tekrar edilmemesi uyarısında bulunmuştu.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow