hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan’ın suç duyurusuna inceleme

    Başbakan’ın suç duyurusuna inceleme
    expand

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, rektör Yücel Aşkın'ın yargılanmasına ilişkin yapılan tüm açıklamalar hakkında 'yargı görevi yapanı etkileme' suçundan inceleme başlattı.

    Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, konuyla ilgili bir Cumhuriyet Savcısı görevlendirileceğini söyledi.
     
    İncelemenin yeni TCK'nın 277'nci maddesinde tanımlanan 'yargı görevini yapanı etkileme' ve 288'inci maddesinde tanımlanan 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçları çerçevesinde yürütüldüğü belirtildi.

    İnceleme sonucunda, Aşkın'ın yargılanmasına ilişkin açıklama yapanlar hakkında 'suç unsuru' görülürse soruşturma başlatılmasına karar verilecek.
     
    Teziç hakkında soruşturma yetkisi yok

    Başsavcılığın, YÖK Başkanı Teziç hakkında soruşturma yetkisi yok. YÖK Kanunu'na göre, YÖK Başkanı hakkında Milli Eğitim Bakanı'nın başkanlık ettiği YÖK Genel Kurulu üyelerinden oluşacak heyetin 'yargılama kararı' verme yetkisi bulunuyor.

    Parlamenterler hakkında ise 'suç unsuru' bulunması halinde, dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle TBMM'ye fezleke gönderilmesi gerekiyor.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, TÜSİAD ve muhalefet partilerinin rektör Yücel Aşkın davasına ilişkin yorumlarıyla anayasal suç işlediklerini belirtmişti.
     
    Erdoğan, "yargıya müdahale etmek bir suçtur. Bunu ben söylemiyorum anayasamız söylüyor. Ana muhalefet partimiz de aynı suçu işledi. Böyle sanal gündemlerle ülkemizi meşgul etmemek gerekir... TÜSİAD bir sanayici ve iş adamları derneğidir ve kendi ilgi alanları içinde değerlendirmelerini yaparsa ülke için daha faydalı olur" demişti.

    Eleştirel açıklamalar
     
    TÜSİAD:
    TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'a yapılan muameleyi ve uzun gözaltı süresini onaylamanın mümkün olmadığını söylemişti.
     
    YÖK:
    Rektör Aşkın'ın tutuklanmasıyla başlayan süreçte her fırsatta desteklerini yineleyen YÖK Başkanı Teziç ise, son olarak 15 aralıkta yaptığı açıklamada, “yargının siyasallaşması endişesinin ülkemiz için çok vahim sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha vurgulamak isteriz” demişti.
     
    "Rektör Aşkın'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir. Oysa Yücel Aşkın'ın yurtdışından kendi arzusu ile dönmüş olduğu dikkate alındığında kaçma şüphesinin bulunmadığı aşikardır. Savcılık tarafından toplandığı için delillerin karartılması söz konusu değildi" diyen Teziç, duruşmanın yöresel hassasiyetler, gerginlikler ve tutuklanma şartlarında göz önüne alınmayan hususlar nedeniyle başka yerde bulunan bir mahkeme alınması gerektiğini belirtmişti. 
     
    Aşkın'ın davasına ilişkin gelişmeler

    Rektör Yücel Aşkın, ilk kez 14 aralıkta hakim karşısına çıkmış ve söz alarak savunma yapmıştı. Yaklaşık yarım saat süren savunmasını rahatsızlığı nedeniyle oturarak yapan Rektör Aşkın, yasaların kendisine verdiği yetkiler dışında yetki kullanmadığını söylemişti.
     
    Aşkın, ''benim dönemimde, üniversitede huzur ve sükun hakim oldu. Personel alımı akademik ölçütlere göre yapıldı. İddialar asılsızdır. Benim hakkımda bir örgüte yataklık yaptığımla ilgili suçlamada bulunanlarla çalıştım. Bunların iddia ettiği gibi benim ve rektör yardımcılarımın baskısı olmadı'' ifadelerini kullanmıştı.
     
    Aşkın'ın tahliye talebi reddedilmiş ve duruşma 29 aralık tarihine ertelenmişti.
     
    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü, 15 aralıkta da evinde tarihi eser ele geçirildiği gerekçesiyle 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava kapsamında hakim karşısına çıkmıştı.
     
    Davada Aşkın beraat etmişti.
     
    Rektörün tutuklanmasına kadar geçen süreç:
     
    25 milyon dolarlık ihale
    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne tıbbi cihaz alımına ilişkin 1998’de ihale yapıldı. O dönemin rektörü de, şu anda hayatta olmayan profesör doktor Cengiz Andiç'ti.
     
    Eximbank kredisi sağlandı
    25 milyon dolarlık kredi sağlandı. İhaleyi İspanyol Expansion S.A adlı bir şirket kazandı.
     
    Soruşturmayı kendi açtırdı

    1999‘da rektör seçilen Yücel Aşkın, üniversitede laiklik karşıtı gruplarla mücadele başlattı. Aşkın, kendi döneminden önce yapılan ihaleyle ilgili usulsüzlük iddialarının hedefi olunca, 2002’de soruşturma açtırdı.
     
    Müfettişler suç bulamadı
    Maliye Bakanlığı müfettişleri inceleme yaptı, ancak Aşkın’a yönelik suç unsuru bulunamadı.
     
    İhbar mektubu alevlendirdi
    5 nisan 2005’te savcılığa bir ihbar mektubu gönderildi. Yine soruşturma başlatıldı. Rektör Aşkın ihaleyle ilgili belgeleri savcılığa verdi.
     
    Lojmana 13 saatlik baskın
    İstenen belgelerin teslim edilmediği ileri sürülerek, mahkeme kararıyla 14 temmuzda Aşkın'ın lojmanı ve üniversitedeki odalarında 13 saat süren bir arama yapıldı.
     
    Koleksiyonu da götürüldü
    Baskında, Kültür Bakanlığı'ndan izinli tarihi eser koleksiyoncusu olan Aşkın’a ait 750 kadar eser ve dizüstü bilgisayarı ile çelik kasası ve evraka el konuldu.
     
    6 ayrı suçlama getirildi
    Başsavcılık, rektör Yücel Aşkın hakkındaki soruşturma sonucunda altı ayrı suçlamayla dosyayı Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
     
    3 ay süren inceleme
    Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 10 ekimde suçlamalardan beşi için görevsizlik kararı verdi. Mahkeme, sadece ‘çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, tehdit ve baskıyla ihaleye fesat karıştırmak’ suçlamasını değerlendirmeye aldı.
     
    Çete suçlaması
    Soruşturma için YÖK'ten izin alma zorunluluğunu aşmak için Aşkın hakkında çete suçlaması getirildi.
     
    91 gün sonra tutuklandı
    Aşkın soruşturma kapsamında evinin basılmasından 91 gün sonra 14 ekimde tutuklandı.
     
    Tutuklamaya itiraz
    Aşkın’ın avukatının müvekkilinin tutukluluğuna yaptığı itiraz 19 ekimde reddedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow