En iyi 'dış finansman yönetimi' ödülü Hazine'nin
Hazine Müsteşarlığı, yükselen piyasalar arasında, dünyanın en iyi 'dış finansman yönetimi' seçildi.
Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan dünyanın önde gelen sermaye piyasaları dergisi Euro Week'in yatırım bankası analistleriyle yaptığı ankette, Hazine, uluslararası piyasalarda en iyi koşullarla finansman sağlayan kurum olarak gösterildi.
Euro Week, yatırım yapmak açısından Türkiye'nin çekiciliğini koruduğunu vurguladı. Derginin yorumunda, Türkiye'nin yapısal reformlardaki başarısı vurgulanırken, özellikle uzun vadeli yabancı sermaye çekerek, sağlıklı ve sürdürebilir bir finansman yapısına ulaştığı belirtiliyor.
Gerek sendikasyon kredisi, gerekse uluslararası piyasalardaki borçlanmada, Türk yetkililer tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme turlarının etkinliğine dikkat çekilirken, başarılı ekip çalışması nedeniyle etkin bir finansman yönetiminin gerçekleştirildiği ifade edildi.
Son yıllardaki ekonomik reformlar sayesinde, bazı siyasi belirsizliklere rağmen, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye daha fazla odaklanma ihtiyacı hissettiği anlatıldı.
Euro Week'e göre, uluslararası kredi koşullarındaki zorluğa rağmen, Türkiye'nin kamu kuruluşları yanında özel şirketler ve bankalar, bundan sonra da dış piyasalarda, diğer bazı yükselen piyasalara göre daha uygun koşullarda finansman sağlayabilecek. Hazine'nin, özellikle son yıllarda sağladığı kurumsal başarının, iç ve dış borç yönetimi ile iç ve dış kamu finansmanında kendisini gösterdiği kaydedildi.
Dış borçlanma uzmanları 'ofisler'
Öte yandan Türkiye'nin dış borçlanma politikasında, uluslararası standartlarda çalışan "hazine ofisleri", borçlanma stratejisi içindeki teknik analizde önemli bir role sahip bulunuyor. Hazine'deki borçlanma stratejisine teknik destek veren ofisler, küresel değişen ekonomik trendlere strateji belirliyor.
"Ön ofis" denen borçlanma birimi, özellikle borçlanmanın yapılması, kısa vadeli nakit işlemlerinin yürütülmesi, yatırımcılarla ilişkilerin gerçekleştirilmesi ve türev ürünlerle ilgili düzenlemelerin yapılması fonksiyonunu üstleniyor.
Ön ofisler, iç ve dış borç olmak üzere ayrı ayrı yönetiliyor. Türkiye, 2003 yılı başından bu yana, uluslararası sermaye piyasalarında yaklaşık olarak 25 milyar dolar tutarında tahvil ihraç ederken, ihraç edilen tahviller, Türkiye ile kıyaslanan diğer yükselen piyasa ekonomileri ve benzer kredi notuna sahip ülkelere göre, daha düşük risk primine sahip bulunuyor.
Öte yandan, OECD Ülke Riski Grubu'nun Paris'te geçtiğimiz aylarda yaptığı toplantısında, Türkiye'nin 5 olan risk kategorisinin iyileştirilerek 4'e yükseltilmesine karar vermesi de finansman açısından olumlu katkıda bulunmuştu. OECD, en son Ocak 2004'te, Türkiye'nin risk kategorisini, 6'dan 5'e yükseltmişti.
OECD, Türkiye'nin, son yıllarda göstermiş olduğu önemli ekonomik ve yapısal değişim ve bu değişim nedeniyle, Türkiye'yi bir üst gruba çıkardığını bildirdi.
Ülke Risk Kategorisi, ülkelerin ihracat kredi kuruluşları ile bağlantılı borçlanmalarında ödenen sigorta primi oranını etkiliyor. Risk kategorileri 0-7 arasında değişirken, 0 en iyi, 7 ise en kötü risk kategorisi olarak belirleniyor. Risk kategorisi iyileştikçe ödenen sigorta prim oranı da, yani borçlanma maliyeti de azalıyor.
Genel Müdür Akçay'a başarı ödülü
Öte yandan, 'En İyi Yükselen Piyasa Yetkilisi' kategorisinde de, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, "Dünyanın En İyi Üç Yükselen Piyasa Yetkilisi" arasında yer aldı.