GAP'ta umutlar eylem planıyla yeşerdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da açıkladığı Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere tüm Türkiye'yi etkileyecek "kalkınma hamlesinin başlangıcı" olarak nitelediği projelerin yer aldığı GAP Eylem Planı, bölge için umut oldu.
Yöredeki kitle örgütleri ve iş çevreleri; genelde 2008-2012 dönemini kapsayan Eylem Planı'nı olumlu bulduklarını söylerken, taleplerin büyük kısmına yanıt verdiği ve vadedilenlerin sözde kalmaması görüşündeler.
Yörenin "cazibe merkezleri, kalkınma ajansları, motorkent ve metropol" kavramlarıyla tanışacağı GAP Eylem Planı'na dönük görüş ve değerlendirmeler şöyle:
"Taleplerimizin büyük kısmına yanıt veriyor"
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya:
"Yeni GAP Eylem Planı, bölge halkı için moral kaynağı oldu. Daha önce bu konudaki talepleri Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e sunmuştuk, taleplerimizin büyük kısmına cevap veriyor. Bundan önceki hükümetler tarafından çok sayıda paket açıklanmıştı. Bunların hiçbirinin bölgeye katkısı olmamıştı."
Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem:
"GAP Eylem Planı'nı olumlu bulduk. Paketin hayata geçmesi halinde bölge; tarım, sanayi ve tarıma dayalı sanayi konusunda atılım gerçekleştirecek, büyük istihdam sağlanacak. Eylem planı konusunda detaylı tarihler veren Sayın Başbakan'ın samimiyetine inanıyoruz. İnşallah işler ve bölge, birikmiş sorunlarından kurtulur... Kuraklıktan zarar gören bölge çiftçisine dönük önlem alınırsa da memnun oluruz."
"Çok pembe tablo çizildi..."
Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık:
"Eylem planında çok pembe bir tablo çizildi, halbuki önemli olan uygulama, bunların hayata geçirilmesi. Mevcut imkanlardan yeterince yararlanamayan çiftçimiz, yeni sağlanacağı belirtilen imkanlardan nasıl yararlanacak? 4 milyon civarında kişiye istihdam sağlanacağı belirtiliyor, bu nasıl sağlanacak belli değil. Başbakanımız çok pembe bir tablo çizdi. Bunu tasvip etmemiz mümkün değil..."
Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Öztürk:
"Eylem planında yer alan sulama, damla sulama ve mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunu çok olumlu buluyoruz, ancak eylem planında yeni bir şey yok. 2012 yılına kadar planın tamamlanacağına da inanmıyoruz. Tarımın özelleştirileceği konusu ise sevindirici bir gelişme olur. Kuraklık nedeniyle bu yıl çok büyük zarar var ve hiç bir nakdi destek alamıyoruz. Bize karşı ayrımcılık var. Kuraklık zararı konusunda çiftçiler olarak hükümetten, ikinci bir plan yapmasını isteyeceğiz."
Batman Ticaret Odası Genel Sekreteri Rıfat Taşan:
"Başbakan'ın bölge için öngördüğü yatırımlar, inşallah seçim yatırımı değildir. Güneydoğu'nun yatırım bölgesi olmasını, işsizliğin en alt dereceye düşmesini, Batman'ın sanayide bir atılım yapmasını istiyoruz. Dilerim açılacak 17 paket sumen altı edilmez."
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş:
"Bu yıl yeteri kadar yağış olmadığından kuraklık yaşandı. Çiftçi umduğunu bulamadı. Başbakan bu yıl tohumluk verileceğini, borçların bir yıl erteleneceğini söylüyor. Bu çok yetersizdir. Çiftçi bu yıl piyasa ve bankalara borçlandı. Biz başbakandan, bu yıl bankalara borçlanan çiftçilerimize dekar başına 50 YTL verilmesi ve borçlarının da taksitlere bölmesini isterdik."
Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balkan:
"Paket daha çok, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan büyük illere yönelik. Bölgeyi kalkındıracak çok ciddi bir proje. Sınır illerimizin komşu ülkelerle ticaretine daha çok ağırlık verilmeli. Başbakanın açıklamalarını çok önemsiyoruz... 12 milyar dolarlık paketin içinde en önemlisi, bölgede gerek istihdamı sağlayacak gerekse de bölgede kalkınmayı sağlayacak ve bölgeler arası farklılığı ortadan kaldıracak sulama yatırımlarıdır.
"Önemli olan hayata geçirilmesi"
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol:
"Yıllardır bir çok paketler açıldı, bakanlar, başbakanlar geldi gitti. Önemli olan planların açıklanması değil, hayata geçirilmesidir. Bölgede Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa'nın cazibe merkezleri haline getirilmesi kararlaştırıldı. Yatırımcının çekilmesi halinde önemli bir tarım üssü haline gelecek bölge, bu potansiyele sahip."
Harran Ziraat Odası Başkanı Muhsin Özyavuz:
"Uzun yıllardan bu yana, projenin bitirilmesine yönelik birçok girişimler yapıldı fakat proje tamamlanamadı. Kendi açımdan açıklamaları olumlu bulmama karşın, farklı şeyler de bekliyordum. GAP sadece bir bölgenin sorunu değildir, ülkenin sorunudur. GAP Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi, ülke tarımı ve çiftçisi açısından büyük öneme sahiptir. Artık hayal kırıklıkları yaşamak istemiyoruz... Sulama yatırımlarının artması da projenin bitirilmesinde 'can damarı' görevi görüyor."