hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Körfez sanayileşiyor, balıkçısı umutsuzlaşıyor

    Körfez sanayileşiyor, balıkçısı umutsuzlaşıyor
    expand

    İskenderun Körfezi'nde, son 50 yılda özellikle demir çelik alanında yapılan yatırımlar, istihdama ve kalkınmaya yönelik umutları artırırken, balıkçı esnafı ise sanayileşmenin getirdiği sıkıntılarla baş etmeye çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi İkinci Başkanı Enver Şekerlisoy, körfezde yatırımları olumlu bulduklarını ancak, çevre bilincinin ihmal edildiğini ileri sürdü.

    İlçenin 1968 yılına kadar 'turizm kenti' olarak anıldığını, o dönemlerde nüfusun yüzde 50'sinin geçimini balıkçılıktan sağladığını ifade eden Şekerlisoy, "İlçe, 1968'de turizm bölgesi ilan edilmesi gerekirken sanayi bölgesi ilan edilince yatırımlar sanayiye yöneldi. Sanayileşmeyi sevinçle karşılıyoruz ancak, bunu yaparken mevcut sistemin tıkanmaması gerekir" dedi.

    İskenderun Körfezi'nin petrol ve enerji nakil merkezine dönüşümde hızla ilerlediğini belirten Şekerlisoy, bu gelişimin ise deniz suyunun sıcaklığını artırarak, canlı yaşamını olumsuz etkilediğini savundu.

    "Kültür balıkçılığı yap boza dönüşmemeli"

    İskenderun Körfezi çevresine balık çiftliği kurulması yönünde çalışmalar yapıldığını belirten Şekerlisoy, bu çiftliklerin ise denizi kirlettiğini ileri sürdü.

    Çiftliklerin, Marmaris'ten İskenderun'a gelmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Şekerlisoy, "Burada daha önce kurulan bir çiftlik şu an ki yasaya göre yasaklandı. Çünkü 30 metre suyun altında kurulan çiftliklerin, deniz kirliliğine sebep olduğu yeni öğrenildi. Ülkemizde doğrular bazen yap bozla çıkıyor. Önce yatırım yapılıyor, arıza varsa sonradan düzeltiliyor" şeklinde konuştu.

    "Kayıkla gemi aynı statüde olur mu?"

    Şekerlisoy, 8 Şubat 2008 tarih 26781 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4922 sayılı "Denizde Can ve Mal Koruma Hakkındaki Kanunun" ilgili maddesine göre, 3 metrelik balıkçı kayığına, yata, tekneye bile gemi muamelesi yapıldığını söyledi.

    Şekerlisoy, tekne motoru tek beygir gücünde bile olsa büyük gemi statüsünde kabul edildiğini belirterek, "Bu, Türkiye'de balıkçıyı bitirme yasasıdır. Görüştüğümüz 24 birlik başkanı ile ilgili makamlara durumu aktardık. 5-7 veya 20 metre kayıkla 100 bin tonluk gemi aynı statüde değerlendirilmemelidir" dedi.

    "2 yıl av yasağı uygulanmalı"

    Körfezde, 16 yıldan bu yana balıkçılık yapan Semir Oğuz ise, körfezde balık türlerinin azaldığını belirterek, türlerin çoğalması için devlet gözetiminde en az iki yıl av yasağı uygulanması gerektiğini savundu.

    Yasak süresince esnafa destek olunması gerektiğini belirten Oğuz, "Aksi halde körfezin balıkçılık açısından geleceği parlak değil. Deniz dinlendirilmediği sürece balık nesli tükenecek" şeklinde konuştu.

    Balıkçı Halil Enecür ise, mazot fiyatları yükselirken balık fiyatlarının artmamasından yakındı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow