40 bin ton buğday TMO'nun elinde kaldı
Buğdayda spekülatif fiyat hareketlerini önlemek üzere ithalat yapan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), iç piyasa buğdaya doyup, fiyat hareketleri önlenince, son ithal ettiği partinin yarısını bile satamadı.
Nisan ayında 75 bin ton ithal ekmeklik buğdayı sanayicilere yönelik satışa açan TMO'ya, sadece 35 bin ton için talep geldi. 40 bin ton buğdayı elinde kalan ofis, satışları da durdurdu.
Buğdaya talebin azalmasında, yeni hasat döneminin yaklaşması yanında, TMO'nun "iç piyasada spekülatif hareketler ve buğday kıtlığına izin vermeyecek şekilde ithalat yapabileceğini" göstermesi etkili oldu.
TMO, ilk kararnameyle verilen ithalat yetkisi kapsamında 700 bin ton ithalat yaptı. TMO'ya, 2009 Mayıs ayına kadar kullanmak üzere de 700 bin ton daha buğday ithalatı için yetki verilmişti. Ofis, spekülatif hareketleri önlemek için hasat döneminde de bu ithalatı yapabilecek.
TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, kuraklıkla ilgili rakamların geçen yıl da çok abartıldığını, "4 milyon ton ithalat gerektiği" yolunda açıklamalar yapıldığını hatırlattı.
Kemaloğlu, "Bu yıl da daha hasat sezonunun başında 4 milyon ithalat gerekir' deniyor. Uluslararası ihale yaparken de firmalar bu veriyi kullanıp fiyat teklif ediliyor. Kuraklıkla ilgili, daha gerçekçi ve ulusal çıkarlar gözetilerek değerlendirme yapılmalı" dedi.
Pirinçte de aynı senaryolar nedeniyle spekülatif fiyat artışları yaşandığını, sonuçta fiyatların artması üzerine tüketcinin alımı durdurduğunu anlatan Kemaloğlu, "Bu yıl dünyada çok yüksek pirinç üretimi bekleniyor. Ama içerde şimdiden felaket senaryoları çiziliyor. Antrepolarda millileşme için bekleyen 59 bin ton pirinç var. Ama tüketici almadığı için, ürünü çekemiyorlar" diye konuştu.