Deli Dumrul vergilerinde geri adım
Hükümet "Deli Dumrul" vergilerinde geri adım attı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, vatandaşa yük getirecek bütün düzenlemelerin İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu tasarısından çıkarılmasını isteyeceklerini söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplandı.
Komisyon, özel idareler ve belediyelerin vergi, harç, katılma payı, hizmet karşılığı alınan ücret ve diğer gelirleri ile bu idarelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylara ilişkin esas ve usulleri düzenleyen kanun tasarısını görüşmeye başladı.
Bakan Atalay, tasarıyı komisyona sunarken yaptığı konuşmada, üzerinde önemli değişikliklerin yapılmasını isteyecekleri tasarının, alt komisyona gönderilmesini istedi.
Hükümet olarak, yerel yönetimlerin her anlamda güçlendirilmesine program ve çalışmalarında öncelik verdiklerini ifade eden Atalay, 59'uncu Hükümet döneminde, yerel yönetimlerle ilgili bütün yasaları çıkardıklarını kaydetti.
Beşir Atalay, bu yasalarla, yerel yönetimlere yeni görevler ve yetkiler verildiğini, daha rahat çalışma imkanı tanındığını, ancak verilen görev ve yetkilere karşın gelirlerini artırıcı bir çalışmanın bugüne kadar yapılamadığını belirtti.
Buna ilişkin geçen dönemde Meclis'e sunulan ancak yasalaşmayan tasarının bu dönemde yenilendiğini belirten Atalay, Bakanlar Kurulu'nda tasarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yaptıklarını bildirdi.
Beşir Atalay, bu tasarının yasalaşmasını istediklerini ancak üzerinde çok önemli değişiklikler yapmayı öngördüklerini dile getirdi.
"Kaynak miktarı 17 milyar YTL'ye çıkarılıyor"
Bakan Atalay, tasarıya ilişkin yeni çalışmada, yerel yönetimlerin, belediyelerin ve il özel idarelerinin, sadece genel bütçeden alacakları payın artırılması kısmını ön plana almak istediklerini ve değişikliği o şekilde yapacaklarını ifade etti.
Atalay, şöyle konuştu:
"Mevcut tasarıda yer alan, belediyelerin ve il özel idarelerinin öz gelirlerini artırıcı düzenlemelerin, tasarıdan çıkarılmasını talep ediyoruz, yeni çalışmamız bu yönde.
Hükümet olarak vatandaşa yük getirecek veya belediyelerin öz gelirlerini yükseltici bütün düzenlemelerin alt komisyonda geri çekilmesini ve yerel yönetimlerin sadece genel bütçeden alacağı payların artırıldığı düzenlemelerin yer almasını isteyeceğiz.
Bu düzenlemeler, 12-13 maddeyi kapsamaktadır. Komisyonun bu konuda bize destek vermesini talep ediyoruz. Bunun hızla Genel Kurul'a sunularak çıkarılmasını arzu ediyoruz.
Yeni düzenlemeyle, genel bütçe vergi gelirleri üzerinden mahalli idarelere aktarılan kaynak miktarı, yıllık yaklaşık 13 milyar YTL'den yaklaşık 17 milyar YTL'ye çıkarılmaktadır. Yani genel bütçeden yerel yönetimlere aktarılacak tutar 4 milyar YTL artırılıyor."
Bakan Atalay, tasarıya ilişkin yeni düzenlemeyle, nüfusu 10 binin altındaki belediyelerin mali yönden desteklenmesi amacıyla denkleştirme ödeneği getirildiğini ve her yıl iki eşit taksitte bu belediyelere dağıtılmasının planlandığını söyledi.
"Ek kaynak transferi zorunludur"
Genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden mahalli idarelere ayrılan payların dağıtımında, nüfus kriterine ilave olarak gelişmişlik endeksi, illerin yüzölçömü ve performans gibi yeni kriterler de getirildiğine dikkati çeken Atalay, şunları kaydetti:
"Sonuç olarak, tasarının, genel bütçe vergi gelirlerinden mahalli idarelere daha fazla kaynak aktarılmasını öngören maddelerinin öncelikle yasalaştırılmasına hükümetimizce karar verilmiştir.
Çünkü yeni yasalarla mahalli idarelere devredilen yeni görev ve hizmetlerin halkın ihtiyaçlarına, beklentilerine uygun şekilde yürütülmesi açısından, ek kaynak transferi zorunludur.
Bunun da bir an önce gerçekleşmesi gerekmektedir. Tasarının, alt komisyonda ele alınmasını ve değerlendirmeler doğrultusunda düzeltilmesini hükümetimiz adına talep ediyorum. Tasarının madde sayısının azaltılmasının ve bu yasama yılında yasalaşacak şekilde tekrar ele alınmasının yararlı olacağını düşünüyorum.
Yapılmasını öngördüğümüz bu değişikliklerden sonra, halkımıza hiçbir şekilde ek mali külfet getirilmeyecektir. Bölgesel gelişmişlik durumları dikkate alınarak, daha az gelişmiş il özel idaresi ve belediyelere daha fazla kaynak transferi sağlanması yönünde tedbir alınacaktır.
Yerel yönetimlere genel bütçe vergi gelirleri üzerinden ayrılan pay miktarı yüzde 30 oranında artırılmış olacak. Pay dağılım sistemi; kolay, basit ve anlaşılabilir hale getirilecektir. Emlak vergisi, işgal vergisi gibi hiçbir husus yer almayacaktır."
Daha sonra, tasarı alt komisyona gönderildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısını ele aldı. Bu tasarı da alt komisyona havale edildi.