Tüzmen: "İran'la ticareti geliştirmeye kararlıyız"
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İran'la ticareti her alanda geliştirmeye kararlı olduklarını, 2011 yılı için belirlenen 20 milyar dolarlık ortak ticaret hacmi hedefini yakalamada da enerji sektörünün büyük katkısının olacağını belirtti.
Bakan Tüzmen'in İran'daki temasları devam ediyor. Bugün İran Enerji Bakanı Perviz Fettah'la bir araya gelen Tüzmen, görüşmede enerji sektörünün dünya ticaretinde öneminin gittikçe arttığına dikkati çekti.
Tüzmen, "Biz ticaret ve yatırımı iyi biliyoruz. Ama enerji olmadan hiçbir şey yapamayacağımızın da farkındayız. Sizi ziyaret edip biraz enerji alarak yolumuza devam edelim dedik" dedi.
Geçen yıl iki ülke ortak ticaret hacminin 8 milyar doları aştığını, artık 2011 yılı için 20 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini ifade eden Tüzmen, bu hedefe ulaşmada enerji sektörünün etkisinin büyük olacağını vurguladı.
Alternatif enerji kaynakları
Türkiye'nin, İran üzerinden Türkmenistan'dan elektrik aldığını ve 1.5 milyar kilovatlık elektrik anlaşmasının da sonuçlanmasını beklediklerini anımsatan Tüzmen, İran Enerji Bakanı Fettah'tan bu konuda destek istedi.
Tüzmen, Türkmenistan'dan gelecek elektriğin bir kısmını bölgeyi canlandırmak için Nahcıvan üzerinden almak istediklerini de ifade ederek, bu konuda üçlü görüşmelerin başlatılmasını istedi.
İki ülkenin, güneş ve rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarından yararlanabileceğini kaydeden Tüzmen, "Güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanma, ayrıca nano teknoloji konusunda ortak bir çalışma yapabiliriz. Bu konuda İran mali destek verebilir" dedi.
İran'ın nükleer faaliyetlerini de yakından takip ettiklerini ifade eden Tüzmen, "Biz İran'la ticaretimizi her alanda geliştirme konusunda kararlıyız" dedi.
"İlişkiler ticaretin gelişmesi için hiç bu kadar uygun olmamıştı"
İran Enerji Bakanı Perviz Fettah da, iki ülke arasında çok iyi ilişkiler olduğunu, artan ticaret hacminin de bunu teyit ettiğini, birlikte hayata geçirilecek baraj ve elektrik santralı projelerinin iki ülke ticaretini daha da artıracağını kaydetti.
"Türkiye ve İran ilişkileri, tarihte hiçbir zaman ticaretin gelişmesi için bu kadar uygun olmamıştı" diyen Fettah, iki ülke yetkililerinde de ilişkilerin geliştirilmesi ve sorunların çözümü için güçlü bir irade olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin petrol, doğalgaz ve diğer enerji kollarında İran'da yatırım yapmak istemesinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Fettah, "Türkiye'nin ihtiyacı olan enerjiyi değişik alanlardan temin edebiliriz. Zaten Enerji Bakanı Hilmi Güler ile daha önce vardığımız mutabakat çerçevesinde ortak elektrik santralları yapılmasını kararlaştırmıştık" diye konuştu.
"İran olarak su ve elektrik konusunda her türlü işbirliğine hazırız" diyen Fettah, "Türkmenistan'dan aldığınız elektriğin bir bölümünün Nahcıvan üzerinden geçirilmesi konusunda da daha önce mutabık kalmıştık. Bu konuda üçlü teknik görüşmelere hemen başlayabiliriz" dedi.
İki ülke yetkilileri arasında daha öne yapılan görüşmelerde, birlikte 10 bin megavatlık hidroelektrik ve 6 bin megavatlık ısı santralı kurulmasının kararlaştırıldığını ifade eden Fettah, Bakan Tüzmen'in güneş enerjisinde işbirliği önerisine olumlu yaklaştı ve nano teknoloji konusunda da ortak bir çalışma yapabileceklerini söyledi.
"Ortaklık yaparak dünya ile rekabet edelim"
Tüzmen, İran'daki temasları sırasında İran Sanayi ve Maden Bakanı Ali Ekber Mehrebiyan ile de görüştü.
Bakan Tüzmen görüşmede, dünya genelinde tarım ürünleri fiyatlarının hızla arttığına dikkat çekti ve iki ülkenin ortak bir çalışmayla bu tehdidi fırsata dönüştürebileceğini söyledi.
Türkiye ve İran ekonomilerinin tamamlayıcı özelliği olduğunu ifade eden Tüzmen, ikili ticaretin hidrokarbon kaynaklarından sanayi ürünlerine kaydırılması, sanayi ürünlerinin paylaşılması gerektiğini belirtti.
Tüzmen, "Gelin, birbirimizle rekabetle değil, ortaklık yaparak dünya ile rekabet edelim" dedi.
İran'a ürün paylaşımı modelini hayata geçirmeyi önerdiğini ve İranlı yetkililerin de karşılıklı ürün paylaşımına sıcak baktığını kaydeden Tüzmen, bunun gerçekleştirilmesi durumunda dünya ticaretinden iki ülkenin de önemli pay alabileceğini vurguladı.
Bakan Tüzmen, ürün paylaşımı modelenin yerleştirilmesi için de sanayi ürünleri gümrüklerinde ciddi indirimler yapmak gerektiğine işaret ederek, "Enerji ithalatımız nedeniyle ortaya çıkan dış ticaret açığını sanayi ürünleri ihracatıyla dengeleyelim" diye konuştu.
"İşbirliğine hazırız"
İran Sanayi ve Maden Bakanı Ali Ekber Mehrebiyan da, iki ülke arasında işbirliği için önemli alanlar olduğunu ifade ederek, Türkiye ile bütün alanlarda ilişkileri geliştirmede kararlı olduklarını vurguladı.
"Ortak yatırımlarla çevre ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabiliriz" diyen Mehrebiyan, iki ülke özel sektörünün birbirini tanıması, ortak üretim ve ticaretin ikili ticaret hacmini artıracağını belirtti.
İki ülke ticaretinde otomotiv, makine, maden arama ve işleme, tekstil sektörlerinin önemli yeri olabileceğini ifade eden Mehrebiyan, söz konusu alanlarda işbirliğine hazır olduklarını söyledi.