"Türkiye'deki yatırım seviyesi yeterli değil"
Coca Cola İcra Başkanı Muhtar Kent, şu anda Türkiye'deki yatırım seviyesinin, bu ülkeyi bir üst seviyeye taşıyacak güçte olmadığını söyledi.
Kent, "Türkiye'nin tıpkı Çin'de, Hindistan'da, İrlanda'da, İspanya'da olduğu gibi büyük küresel sermayelerin sürekli girdisine ihtiyacı var" dedi.
Dünya Türk Girişimcileri Konseyi Genişletilmiş İstişare Kurulu toplantısının öğle yemeğine konuk olan Kent, Dünya Türk İşadamları Konseyi oluşumunun, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi konularının dış dünyada daha iyi anlatılabilmesi açısından çok yararlı katkılar sağlayacağını umduğunu söyledi.
Kent, gerek siyasi gerekse ekonomik gelişmelerin, günümüzde ülkelerin ve şirketlerin yönetiminde çok tutarlı ve isabetli stratejilerin son derece dinamik bir perspektifle uygulanabilmesini gerektirdiğini belirterek, ekonomik sıkıntılar gibi, fırsatların da nereden çıkacağının öngörülemediği dinamik gelişmeler yaşandığını ifade etti.
Fırsatlar ve ödüllerin, dengeleri yeni baştan kurabilecek kadar önemli boyutlarda olduğunu vurgulayan Kent, 2020 yılına kadar dünya ekonomisinin 20 trilyon dolar daha büyümesinin beklendiği, bunun Kuzey Amerika ve Japonya'nın toplamından daha büyük, yeni bir pazar demek olduğunu söyledi.
Kent, "Bu, benzeri görülmemiş bir ekonomik gelişme ve bunun da Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için müthiş fırsatları beraberinde getirdiği de ayrı bir gerçek" dedi.
"Tutkularımdan biri Ayvalık'taki zeytinliğim"
Muhtar Kent, hayattaki tutkularından birinin Ayvalık'ta bulunan zeytinliği olduğunu ifade ederek, "Mükemmel bir zeytinyağını üretmek, inançlı olmaya, yeteneğe, sabırlı çalışmaya ve de tabii ki tabiat anaya bağlıdır. Tabiat ve insan birlikte ideal şartları oluşturmaya çalışırsa dünya standartları ortaya çıkar. Aynı şekilde Türkiye'nin ve ekonomisinin tam verimliliğine kavuşması için birçok kompleks şartın ve unsurun bir araya gelip bir uyuma kavuşması gerekmektedir" diye konuştu.
Şirketler, devlet ve sivil toplumların bir marka imajı ve kurumsal kimliği yansıttığını belirten Kent, Türkiye'nin de bir ülke olarak bir marka imajı yansıttığını söyledi.
Küresel bir marka yaratma ve yönetmenin Coca Cola'nın yaklaşık 120 yıldır içinde bulunduğu bir durum olduğunu ifade eden Kent, Coca Cola'nın 200'den fazla ülkede üretim yapan, sistem olarak 80 milyar dolar cirosu bulunan, 800 bin aileye direkt ve 10 milyon kişiye de endirekt iş sağlayan global bir sistem olduğunu vurguladı.
Dünyanın en büyük alkolsüz içecek sistemi olarak 400 markaları ve 2 bin 600 ürünleriyle her gün 1.5 milyar defa tüketicileriyle buluştuklarını anlatan Kent, bu noktaya, yıllarca süren deneme ve yanılma ile ulaştıklarını, bu başarıda kendilerini global anlamda bu büyüklüğe ve noktaya getiren faktörleri anlattı.
Japonya'da Georgia Coffee, Çin'de Sprite tüketiliyor
Kent, yerelliğin önemine vurgu yaparken, Japonya'da en çok tüketilen ürünlerinin Coca Cola değil, bu pazar için özel olarak tasarlanan Georgia Coffee, Çin'de de Sprite olduğunu belirterek, bütün işlerin yerel olduğunu, ürünün yerel olarak algılanması gerektiğini söyledi.
Kendisine sürekli "Geleceğin küresel liderleri nasıl olmalıdır?" diye sorulduğunu ifade eden Kent, şunları kaydetti:
"Tüm kültürlerle kaynaşabilecek, düşünce olarak kendi rahat bölgelerinin dışında da başarı sağlayabilen insanlar ve yöneticiler olmalılar.
Seyahat ettiğim birçok yerde, örneğin Hindistan'da İstanbul'daki şartları oluşturmaya çalışan insanlar görüyorum veya Londra yaşam tarzını Şanghay'da. New York'u Lagos'ta... Mümkün değil... Biz farklı insanlarla, davranışlarla, inançlarla ilişkiler kurabilecek ve farklı tecrübeleri denemeyi arzulayan yöneticiler istiyoruz.
Bu yüzden Atlanta'daki merkezimizde 50 farklı milliyetten insan çalışıyor. Bizim öğrendiğimiz üç derse bakarsak; yerel topluma adaptasyon, doğru anlayıştaki doğru lider adaylarını belirleme ve geliştirme, sorumlu bir kurum olma. Güven, şeffaflık ve sürdürülebilirlik.
Bunların tümünü bugün Türkiye'ye uygulayabiliriz. Daha iyisini yapabiliriz. Daha iyisini yapmalıyız. Bunun yolu da güvene, şeffaflığa ve devamlılığa dayalı bir ortam yaratmaktan geçiyor. Bu, daha çok insanı ve kurumu Türkiye'de yatırım yapma konusunda daha rahatlatacak ve ülkeye getirecektir."
Türkiye'deki yatırım seviyesi
Muhtar Kent, şu anda Türkiye'deki yatırım seviyesinin, bu ülkeyi bir üst seviyeye taşıyacak güçte olmadığını belirterek, "Türkiye'nin tıpkı Çin'de, Hindistan'da, İrlanda'da, İspanya'da olduğu gibi büyük küresel sermayelerin sürekli girdisine ihtiyacı var. Türkiye, bu tarz sermayeleri çekmede rekabetin en ön saflarında yer almalı ve bunu yapmanın yolu da daha fazla güven, şeffaflık ve devamlılık yaratmadan geçiyor" diye konuştu.
Kişisel yanlılığı bir yana, Coca Cola için Türkiye'nin, büyümeye son derece hazır bir ülke olduğunu belirten Kent, "Türkiye genç ve dinamik. Türkiye giderek şehirleşiyor, büyüyor, girişimci. Bütün bunlarla birlikte yapılacak çok ama çok iş var. Unutmayalım ki bardaklarının dolu tarafını anlatma becerisini gösterebilenler daha avantajlı oluyorlar" dedi.
Kent, TOBB ve DEİK'in yanı sıra, diğer birçok kurum, kuruluş ve kişinin Türkiye için inanılmaz gayret içinde olduğunu, ancak bir master plana, bütünlüğe ihtiyaçları bulunduğunu ifade eden Kent, bu önemli açığı Dünya Türk Girişimcileri Konseyi ile kapatılmasını umduğunu söyledi.