hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Çiftçi kredi yerine tüccardan avans alıyor"

    Çiftçi kredi yerine tüccardan avans alıyor
    expand

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin uygun şartlarda hasat kredisi bulamadığı için ürününü teminat olarak göstererek, tüccardan avans almak durumunda kaldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayraktar, "tüccarın bu yıl tarlada buğday almaya başladığı" haberleri ile ilgili olarak, çiftçinin ürününü teminat göstererek tüccardan avans almasının yaygınlaşmasına karşın, buğdayını tarladan satan üreticilerin "münferit" olduğunu belirtti.

    Çiftçinin, tüccardan, piyasada oluşacak ürün fiyatına göre avans aldığını kaydeden Bayraktar, fındıktaki gibi buğdayda tüccardan avans alma olayının giderek yayılmaya başladığını söyledi.

    Bayraktar, "Buğdayda münferit olarak tarlayı bağlayan birkaç tüccar da olabilir. Çiftçinin hasat kredisi alamaması ile ilgili bir olay bu. Türkiye'nin her yerinde yayılmaya başladı. Bunun önüne geçilmesi için, çiftçinin yeterli miktarda ve uygun şartlarda hasat kredisi bulması gerekir. Çiftçi Ziraat Bankası'ndan yeterli miktarda kredi alabilse, tüccarın eline düşmez, gidip avans almaz" dedi.

    "TMO'nun güçlendirilmesi gerekir"

    Dünya piyasalarındaki gelişmeler ve küresel kuraklık nedeniyle bundan sonraki süreçte dünyada ve Türkiye'de hububat, bakliyat, yağlı tohum ve süt ürünlerinde spekülatif davranışların beklendiğini, hükümetlerin bunu öngörerek önlem alması gerektiğini anlatan Bayraktar, bu durumda dünyada müdahale kurumlarının, Türkiye'de ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) büyük önem kazandığına işaret etti.

    Spekülatif hareketlerin önlenmesi açısından TMO'nun güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan TZOB Başkanı Bayraktar, "TMO tek başına bırakılmış görünüyor. Fındıkla ilgili alacağı Hazine'den ödenmedi. Elindeki fındığı da satamadı. Ayrıca bankalara borcu var. Hazine'den alacağı aktarılmadığı takdirde piyasaya nasıl müdahale edecek" dedi.

    TMO'nun tek başına bırakıldığında müdahale kurumu olamayacağını söyleyen Bayraktar, "TMO güçlendirilmezse, hububatta, bakliyatta spekülatif alımlar yapılması endişesi taşıyoruz. TMO güçlü bir şekilde devrede olursa, bunun önüne geçilir, aksi takdirde spekülatif hareketler artar" diye konuştu.

    Tarım ürünlerinin en önemli yatırım aracı haline geldiğini hatırlatan Bayraktar, müdahale kurumları aracılığı ile gerekli tedbirleri almayan ülkelerin gıda güvenliği riski ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

    "Tarımdaki felaket senaryoları spekülatöre yarıyor"

    Tarımda daha hasat döneminin başında sürekli felaket senaryolarının gündeme getirilmesine de değinen TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "Herkesin konuştuğu bir ortamda bu tarıma ve tüketiciye hizmet etmiyor, bazı açıklamalar spekülatörlere hizmet ediyor" dedi.

    Kırmızı mercimekte kg fiyatının 6 YTL'yi geçtiğine işaret eden Bayraktar, "Güneydoğu'da kuraklık var ve kırmızı mercimek üretiminin yüzde 89'u bu bölgede. Biz ihracatçıyız ve ürün yok. Spekülatörler bu kokuyu güzel alıyor. Doğru bilgiye sahip olmayanların açıklaması spekülatörlere yarıyor, tarıma da tüketiciye yarar getirmiyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow