Enflasyonda düşüş yılın son çeyreğinde bekleniyor
Merkez Bankası, enflasyonun kısa vadede yüksek seyrini koruması, yılın son çeyreğinden itibaren ise kademeli olarak düşüş eğilimine girmesinin beklendiğini açıkladı.
Merkez Bankası tarafından yapılan "Nisan Fiyat Gelişmeleri" başlıklı açıklamada, TÜİK'in 2 Mayıs tarihinde açıkladığı enflasyon rakamları değerlendirildi.
Açıklamaya göre, nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 1.68 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 9.66'ya yükseldi. Bu yükselişte, gıda ve petrol fiyatlarındaki artışların devam etmesi ile döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri belirleyici oldu.
İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki göreli düzeltme sürmesine karşın işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış eğilimi hızlanarak sürdü. Bunun yanında, petrol fiyatlarındaki artış ile YTL'deki değer kaybı sonucunda enerji fiyatları yüksek oranda arttı.
Nisan ayı itibarıyla yıllık enflasyonun 6.3 puanlık kısmı gıda ve enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Kira enflasyonu istikrarlı düşüş eğilimini korurken, gıda ve enerji fiyatlarındaki olumsuz gelişmelere paralel olarak yemek hizmetleri ile ulaştırma hizmetleri fiyatları yükselmeye devam etti.
Döviz kurunun gecikmeli yansımaları ve arz şoklarının ikincil etkileriyle temel enflasyon göstergeleri de yukarı yönlü bir hareket sergiledi. Enflasyonun kısa vadede yüksek seyrini koruması, yılın son çeyreğinden itibaren ise kademeli olarak düşüş eğilimine girmesi bekleniyor.
İşlenmiş gıda ürünleri
İşlenmiş gıda ürünleri fiyatları nisan ayında yüzde 3.37 oranında artarak yükseliş eğilimini sürdürdü. Söz konusu artış 2003 bazlı endeksteki en yüksek işlenmiş gıda fiyat artışı oldu. Bu artışla, işlenmiş gıda grubundaki yıllık enflasyon yüzde 20.22 oranına ulaştı.
Aylık artışta büyük ölçüde (yurtiçi buğday fiyatlarındaki belirgin artışa paralel olarak) yüzde 5.35 oranında artan ekmek ve tahıl ürünleri fiyatları belirleyici olurken, ekmek ve tahıl dışında kalan işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarında da artışlar devam etti.
Özellikle katı ve sıvı yağ fiyatlarındaki yükseliş eğilimi hızlanarak devam etti ve bu ürünlerin fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 42.16 düzeyine ulaştı.