Türkler iş için başka şehre taşınmaya hazır
İnsan kaynakları şirketlerinden Kelly Services tarafından gerçekleştirilen "Küresel İş Dünyası Araştırması"na göre, Türklerin dörtte üçünden fazlası iş bulmak için başka bir şehre taşınmaya hazırken, yaklaşık üçte ikisi de yabancı ülkelere taşınmaya istekli görünüyor.
Kelly Services'ten yapılan yazılı açıklamada, küresel bazda gerçekleştirilen araştırmanın, 33 ülkede 115 binden fazla kişinin (Türkiye'den bin 700 beyaz yakalı) işe gidiş ve dönüşlerindeki yaklaşımlarını, uygun işi bulmak için taşınma ve yer değiştirme konularında kendilerini engelleyen belli başlı etkenleri ortaya koyduğu kaydedildi.
Araştırmaya göre, Türkler işe giderken ve gelirken uzun süreler ayırmaya ve yüzde 13'ü gidiş gelişler sırasında günde en azından iki saat harcamaya hazırken, Türklerin dörtte üçünden fazlası iş bulmak için başka bir şehre taşınmaya hazır ve yaklaşık üçte ikisi de yabancı ülkelere taşınmaya istekli görünüyor.
Ankete katılanların yüzde 77'si iş için başka bir şehre, yüzde 64'ü ise iş için başka bir ülkeye taşınmayı düşünebileceklerini ifade ederken, yüzde 56'sı yerel lisanı akıcı bir şekilde konuşamadıkları bir ülkeye taşınmayı düşündüklerini kaydetti.
Katılımcıların yüzde 10'u iş için daha önceden başka bir ülkeye taşındıklarını, yüzde 35'i emekli olmadan önce halen yaşamakta ve çalışmakta oldukları yerden uzaktaki bir yere taşınmak isteyebileceklerini, yüzde 13'ü işe gidip gelirken her gün iki saat veya daha fazla bir süreyi harcamaya hazır olduklarını belirtti.
Ankete Türkiye'den katılanlar iş için başka bir ülkeye göç etme konusunda "aileyi", durumu zorlaştıran en önemli etkenlerden biri olarak gördüklerini belirtti. Türkiye bu konuda 33 ülke arasında yüzde 73'lük oran ile en üstte yer aldı.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Kelly Services Türkiye Genel Müdürü Taylan Kovanlıkaya, Türkiye'deki iş gücünün yüksek düzeyde bir hareketliliğe ve esnekliğe sahip olduğunu belirterek, birçok insanın alternatifsizlikten, iş için uzak mesafelere taşınma fikrini rahatlıkla benimseyebildiğini kaydetti.
Kovanlıkaya, "Globalleşen dünyada insanların doğru işi bulmak veya iş hayatında ilerlemek için yer değiştirebileceği konusunda giderek artan bir inanış var. Bankacılık ve finans, bilgi teknolojileri, bilim ve mühendislik gibi alanlar da dahil olmak üzere sınırlar arasında kolaylıkla transfer edilebilecek birçok beceri ve meslek mevcut" görüşünü aktardı.
Başka bir şehre taşınma ihtimali en yüksek olanların daha genç yaştakiler olduğunu, ancak Türkiye'de her yaş grubundan insanların iş için yer değiştirmeye hazır olmasına da sıklıkla rastlandığını ifade eden Kovanlıkaya, "55 yaşın üzerindekiler bir istisna oluşturuyor ve bu yaş grubundan araştırmaya katılanların sadece yüzde 25'i böyle bir yer değiştirmeyi düşünebileceğini ifade etti. 20-44 yaş aralığında, bu oran yüzde 65 civarındadır" dedi.