BTC boru hattındaki işletmelere finansal destek
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı güzergahındaki işletmelere kredi ve teminat desteği verilmesi amacıyla BTC Şirketi, Ziraat Bankası ile Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi sosyal tesislerinde düzenlenen imza törenine, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, BTC Şirketi Türkiye Genel Müdürü Can Suphi katıldı.
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Mayıs ayı itibariyle başlanacak proje ile Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana'da bulunan KOBİ'lerin, tarımsal işletmelerin ve kooperatiflerin gelişimine katkı sağlamanın hedeflendiğini belirtti.
İşbirliği anlaşması 10 yıl sürecek
Projeden, iyi bir ticari fikri veya yatırım planı olan, işletme sermayesine ihtiyaç duyan ancak banka kredisi için gerekli teminatı bulamayan mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yararlanacağını bildiren Hisarcıkoğlu, işbirliği anlaşmasının 10 yıl süreceğini bildirdi.
Hisarcıklıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, kefalet limitleri mikro işletmeler için 30 bin dolar, küçük işletmeler ve kooperatifler için 60 bin dolar, orta büyüklükteki işletmeler için 100 bin dolar olacak.
Proje için talep edilen kredinin azami yüzde 80'ine varan orada kefalet sağlanacak. Başvurular, Ziraat Bankası şubelerine veya KGF'ye doğrudan yapılacak.
"Basel II, KOBİ'ler için süreci daha da zorlaştıracak"
Hisarcıklıoğlu, KGF ve BTC şirketinin 2'şer milyon dolarlık eş finansmanı ile oluşturulan 4 milyon dolarlık fon, KGF'nin 5 kat kefalet hacmi yaratabilmesi ve Ziraat Bankasının yüzde 20'lik payı ile birlikte proje kapsamındaki işletmeler için yaklaşık 24 milyon dolar tutarında kredi hacmi oluşturulacağını belirtti.
KOBİ'lerin kredi kullanımında karşılaştıkları en önemli sıkıntının teminat ve garanti sağlayamaması olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, özellikle yatırım finansmanı için bankalarca yüksek tutarlı teminat istenmesi nedeniyle işletmelerin ancak kısa vadeli krediler kullanabildiklerini anlattı.
KGF 1994'ten bu yana 171,9 milyon YTL kefalet verdi
KGF'nin KOBİ'lerin teminat sorununu aşmada önemli rol üstlendiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Fonun, 1994 yılından bu yana 171,9 milyon YTL'lik kefalet verdiğini bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lerin gerçek büyüklüklerinin bilançolarına yansımaması nedeniyle teşviklerden ve mali sistemden yeterince pay alamadıklarını ifade ederek, BASEL II'nin uygulamaya başlaması ile birlikte KOBİ'lerin mali araçlara erişiminin daha da zorlaşacağını söyledi.
KOBİ'lerin geleneksel teminatlarının artık bankalarca kabul edilmeyeceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Yeni durumla birlikte KGF'ye olan talep artacak ve önemi gerek mali piyasalar gerekse KOBİ'ler tarafından daha iyi anlaşılacak. Bu nedenle KGF'nin sermayesini 20 milyon'dan 60 milyon YTL'ye çıkardık" dedi.
BTC Şirketi Türkiye Genel Müdürü Can Suphi şirketin, kurumsal sosyal sorumluluk ilkeleri doğrultusunda, boru hattı güzergahında sosyal ve ekonomik kalkınma ile biyolojik çeşitliliği koruma ve geliştirmeye destek sağladığını kaydederek, 2003 yılından bu yana Toplumsal ve Çevresel Yatırım Programlarına ve Bölgesel Kalkınma Girişimine 26 milyon dolarlık kaynak aktardığını belirtti.
Kredi alan KOBİ'lere teknik destek
Suphi, proje ile kredi alan KOBİ'lerin teknik olarak desteklenmesinin de öngörüldüğünü ifade ederek, yerel ekonominin çeşitlenmesi ve güçlenmesine katkı sağlamanın hedeflendiğini söyledi.
Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz da fonun kuruluşu ve gelişimini anlattı. KGF'nin bankalarca tesis edilen kredi miktarının yüzde 80'ine kadar olan kısmına kefaret verdiğini belirten Yavuz, Fonun 23 banka ve finans kuruluşu ile anlaşması bulunduğunu, 5 banka ile de görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da banka faaliyetlerinde, tarımsal işletmeler ve KOBİ'lerin önemli yer tuttuğunu ifade ederek, "Boru hattının geçtiği tüm il ve ilçelerdeki şubelerimiz, projeden yararlanmak isteyen tarım ve tarım dışı işletmelere gereken kolaylık ve yol göstericiliği yapacak, onların yanında olacak" dedi.
Çağlar, Bankanın yurt genelinde bin 137 şubesi bulunduğunu, bunların 453'ünün, bulunduğu bölgedeki tek banka şubesi olduğunu kaydederek, taşıdıkları sosyal sürumluluğun altını çizdi.