DİSK, KESK ve TTB'den ortak açıklama
DİSK, KESK ve TTB'den yapılan ortak açıklamada, "Bizler özelde AKP siyasetine değil, içinde insan unsurunu barındırmayan, emeği, emekçileri ve halkı dışlayan, halka yoksulluğu vesefaleti reva gören, IMF talimatlarıyla hazırlanmış siyasetlerin karşısındayız" denildi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail HakkıTombul ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy'un imzasını taşıyan açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) YasaTasarısı'na karşı emek örgütlerinin gösterdiği tepkinin, "hükümete geri adım attırmış gibi gözükse de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın açıklamaları ve yürütülen teknik çalışmanın ortaya çıkardığı tablonun, hükümetin, tasarının temel parametrelerine dokunmak niyetinde olmadığını gösterdiği" öne sürüldü.
Açıklamada, "Bu niyetle hareket eden hükümetin, Emek Platformu'nun talepleri ve eylemleri karşısında oyalama, geçiştirme ve emek örgütlerini bölerek, Meclis'ten yasayı jet hızıyla geçirme taktiği izlediği anlaşılıyor" denildi.
Açıklamada, "Sayın Bakan, emekçilerin eylemlerinden ve hükümetin, IMF patentli ekonomi politikalarına biat etmemelerinden fena halde rahatsız olmuş olmalı ki, yasaya bu şekliyle katılmadığımızı bağıra çağıra açıklasak da duymamakta, bizi 'çelişkili ve politik davranmakla' itham etmektedir. Bizler özelde AKP siyasetine değil, içinde insan unsurunu barındırmayan, emeği, emekçileri ve halkı dışlayan, sermayenin karına kar katarken halka yoksulluğu ve sefaleti reva gören, IMF talimatlarıyla hazırlanmış siyasetlerin karşısındayız" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, "Bundan daha doğal bir şey olamayacağı gibi, emek ve meslek örgütlerinin varlık nedeni de budur zaten. Evet, emekçilerin haklarını koruyup geliştirmek, toplum yararlarını korumak 'politiklik' ise, saflarımızı, bulunduğumuz yeri kabul ediyoruzki politiğiz" denildi.
Bakanlıkla yapılan görüşmede, "içeride ne söylendiyse dışarıda daonunun söylediği" belirtilen açıklamada, kabul edilen ve edilmeyenkonuların ortada olduğu belirtildi. Açıklamada, görüşmelerinintutanakları açıklanabileceği gibi, görüşmeye katılan örgüt başkanlarıylaistenilen yerde yüzleşmeye de hazır olunduğu bildirildi.
"Özü korunarak uzlaşma söz konusu olamaz"
Açıklamada, 17 emek ve meslek örgütünün, sosyal güvenlikle yasa tasarısına ilişkin 19 temel talebini ortaya koyduğu ifade edilerek, "Bu 19 temel talep emek örgütleri için kırmızı çizgi niteliğindedir. Bu 19 maddenin dayandığı temel yaklaşım bir kenara itilerek ve SSGSS'nin özü korunarak bir uzlaşma söz konusu olamaz. Aylık bağlama oranları ve güncellenmesine ilişkin hükümler konuşulmadan ve asıl önemlisi Genel Sağlık Sigortası hükümleri konuşulmadan SSGSS üzerinde uzlaşmaya varmak mümkün değildir" denildi.
Tasarının esasında bir "uzlaşma bulunmadığı" ifade edilen açıklamada, "Yangından mal kaçırırcasına Meclis'e getirilen yasa tasarısının esasında hükümetin dediği olurken, esasa girmeyen konularda ise Emek Platformu'nun dediklerinin bir kısmı kabul edilmiştir. Nitekim Bakan 'uzlaşma gecesi' yaptığı açıklamada 'temel parametreler' konusundaki talepleri kabul etmediklerini açıkça söyleyerek, 'esneme yok, temel parametreleri kaldırırsak reform değil efor olur' demiştir" ifadelerine yer verildi.