"Ekonomide sorun var, enflasyon artıyor"
Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, 2008 yılı başı itibarıyla ekonomide sorunların var olduğunu belirterek, enflasyonun arttığını söyledi.
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, TSO toplantı salonunda, "2008 yılı başında Türkiye Ekonomisi ve Neredeyiz" konulu konferans düzenlendi.
Konferansa katılan Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, 2001 ile 2006 yılları arasında Türkiye'de uygulanan sıkı para ve maliye politikalarını değerlendirerek, "TBMM 30 yıllık bir mahçubiyetten sonra 2001 yılında Merkez Bankası'na bağımsızlığını vermiş ve enflasyon düşmeye başlamıştır" diye konuştu.
Serdengeçti, para basmaktan sorumlu olan milli bankanın, aynı zamanda hükümete kredi açmaması gerektiğini ifade ederek, 2001 yılında Merkez Bankası'nın hükümete kredi vermesini, kanunun yasaklamış olduğunu kaydetti.
"Sıkı para ve maliye politikaları büyümeyi destekledi"
Serdengeçti, şunları kaydetti:
"Bu kanun çıktıktan sonra 2001 Kasım ayından itibaren bu ülkede enflasyon düşmeye başlamıştır. AB'nin uzun zamandır bildiği bir şeyi biz nihayet 30 yıl sonra bulduk.
Sadece bu değil tabii kurumsal düzenlemelerde olmuştur. Bu dönemin başlamasıyla sıkı para ve sıkı maliye politikaları beraber uygulandı. Uygulanan sıkı para ve maliye politikaları büyümeyi destekledi.
Türkiye'de büyüme 2001 yılında başladı ve 2002 yılında 7.2 seviyelerine geldi. Yedi yılın muhasebesi büyüme istihdamdır. Fiyat istikrarı olmadan ekonomik istikrar olmaz. Ekonomik istikrar olmadan sürdürebilir büyüme olmaz. Sürdürebilir büyüme olmadan toplumsal refah artmaz."
"Ekonomide bir takım sorunlar var"
Serdengeçti, 2008 yılı başı itibarıyla ekonomide sorunların var olduğunu belirterek, "Bir takım sorunlar var. Onca yılın iyi performansından sonra büyüme tekrar düşüyor ve yeniden enflasyonun artması söz konusu oluyor. Özellikle son 1.5 yıldan beri ciddi sorunlar var" dedi.
"Çözüm yok mu peki, çözüm tabii ki var" diyen Serdengeçti, "Bunlar, yapısal reformlarla, yurtiçi tasarrufu artırmak, rekabet gücünü artırmakla olmalıdır. Büyümeyi yüksek seviyelerde sağlamak ve istihdamla mücadelede mesafe alabiliriz. Cari açığı ancak böyle kontrol edebiliriz ve ancak istihdam yaratan kalıcı yabancı sermayeler ile yapabiliriz" diye konuştu.
Serdengeçti, işsizlik ile mücadele konusunda, pasif ve aktif iş gücü politikaları oluşturulması gerektiğini savundu.