Sağlık-İş ve DİSK "Sosyal Güvenliğe" tepkili
Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nda yapılan değişikliklerin işçilerin beklentilerine cevap vermediğini söyledi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise, tasarıya karşı, herkesi mücadeleye omuz vermeye çağırdı.
Başoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, tarafların dün bir araya geldiklerini hatırlattı.Toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, sosyal güvenlikte "başlangıç noktasına göre bazı iyileştirmeler yapıldığını" ifade eden Başoğlu, ancak bazı önemli konularda anlaşma sağlanamadığının görüldüğünü belirtti.
Görüşmelerde, işçi konfederasyonlarının başkanlarının kıdem tazminatı konusunu dile getirmediğinin anlaşıldığını bildiren Başoğlu, "İşçi konfederasyonlarının genel başkanlarının elleri, 14 Mart eyleminden sonra güçlenmiştir. Buna dayanarak, ileride bir sürprizle karşılaşmamamız için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile kıdem tazminatı konusunu da masaya getirerek, tartışmaları gerekmekteydi" ifadesini kullandı.
"Dünkü açıklamaların, işçilerin beklentilerine cevap vermediğini söyleyebilirim" diyen Başoğlu, "Çözüm için işin arkasının bırakılmaması gerektiğini" kaydetti.
DİSK: "Tasarıya karşı herkesi mücadeleye çağırıyoruz"
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, "Toplumu ve geleceğimizi ilgilendiren yaşamsal öneme sahip, geri adım atılarak iyileştirildiği söylenen ancak yeterli bulmadığımız Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı, halkını ve ülkesini seven herkesi bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz" dedi.
Çelebi, Emek Platformu, işveren ve hükümet temsilcilerinin dün yaptığı görüşmelerin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin, önceki tasarılara göre geri adım sayılabilecek yaklaşımını açıkladığını anımsattı.
Bakanlığın yeni önerisi basında yer aldığı için kamuoyunca bilindiğine işaret eden Çelebi, "Ancak tasarının yeni biçimi konusunda genel bir mutabakata varıldığı şeklindeki yanlış anlamanın düzeltilmesi gerekmektedir" dedi.
Sosyal güvenlik sisteminin Türkiye'de ve dünyanın pek çok ülkesinde, uluslararası sermayenin talepleri doğrultusunda IMF ve Dünya Bankası'nın politikalarını oluşturduğu çerçevede yeniden şekillendirilmek istendiğini ifade eden Çelebi, şunları kaydetti:
"Türkiye'de sosyal güvenlik sorunu dört yıldan bu yana ülkemizin gündemini meşgul ediyor. Emeklilik hakkını fiilen ortadan kaldıran, prim gün sayısı ve emeklilik yaşını yükselten, mevcut hakları geriye çeken bu düzenlemeye karşı mücadele, yasadan zarar görecek farklı toplumsal kesimleri de kucaklayarak sürmektedir.
Gerek DİSK gerek emek ve meslek örgütleri, Emek Platformu bileşenleriyle veya kendi örgütsel düzlemlerinde bu yasa gündeme geldiğinden itibaren mücadele etmektedirler.
Geçtiğimiz yıllarda 5510 sayılı yasa, hükümetin belirlediği önceki haliyle Meclis'ten çıkmış ama Anayasa Mahkemesi, 'özellikle işçilerin taleplerini yansıtmayan ve işçiler açısından eşitsizlik içeren' bu yasanın bazı hükümlerini iptal etmişti.
Bu iptalin ardından yasa yeniden gündeme getirildi ve o günden bugüne kadar yapılan görüşmelerin büyük bölümünde taleplerimiz dikkate alınmadı.
Hükümet, tek taraflı olarak yasayı belirlemeye çalıştı. Ancak yasa Meclis komisyonlarından geçmiş olmasına karşın, emek ve meslek örgütlerinin mücadelesi ve toplumun desteği sonucunda hükümet ilk defa, daha kapsamlı görüşmeler yapmaya zorlanmıştır.
Bu görüşmeler ve 14 Mart'taki iş bırakma eylemleri sonucunda Emek Platformu'nun taleplerinin bir kısmı karşılanmış, özellikle üzerinde durduğumuz üç temel konuda 'emeklilik yaş haddi, refah payı, fiili hizmet zammından yararlanma' taleplerimiz karşılanmamıştır."
Ankara Barosu: "Tasarı derhal geri çekilsin"
Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ile Ankara Barosu Yönetim Kurulu'nun ortak yazılı açıklamasında ise, tasarının "genel olarak tüm sigortalıların haklarını geriye götüreceği" ifade edildi.
Ancak, bunun ötesinde, tasarının özellikle kadın sigortalıların mevcut hak ve güvencelerini zayıflattığı ve cinsiyetler eşitsizliğini pekiştirdiği kaydedilen açıklamada, "Bu yasa tasarısı, kadınları yine ucuz emek, yedek iş gücü ve kayıtdışı istihdamın her türlü kuralsızlığına dayanmak zorunda olan bireyler olmaya mecbur bırakacaktır" görüşüne yer verildi.
Açıklamada, "tasarının derhal geri çekilmesi" istendi.
Sıradaki Haber