Hükümet ve sendikalar anlaştı
Sosyal güvenlik reformunda taraflar bugün nihai tekliflerle masaya oturdu. Sendika başkanlarıyla birlikte basının karşısına geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, birçok noktada mutabakata vardıklarını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin yaptıkları görüşmede prim gün sayısının 7 bin 200 gün olarak uygulanmasında uzlaşma sağladıklarını bildirdi.
Çelik, Emek Platformu'nun emeklilik yaşının 65'e çıkarılması ve emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısının yüzde 30 oranında yansıtılması konularındaki taleplerinde adım atamadıklarını söyledi.
Tasarı'ya ilişkin Emek Platformu temsilcileri ve işveren kesimiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.
Bakan Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, tasarı üzerinde bütün kesimler ve sendikalarla aynı ölçüde mutabakatın mümkün olamadığını ifade etti.
Çelik, "Böylesi bir konuda dört dörtlük bir mutabakat mümkün değildir. Çok önemli konularda mutabakata vardık, ama varamadığımız konular da oldu" dedi.
Prim gün sayısının 7 bin 200 gün olarak uygulanmasında uzlaşma sağladıklarını bildiren Çelik, aylık bağlama oranının mevcut sistemdekiler için yüzde 3, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yüzde 2 olarak uygulanmasının öngörüldüğünü dile getirdi.
65 yaşla ilgili talebe olumlu cevap veremediklerini, emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısının yüzde 30'unun yansıtılması konusunda da Türkiye gerçeklerini de dikkate alarak adım atamadıklarını kaydetti.
"Dört dörtlük uzlaşma yok"
Çelik, ortez ve protezle ilgili gerekli düzenlemeleri yapacaklarını sosyal taraflara illetiklerini anlattı.
Sosyal tarafların, meslek kuruluşları temsilcilerinin yasayla oluşturulması öngörülen kurullara katılması talebi konusunda da toplantı hangi meslek grubunu ilgilendiriyorsa o meslek gurubunun temsilcisinin yönetim toplantısına katılmasını değerlendirdiklerini belirten Çelik, fiili hizmet zammı ile ilgili de başkanlara çok net ve bilimsel bir değerlendirme yaptıklarını aktardıklarını anlattı.
Bu çerçevede, sosyal tarafların, fiili hizmet zammı ile ilgili bilimsel verileri güçlendirecek, Bakanlığın çıkış yoluyla bağlantılı bir paket önermeleri halinde bunu memnuniyetle değerlendireceklerini dile getirdiğini ifade eden Çelik, buna karşın sivil toplum kuruluşlarının şu an fiili hizmet zammından faydalanan meslek grupları için bu uygulamanın devam etmesi talebinde bulunduklarını kaydetti.
Çelik, netice itibariyle sosyal tarafların daha önce kendilerine 19 madde halinde ilettikleri konuların büyük bir çoğunluğunda mutabakat sağladıklarını belirtti.
Sosyal tarafların bazı çekincelerini kendilerine ilettiğini ifade eden Çelik, "Dört dörtlük bir mutabakatı kimse aramıyordu, biz de aramıyoruz. Türkiye'nin barışa, dayanışmaya, diyaloğa son derece ihtiyaç duyduğu günümüzde böyle bir güzel çalışmanın, neticede çalışanlarımızın lehine önemli adımların atılması şeklinde sonuçlanmasını da tarafların bir başarısı olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.
"Bu hafta TBMM'ye geliyor"
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, bir gazetecinin sorusu üzerine tasarıyı bu hafta TBMM Genel Kurulu'na getirmeyi düşündüklerini bildirdi.
Bir başka gazetecinin 7200 pirim gün sayısının emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayıp kapsamadığını sorması üzerine Çelik, "Hayır. Talep zaten bildiğiniz gibi 4/A dediğimiz hizmet akdiyle çalışanlarla ilgili 7200 gün. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lular bildiğiniz gibi zaten 9 bin gün olarak şu an mevcut düzenlemede öyle. SSK'lılarda 7 bin 200 günde mutabakat sağlandı" dedi.
Bir başka soru üzerine Çelik, diş proteziyle ilgili 18 ve 45 yaş sınırları ve yüzde 50'sinin kurum tarafından ödenmesi uygulamasının sosyal taraflarla yapılan önceki görüşmelerde varılan mutabakat çerçevesinde tasarıdan çıkartılmasına karar verildiğini söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Tahsin Güney de basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Emek Platformu temsilcilerinin toplantıya 7 temel taleple geldiklerini, bunlardan güncelleme katsayısı, fiilli hizmet zammı ve 65 yaş konusunda "geri adım atılmadığını" söyledi.
Emzirme ve cenaze yardımı konusundaki miktarların "SGK Yönetim Kurulu kararıyla Bakanlar Kurulu'nca belirlenmesinde" anlaşmaya varıldığını belirten Güney, fiili hizmet zammı kapsamına alınması talep edilen bazı mesleklerin, bu konuda dikkate aldıkları 4 ayrı yönetmelik ve tebliğ kapsamına girmediği için "açılım yapamadıklarını" dile getirdi.
Güney, yaş sınırı olmaksızın bütün sigortalıların diş protezlerinin, herhangi bir ödeme yapılmadan karşılanacağını kaydetti.
Sağlıktaki katılım payı uygulamasından geri dönülmesinin mümkün olmadığını ifade eden Tahsin Güney, bundan sonraki süreçte, sosyal tarafların mutabakat konularının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde takipçisi olacaklarını belirtti.
Türk-İş Başkanı Kumlu: "Büyük ölçüde anlaştık"
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verdikleri tekliflerde "büyük ölçüde, yüzde 80-90 oranında mutabakat sağladıklarını" söyledi.
Kumlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bugüne kadar "sorumlu sendikacılık" anlayışıyla hareket ettiklerini, yaptıkları açıklamalarda, "kavga etme niyetinde olmadıklarını, temsil ettikleri insanların haksızlığa uğramamaları için uğraştıklarını, bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek niyetinde olduklarını söylediklerini" ifade etti.
Her kesim gibi kendilerinin de "sosyal güvenlik sisteminde bir değişimin gerekli olduğunu" ifade ettiklerini dile getiren Kumlu, "Emek Platformu bileşenleri olarak 19 maddelik önerilerde bulunduk. Bugüne kadar 2-3 hususta mutabakat sağlayamadık, ama inanıyor ve ümit ediyorum ki bu hususlar da Genel Kurul aşamasında Sayın Bakan ve yetkililer bu konuları gözden geçirecekler, biz de takip edeceğiz" dedi.
Kumlu, "yaş", "güncelleme katsayısı" ve "fiili hizmet zammı" konularında mutabakat sağlanamadığını belirterek, Genel Kurul aşamasında bu konularda görüşmelerinin devam edeceğini kaydetti.
Kumlu, "65 yaş kararı olmazsa olmaz taleplerinizdendi. 65 yaş talebiniz olmadığı halde eylemlerinizden vazgeçecek misiniz?" sorusu üzerine, "Verdiğimiz tekliflerde, büyük ölçüde, yüzde 80-90 oranında mutabakat sağladık. Güncelleme katsayısı, 65 yaş ve fiili hizmet zammında mutabakat sağlanamadı. Bunu da zaman içinde izleyeceğiz, takip edeceğiz" dedi.
Kumlu, bir başka soru üzerine, 65 yaşın 2048 yılına kadar uygulanmasının söz konusu olmadığını, ayrıca işsiz kalan sigortalıların sağlık hizmetlerinden yararlanmasında herhangi bir problem kalmadığını söyledi.
TİSK: "Yüzde yüz mutabakat olmadı"
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de "Bugün sosyal güvenlik konusunda, dünyanın bile gıpta edeceği bir noktaya geldik" dedi.
Yunanistan'da bu konuda genel grev yapıldığını, ancak bütün diyalog eksikliklerine rağmen parlamentodan yasanın geçtiğini ifade eden Kudatgobilik, "Bugün demokratik gelişmemiz açısından, sosyal diyaloğun geldiği seviye bakımından Emek Plaftormu, Bakanlık ve biz işverenler olarak bütünlük içerisinde bu meselenin yüzde 80-90'nı mutabakatla halleden bir anlaşmayla karşınıza geldik. Her şey yüzde 100 mutabakat içinde olmadı" dedi.
Görüşmeye kimler katıldı?
Emek Platformu bileşenleri, 19 maddede topladıkları taleplerini bakanlığa ileterek yerine getirilmesini istemişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türk Tabipleri Birliği (TBB) Merkez Konseyi Başkanı Gencay Gürsoy, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney ile bakanlık bürokratları ve konfederasyonların uzmanları katıldı.
Emek Platformu'nun talepleri nelerdi?
Emek Platformu toplantıda 8 bin prim gün sayısının Türkiye gerçeklerine uymadığını savunarak, bu sayının 7 binde kalmasını istiyordu.
65 yaş emekliliğine karşı çıkarak emeklilik yaşının 58-60'ta kalması.
Bakanlığın güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranına olan yaklaşımının emekli aylıklarında zaman içinde azalmaya neden olacağı gerekçesiyle güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 100'ünün dikkate alınması.
Aylık bağlama oranının da kayıplara yol açmayacak ve çalışmayı teşvik edecek şekilde artan yüzdelerde yeniden düzenlenmesi.
Sağlık alanındaki katkı payının ortadan kaldırılması.
Sigortalılara verilecek sağlık hizmetlerine ilişkin tedavi yöntemlerini, verilecek ilaç, protez, ortez, tıbbi araç ve gereçlerin miktar ve sürelerini belirleyen komisyon ile fiyatlandırma komisyonunda meslek örgütlerinin temsilcilerinin yer alması ve meslek örgütleriyle sağlanacak uzlaşma sonucunda uygulamaya geçilmesi.
Mevcut yasalar uyarınca fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmalarının sürdürülmesi.