"Kapatılma isteminin piyasalara etkisi az oldu"
Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "AKP'nin kapatılması isteminin piyasalara etkisinin çok az olduğunu" söyledi.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile ABD'nin başkenti Washington'da biraraya gelen Şimşek, ardından Georgetown Üniversitesi'nde, Türk ekonomisinin durumuna ilişkin bir konuşma yaptı.
Şimşek, geçen cuma günü dış piyasalarda yaşanan çalkantı ve ardından AK Parti'nin kapatılması istemine işaret etti ve "bu iç ve dış şoklara rağmen pazartesi günü döviz sadece yüzde 0.4 oynadı. Faiz oranları 50 baz puan değişti. Maliye Bakanı'nın açıklaması var, 'Bu durum 7-10 yıl önce olsaydı faiz oranları yüzde 7 bin artardı' yönünde. 1994 yılında bu oldu. 2001'de cari açık düşüktü, yine oldu. Bu durum, bizim ne kadar ilerlediğimizi gösterir" dedi.
Şimşek, ilerlemenin sadece borç ve piyasaların durumuyla ölçülemeyeceğini, eğitim ve hukukun üstünlüğünü içeren insan unsurunun önemli olduğunu kaydetti.
Hukukun üstünlüğünün, iyi bir ekonomik görünüm için en önemli unsurlardan olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye'nin, büyük bir dönüşüm geçirdiğini ve küresel ekonomide ilk on içinde olmayı hedeflediğini kaydetti.
"Laiklik kaydımız sağlam"
Sosyal Güvenlik Reformu'nu, "Şu ana kadar yapılmış en önemli reform" olarak niteleyen Şimşek, Türkiye'nin ayrıca "dünyanın düzleştiği bir zamanda, çağdaş bir anayasaya ihtiyacı olduğunu" kaydetti.
Şimşek, cuma günü iç ve dış şok olarak iki büyük olayın yaşanmasına karşın, ekonomi üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu belirtmekle birlikte, "Kabul etmem lazım ki, iktidar partisine karşı açılmış bir dava, belirsizliği belli ölçüde artırıyor. Ancak Türkiye'nin nüfusu genç ve reformlar da ilerliyor. Türkiye'yi durdurmak zor. Türkiye, olumlu bir ekonomik, siyasi ve sosyal değişimden geçiyor. Değişim süreci, her durumda sürecek. İç ve dış şoklar, bunun sadece hızını etkileyebilir" dedi.
Şimşek, "Türkiye laiktir ve bizim laiklik kaydımız sağlam. Biz Türkiye'nin modern, refah, laik ve aynı zamanda kültürel değerleriyle halen bağlantılı olabileceğini kanıtladık. Kısa dönemde, parti kapatma davasının bir belirsizlik kaynağı olmayacağını söylersem bu saflık olur" diye konuştu.
"Geçen yıl da oldu bu tür meseleler" diyen Devlet Bakanı Şimşek, "Ancak Türk demokrasisi bugün daha sağlam. Türk demokrasisi, bu meselelerden daha kuvvetli olarak çıktı. Uzun dönem ekonomik görünüm çok kuvvetli, orta dönemde de olumlu. Kısa dönemde ise belirsizlik düzeyi, küresel zorluklarla birlikte biraz artıyor" ifadelerini kullandı.
"IMF fonlarıyla desteklenen bir programa ihtiyaç olmayabilir"
Şimşek bir soru üzerine, IMF Başkanı Strauss-Kahn ile görüşmesine de değindi ve "Şu ana kadarki ilerlemeden konuştuk. Türkiye çok başarılı iki IMF programı tamamladı. Programa kuvvetli bir şekilde hükümet olarak sahip çıktık" dedi.
Şimşek, Türkiye'nin programının geriye kalan gözden geçirmelerinin birleştirilmesinde IMF ile fikir birliği sağlandığını, ayrıca Sosyal Güvenlik Reformu'nun geçmesinin kilit önem taşıdığı konusunda da IMF ile hem fikir olduklarını kaydetti.
Görüşmeyi "yapıcı" olarak niteleyen Şimşek, IMF Başkanı ile küresel düşüşü de ele aldıklarını belirtti. Bundan sonra, kamu sektörü açısından IMF fonlarıyla desteklenen bir programa ihtiyaç olmayabileceğini belirten Şimşek, iki seçeneğin bulunduğuna işaret etti.
Şimşek bunlardan birincisini, "program sonrası takip mekanizması", ikincisini ise, mali fon içermeyen "ihtiyati IMF programı" olarak sıraladı.
Şimşek, Türk ekonomisinde bankacılık reformu, yabancı yatırımların artırılması, Türk yatırımcılarının dış piyasalara açılma güvenini kazanması gibi unsurlara işaret ederek, "birçok reform gerçekleştirdik, ancak halen yapacak çok şey var. Reformlara devam edeceğiz" mesajı verdi.
Bakan Şimşek, gerekli reformların yüzde 65-70'inin gerçekleştirilmesi durumunda, geniş cari açık sorununun da çözüleceğine işaret etti.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, temaslarını tamamlamasının ardından, ilerleyen saatlerde Washington'dan ayrıldı. Şimşek'in, New York üzerinden Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.