hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Durmuş Yılmaz'dan reform uyarısı

    Durmuş Yılmazdan reform uyarısı
    expand

    Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Türkiye'de yapısal reformların devam etmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Durmuş Yılmaz New York'ta DEİK/TAİK tarafından düzenlenen "2008 Sonrası Türkiye" konulu konferansta bir konuşma yaptı.
     
    Yılmaz konuşmasında, Türkiye'de 2001 yılındaki mali krizin ardından kabul edilen bir kanunla Merkez Bankası'nın bağımsız hale gelmesinin, ardından serbest döviz ve enflasyon hedefleme rejimine geçilmesinin son derece önemli adımlar olduğunu anlattı.
     
    Başkan Yılmaz, 2001 yılında Türkiye'de yüzde 68.5 olan enflasyonun 2007 yılında yüzde 8.4'e düştüğünü vurgulayarak, Türkiye'nin 60 gelişmekte ve gelişmiş ülke arasında enflasyonunu böylesine fazla düşürebilen tek ülke olduğunu söyledi.
     
    Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Türkiye'nin gelişmekte olan diğer ülkelerden bazı farklılar gösterdiğini belirterek, Türkiye'nin genç nüfusa sahip olduğunu vurguladı.
     
    İkinci olarak Türkiye'nin her yıl 35 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz ithal eden bir ülke olduğunu ifade eden Yılmaz, bu kapsamda Türkiye'nin ihraç ettiği malların yüzde 90'ının ise sanayi ürünleri olduğunu belirterek, Türkiye'nin rekabet gücünü arttırması gerektiğini söyledi.
     
    Yılmaz, ülkede yapısal reformların devam etmesinin son derece hayati olduğunu belirttiği konuşmasında, bunlardan ilkinin sosyal güvenlik reformu olduğunu vurguladı.
     
    Yılmaz, reformlar kapsamında kayıt altına alınmamış ekonominin azaltılması gerektiğini, vergi tabanının genişletilmesi, istihdamı arttırmak için iş gücü pazarının ve eğitim sisteminin reforme edilmesi, enerji pazarının özelleştirilmesi ve enerji tedariğinin güvenli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
     
    Durmuş Yılmaz, bu kapsamda Merkez Bankası'nın amacının fiyat istikrarı ve ekonomik büyüme sağlamak olduğunu, bunları sağlamak için de makroekonomik istikrar, yapısal reformların devamı, iyi yönetimin şart olduğunu belirtti.
     
    Yılmaz, "Ancak fiyat istikrarı pahasına ekonomik büyümenin daimi olmasını beklemek mümkün değildir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow