Pirinç dünyada % 68, Türkiye'de % 130 arttı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre dünya piyasalarında son bir yılda yüzde 68 oranında artan kaliteli pirincin fiyatı, Türkiye'de ise son üç ayda yüzde 130'a varan oranlarda artış gösterdi.
Bulgur, fiyatı son bir yılda yüzde 155 artmasına karşın pirinçten daha fazla tercih ediliyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) nisan tarihli son raporuna göre, uluslararası pirinç fiyatları, ocak ayından bugüne kadar ortalama yüzde 20 oranında arttı.
Yüksek kaliteli Tayland pirinci, Mart 2007'ye kıyasla yüzde 68 oranında artarken, Şubat 2008'e kıyasla yüksek kaliteli pirincin fiyatında yüzde 13 oranında artış görüldü.
Pirinç fiyatları Türkiye'de dünya piyasalarının oldukça üzerinde yüzde 130'a varan oranlarda zam gördü. Yoksul yiyeceği olarak görülen bulgur fiyatı da Türkiye'de kuraklık gerekçe gösterilerek son bir yılda yüzde 155 oranında arttı.
Konya'da marketler, son haftalarda bulgur satışlarının önemli ölçüde artış gösterdiğini, pirinç satışında azalma görüldüğünü bildirdi.
Kaliteli pirinç 7.5 YTL'ye ulaştı
Karaman'da kurulu Duru Bulgur Satın Alma Müdürü Mehmet Ali Orduoğlu, küresel ısınma başta olmak üzere farklı gerekçelerle pirinç fiyatlarının yükseldiğini söyledi.
Firma olarak Türkiye'de pirinç bulma konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ürünün azlığının söz konusu olmadığını ifade eden Orduoğlu, stok yapan bazı firma ve büyük üreticilerin bu yükselişten para kazandığını anlattı.
Osmancık baldo pirincin fiyatının üç ay içerisinde yüzde 130 ve normal yerli baldo pirincin ise yüzde 100 arttığını dile getiren Orduoğlu, "Dünya piyasalarında da fiyatlar yükseldi ama bu kadar değil. Ürün varken fiyatların artmasını anlamak mümkün değil. Ülkede bir pirinç sıkıntısı yok ama aracılar fiyatları yükseltiyor" dedi.
Orduoğlu, şu anda kendi ürünleri olan baldo pirincin perakende fiyatının marketlerde 7.00 ile 7.50 YTL, bulgurun ise 2 ile 2.50 YTL civarında satıldığını belirterek, "Pirinç satışları adeta durma noktasına geldi. Bulgur eski cazibesine tekrar kavuştu. Pirinç satamıyoruz ancak bulgur satışlarımız çok iyi" diye konuştu.
Orduoğlu, bazılarının yatırım aracı olarak altın, dolar ya da borsa yerine pirince yönelerek iyi paralar kazandığını, olanın tüketiciye olduğunu söyledi.