Cepte numara taşıma ekim sonu başlıyor
3'üncü nesil cep telefonları için zorunluluk olarak görülen numara taşınabilirliğinde son karar verildi. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, ekim sonunda Türkiye'de numara taşınabilirliğine geçileceğini söyledi.
Acarer, Telekomünikasyon Kurumu'nda düzenlediği basın toplantısında, 2007 faaliyetlerini değerlendirdi ve 2008 yılı iş planına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Acarer, telekomünikasyon sektörünün piyasa analizi, sektörde tüketici hakları yönetmeliği, elektronik imza ile ilgili sürecin gözden geçirilmesi, elektronik haberleşme güvenliği, pazar ve işletmeci verilerinin yayınında usul ve esasların belirlenmesi ve ara yüz kriterlerinin kurumun 2008 yılında planladığı işlerin başında geldiğini ifade etti.
Acarer, "Bu seneki yetkilendirme çalışmalarımızdan birisi 3'üncü nesil (3G) yetkilendirmesi olacak. Bunun da 2008'in sonuna doğru gerçekleşeceğine inanıyorum" diye konuştu.
"Numara taşınabilirliği ekim sonunda başlayacak"
Acarer, abonelerin aynı numarayla başka operatöre geçişine imkan veren numara taşınabilirliği düzenlemesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.
Acarer, "Numara taşınabilirliği ile ilgili düzenlemenin nisan ayı sonunda tamamlanacağını, ondan sonra mobil operatörler için altı aylık sürenin başlayacağını söyleyebilirim. Ekim sonu itibarıyla Türkiye'de numara taşınabilirliği başlayacak. Altı aylık süre mobil için geçerli, Türk Telekom için süre 2009 Nisan ayına kadardır" dedi.
SMS'lerde birden fazla ücretlendirmeye neden olan sorunun çözüldüğünü belirten Acarer, Türkçe karakterlerin bilişim sektöründe kullanılan alfabede de yer almasının sağlanacağını kaydetti.
"Abone başına gelir 2007'de 13.9 dolar"
Acarer, GSM operatörlerinin abone başına düşen ortalama aylık geliri konusuna değinirken, operatörlerde bir miktar farklılıkla beraber 2006 yılında aylık 11.7 dolar olan abone başına gelirin 2007 yılında 13.9 dolara yükseldiğini söyledi.
Acarer, "Operatörlerin abone başına kazançları arttı. Tarifeler düştü, ara bağlantı ücretleri azaldığı halde abonelerin ortalama harcamalarının artma nedeni daha çok konuşmalarıdır. Türk halkı 2007'de 2006'da daha çok mobil haberleşmeyi kullanmış" dedi.
"İlk 3 ayda 4.5 milyon cep telefonu ithal edildi"
Mobil cihaz kayıt sisteminden elde edilen istatistikleri aktaran Acarer, 2006 yılında 13 milyon 214 bin, 2007'de 15 milyon 881 bin, bu yılın ilk 3 ayında da 4 milyon 565 bin cep telefonu ithal edilerek sisteme kaydedildiğini dile getirdi.
Acarer, "En iyi ihtimalle 2008'in sonunda aylık ortalamaya göre hesaplarsak, 18 milyonu geçecek. 18 milyon telefon makinesi, Avrupa'daki 3-4 ülke dışında diğerlerinin nüfusundan daha fazladır. Bu telefonların yüzde 10'luk kısmı Türkiye'de üretilse yaklaşık 2 milyon telefondur" diye konuştu.
Acarer, yolcu beraberinde yurtdışından getirilen cep telefonlarının da önemli miktarlara ulaştığını, bu şekilde ülkeye getirilen telefonların 2006 yılında 158 bin 128, 2007'de 670 bin adet olduğunu kaydetti.
Acarer, "3 aylık verilere bakılınca 211 bin adet, aylık ortalama 70 bin adet telefon getirildi. Bu yıl bu şekilde getirilen telefon 900 bin adeti bulacak. 18 milyon telefon ithalat, 900 bin telefon yolcu beraberinde getirildiğinde bu, Türkiye'de her yıl yaklaşık 19 milyonluk pazar var demektir" dedi.
Kapsama alanı sorunu
3G lisanslarının verilmesi açısından mobil kapsama alanının çok önemli olduğunu anlatan Acarer, kapsama alanında olmayan yerler ile demiryolu ve karayolu güzergahlarında kesintisiz haberleşmenin sağlanmasının bu yılın en önemli işleri arasında bulunduğunu kaydetti.
Acarer, "Türkiye'deki 38 bin 312 yerleşim yerinden sadece 2 bin 764 tanesinde hiç mobil haberleşme kapsaması yok" dedi.
"Numara taşınabilirliğinde kararlıyız"
Acarer, konuşmasının ardından Telekomünikasyon Kurulu 2'nci Başkanı Galip Zerey ve Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek ile soruları yanıtladı.
Kurumun 3G ihalesinin yapılması konusunda ne kadar kararlı olunduğunun sorulması üzerine Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Acarer, numara taşınabilirliği konusunda bir GSM operatörünce açılan davada, mahkemenin ara kararla "yürütmenin durdurulması istemini reddettiğini ifade etti.
Yargı sürecinin devam ettiğini belirten Acarer, şöyle konuştu:
"Yürütmenin durdurulmasına verilen ret kararıyla biz de yolumuza devam ediyoruz. Numara taşınabilirliği rekabetin tesisi ve kaynakların etkin kullanımı açısından son derece önemlidir. Bana göre bir tüketici hakkıdır.
Numara taşınabilirliği bizim ilk kez dünyada uyguladığımız bir model değildir. Pek çok ülkede uygulanıyor. Biz devam ediyoruz. Sistem kuruldu. Yazılım yüklemeleri yapılıyor. Ama yargının kararı son derece önemli. Numara taşınabilirliği konusunda son derece kararlıyız. Çünkü bu doğal bir haktır diye düşünüyoruz.
Eğer bu konuda çok ters olarak çıkacak bir sonuç, Türkiye'deki mobil haberleşme sürecinde çok büyük değişikliklere yol açabilir. Eğer çok ters bir karar çıkarsa GSM'de kullanılan telefon numaralarının 3'üncü nesilde kullanılması bile zora girer.
3 tane numaranız ve 3 tane telefonunuz varsa, 3G için 3 tane daha telefon gerekebilir. Numara taşınabilirliği konusu yapılması gereken bir uygulamadır. Ben konu ile ilgili operatörün de çok fazla ısrarcı olmadığını düşünüyorum."
"Tek bir operatör dahi katılsa lisansı vereceğiz"
Zerey, aynı konuya ilişkin söz alarak, "3G ihalesi konusunda ısrarımız devam ediyor, bu ihaleyi yapacağız, bunda şüphe yok. Numara taşınabilirliği konusunda da ısrarımız devam ediyor. Numara taşınabilirliği de olacak" dedi.
Zerey, "Mahkemeden beklemediğimiz bir karar çıkmadığı sürece bu ihale olacak. Tek bir katılım olması halinde ne yapacağımızı önceki iptal kararında da belirtmiştik. Bundan sonraki ihaleye iki operatör yine katılmayabilir. Bizim hazırladığımız şartname buna imkan verecek şekilde olacak. Tek bir operatör dahi katılsa bu sefer lisansı vermeyi planlıyoruz" dedi.