hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Telefon görüşmelerinden alınan vergi kaldırılsın"

    Telefon görüşmelerinden alınan vergi kaldırılsın
    expand

    CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, GSM abonelerinden alınan yüzde 25 oranındaki Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV) kaldırılması için kanun teklifi verdi.

    Ateş ve 26 arkadaşı tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, Gider Vergisi Kanunu'nun, "Özel İletişim Vergisi"ni düzenleyen 39'uncu maddesinin kaldırılmasını öngörüyor.

    Teklife göre, GSM konuşmalarından alınan yüzde 25 ve radyo-televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetler üzerinden alınan yüzde 15 oranındaki ÖİV kaldırılacak.

    Teklifin gerekçesinde, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra, 2002 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere GSM abonelerinin telefon görüşmelerine yüzde 25 ÖİV konduğu anımsatılarak, "17 Ağustos sonrası oluşturulan Ulusal Deprem Konseyi'nin dahi 6 Ocak 2007'de lağv edilmesine rağmen ÖİV uygulaması halen devam etmektedir. ÖİV, dolaylı vergilerin bir türü olup, dar gelirli kesimlerin üstündeki vergi yükünü de artırmaktadır" denildi.

    Yapılan araştırmaların, Türkiye'nin, cep telefonlarından alınan vergilerde, dünyada en yüksek vergiyi ödeyen ülke olduğunu ortaya koyduğu belirtilen gerekçede, "Türkiye'de iletişimden alınan vergi toplamı yüzde 57'ye ulaşırken, sabit hatlarda bu oran yüzde 44 düzeyinde bulunmaktadır. Mobil iletişim vergilerinin aşağı çekilmesiyle devletin vergi kaybına uğramayacağı, aksine abone sayısının ve konuşma sürelerinin artmasıyla vergi gelirlerinde artış olacağı uzmanlar tarafından dile getirilmektedir" görüşlerine yer verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow