Emek Platformu'ndan uyarı eylemi
Emek Platformu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı hükümeti uyarmak için aldığı 2 günlük uyarı eylemi kararı kapsamında bugün 81 ilde kitlesel basın açıklaması yaptı.
Emek Platformu yarın da 10.00-12.00 saatleri arasında "çalışmama hakkı"nı kullanarak, 2 saat iş bırakma eylemi yapacak.
İstanbul'daki eylemde, Emek Platformu'nu oluşturan ve aralarında Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK'in de bulunduğu 17 kuruluşun üyeleri tasarıyı protesto etmek ve hükümeti uyarmak amacıyla Tünel'den Taksim'e yürüdü.
Tünel'de saat 11.30'dan itibaren toplanmaya başlayan Emek Platformu üyeleri, döviz ve pankartlar açarak, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.
İstiklal Caddesi'nin Taksim Meydanı girişinde barikat oluşturan polis, grubun yürüyüşünü durdurdu.
Türk-İş 1'inci Bölge Temsilcisi ve Emek Platformu Sözcüsü Faruk Büyükkucak, güvenlik kuvvetlerine, işçilerin alana çıkmamaları halinde kendilerini duyamayacağını belirterek, basın açıklamasının ardından dağılma sözü verdi.
Ancak polis, grubun Taksim Meydanı'na geçişine izin vermedi. Bunun üzerine işçilerin bir kısmı, Sular İdaresi'nin bulunduğu alana kadar ulaşırken, büyük bir bölümü ise İstiklal Caddesi'nde kaldı.
Eylem yarın
Türk-İş 1'inci Bölge Temsilcisi ve Emek Platformu Sözcüsü Faruk Büyükkucak, burada bir açıklama yaptı.
Hükümetin, tasarıya ilişkin kendilerinin görüşünü de aldığını, ancak görüşlerinin TBMM Alt Komisyonu'nda dahi dikkate alınmadığını dile getiren Büyükkucak, yasa tasarısındaki 19 madde üzerinde hükümet ile mutabakata varamadıklarını kaydetti.
Büyükkucak, sorunun sadece bu eylemlere katılan konfederasyon temsilcilerini değil, halkın yüzde 70'ini ilgilendirdiğini belirterek, bu nedenle eylemler sırasında yaşanacak rahatsızlıklara halkın hoşgörü ile yaklaşmasını istedi.
Büyükkucak, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek yasa tasarısının, çalışanlar, emekliler, hak sahibi durumundaki aile fertleri ile dul ve yetimler için sosyal sigortalar ve sağlık alanında ağır hak kayıplarına neden olacağını söyledi.
Büyükkucak, emeklilik ve sağlık alanında köklü değişiklikler yapan ve kazanılmış hakları geriye götüren tasarının sosyal devlet ilkesine de aykırı olduğunu savundu.
Sistemle mevcut sistemdeki hakların korunduğunun iddia edildiğini belirten Büyükkucak, "Ancak bu iddia, tüm çalışanlar için gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü bu tasarının yasalaştığı tarihten itibaren herkes bu yasa kapsamında çalıştığı süre oranında yeni düzenlemelerden etkilenecektir. Ayrıca tasarı yine iddia edildiği gibi çalışanlar arasında norm ve standart birliği sağlamamakta, var olan farklılıkları derinleştirmektedir. Buna rağmen Başbakan, bizi yalancılıkla itham etmektedir" diye konuştu.
Hak kayıpları
Faruk Büyükkucak, tasarı ile yapılacak düzenlemeler sonucu oluşacak hak kayıplarını şöyle sıraladı:
- Bugün emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı, kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e, prim ödeme gün sayısı 7 binden 9 bine yükseltilmektedir.
- Halen fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu hakları, aralarında medya çalışanlarının da bulunduğu bazı sektörlerde ellerinden alınmaktadır.
- Malullük ve ölüm aylığı haketmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla, 900 günlük prim gün sayısı ise 1800 güne yükseltilmektedir.
- Aylık bağlama oranı, her 360 gün prim gün sayısı için yüzde 2'ye indirilmektedir.
- Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncellenmesinde kullanılacak katsayının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 100'ü yerine, yüzde 30'u dikkate alınacaktır.
- İş kazası veya meslek hastalığı sonucu yüzde 25 vedaha yüksek oranda sakat kalanlara bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinin alt sınırı kaldırılmakta, çalışan ve ölüm geliri aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı yüzde 75'ten, yüzde 50'ye düşürülmektedir.
- Çalışanlar ile emekli, dul ve yetimler, özel hastanelerden yararlanmak için sağlık hizmetinin bedelinin yüzde 20'sini cepten ödeyecekler.
Büyükkucak, "Sosyal güvenlik hakları açısından yarınları tamamen güvencesiz bırakan, amaçlanan norm ve standart birliğini çalışanların aleyhine daha da bozan düzenlemeleri kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.
Hükümetin 2 günlük uyarı eylemine kulak vermemesi halinde Emek Platformu'nun tekrar toplanacağını ve bundan sonra atılacak adımları belirleyeceğini ifade eden Büyükkucak, bu kararların da kamuoyuna açıklanacağını sözlerine ekledi.
Grup, yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı.