hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Oyak Bank askerin bankası değil"

    Oyak Bank askerin bankası değil
    expand

    Oyak Bank Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Oyak Bank'ın askerin bankası olmadığını, askeriyede çalışan personelin emeklilik fonu olarak kurulmuş bir kuruluşun yatırım yaptığı bir iştirak olduğunu belirtti.

    Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Oyak Bank'ın Hollandalı ING Grubu'na satışını düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi.
     
    ING Bank ile bu işlemi yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Ulusoy, Oyak Grubu'nun Oyak Bank'ın tamamına 1993'te sahip olduğunu, görev aldıkları zaman 11 şubeli ve ufak bir banka olduğunu ve 2001'de Sümerbank'ı satın almalarıyla geçen beş yılda Türkiye'ye çok büyük bir değer kazandırdıklarını söyledi.
     
    "Ordunun bankası değiliz"
     
    Ulusoy, "Oyak orduya ait değil. Biz ordu mensuplarının gelirlerini değerlendiriyoruz. Ordunun bankası olmaz. Ordu ticaret yapmaz, yapmamalıdır. Ordu kanunda belirlenen görevleri yapar. Ticaret ordunun işi değildir" dedi.
     
    Ulusoy, "Ama bu insanlar maaşlarını kazandıktan sona kanunlar çerçevesinde bunu bir yerlere koyup 'Biz emekli olduğumuz zaman bize emekli maaşı ver' diyorlarsa bunu yapıyor olmamızın yanlış olduğunu düşünmüyoruz. Askerin bankası demenin doğru olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.
     
    "Enerji yatırımı düşünüyoruz"
     
    Perakendeden çıkma konusunda ilk adımı Oyak Bank'ı satarak attıklarını söyleyen Ulusoy, "Türkiye'de çok ciddi bir yatırım için görüşüyoruz, bu enerji alanında olacak. Ayrıca başka bir yatırım alanında teklif vermeye hazırlanıyoruz" dedi.
     
    Ulusoy, yüzde 3-4'lük bir payla Türkiye'de esas faaliyet konuları olmayan bir alanda çalışmaları sürdürmektense Türkiye içinde ve dışında daha büyük katkılar yapabilecekleri alanlara geçmek istediklerini vurguladı.
     
    "Erdemir'i aldığımız için bankayı satmıyoruz"
     
    Oyak Genel Müdürü Ulusoy, söz konusu yatırımların Türkiye içinde ve dışında karşılaşacakları fırsatlarla ilgili olduğunu ifade ederek, "Erdemir'i aldıkları için bankayı satıyorlar' düşüncesine kapılmayın" dedi.
     
    Ulusoy, bu konuyu yeniden gündeme getirdikleri zaman 2005 yılı başı olduğunu, yılın ortasında tekrarladıklarını ve Ekim 2005'te de Erdemir'le ilgilenme kararını aldıklarını hatırlattı.
     
    Erdemir'de ödeme yapmak için bir plan yapmadıklarını belirten Ulusoy, "Erdemir'in üzerindeki borç 10 yıllık bir borç, 3 yılı ödemesiz. O günkü faiz hadleriyle bakıldığında iyi faiz hadleri var. Niye ödeyelim? Günü gelir, ihtiyaçlar doğar ödeyebiliriz. Elimizdeki bu güçlü kaynağı çok daha iyi alanlara yatırmamız bunu Türkiye içinde ve dışında kullanmamız doğru değil mi? Yani, bunu buraya ödeyip de yurtdışında yatırım yapsak, bu sefer onun için borç alsak ne değişecek?" dedi.
     
    Oyak Grubu, Ekim 2005'te yapılan ihaleyle Erdemir'i 2.77 milyar dolara almıştı.

    "Oyak Bank için verdiğimiz fiyat çok iyi"
     
    ING Gurubu Üst Yöneticisi (CEO) Michel Tilmant da, "Ordu mensuplarına da diğer müşterilere gösterdiğimiz hizmet kalitesini göstereceğimizi taahhüt ediyoruz. Hesaplarını korumaları bizim açımızdan önemli..." dedi.
     
    Oyak Bank ile güçleri birleştirmekten çok büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Tilmant, 12 ay içinde Oyak Bank'ın ING adını alacağını belirtti.
     
    Oyak Bank için verdikleri fiyatın çok iyi ve hakkaniyetli bir fiyat olduğunu ifade eden Tilmant, ödedikleri fiyatın aslında şirketin geleceğini yansıttığını, ING olarak Türkiye'ye Oyak Bank'ın bugünkü konumunu almak için gelmediklerini, Oyak Bank'ı gelecekte daha da büyütmek için geldiklerini vurguladı.
     
    Tilmant, "2001 krizinde ING hazırladığı bir raporda Türkiye'yi yolunmuş bir hindiye benzetmişti. Hindiye neden altı yıl sonra talep geldi?" sorusuna "Türkiye'ye 2.6 milyar dolarlık bir yatırım yapıyorsak bu Türkiye'nin doğru bir ekonomik istikamette ilerlediğinin en güzel göstergesidir. Türkiye'ye, ekonomisine güvenmeseydik bu parayı yatırmazdık" dedi.
     
    "Türk ekonomisi için faydalı olacaktır"
     
    Devlet Bakanı Ali Babacan, Oyak Bank'ın satışında oluşan rakamları başarılı buldu. Babacan, "Türk ekonomisi için faydalı olacak bir el değiştirmedir. Başarıya kulp takanlar olacaktır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow